Αναβλήθηκε για την Άνοιξη η δίκη για τα «θαλασσοδάνεια» της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου

Must Read

Την Άνοιξη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό του μεγάλου σκανδάλου της υπό εκκαθάριση πλέον Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου. Συγκεκριμένα, η δίκη αναβλήθηκε για τις 5 Απριλίου 2021.

Όπως προκύπτει από την κατηγορία, τα «θαλασσοδάνεια» στα οποία προχώρησε η Τράπεζα το διάστημα 2005-2005 είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια 4 εκατομμυρίων ευρώ από τα κεφάλαια της Συνεταιριστικής.

Οι ποινές

Πρωτόδικα το δικαστήριο επέβαλε σε δέκα κατηγορούμενους ποινές κάθειρξης και φυλάκισης κατά περίπτωση και ειδικότερα σε 5ετή κάθειρξη ο καθένας καταδικάσθηκαν ο δανειολήπτης και ο Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου και Λήμνου, ενώ δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης τριών ετών ο καθένας. Ακόμα άλλα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης 2 ετών ο καθένας.

Όσον αφορά στους πέντε τελευταίους κατηγορουμένους, η καταδικαστική απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία έκρινε ότι έπρεπε να κηρυχθούν αθώοι.

Στους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν όλα τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου ή σύννομου βίου, ιδιαίτερα στους τρεις που καταδικάστηκαν με τις μικρότερες ποινές αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της συνεργασίας τους με τις αρχές για την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι έξι από τους επτά καταδικασθέντες αντιμετώπιζαν τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και από κοινού για χρηματικά ποσά άνω των 120.000 ευρώ, ενώ ο δανειολήπτης κατηγορείτο ως ηθικός αυτουργός στο αδίκημα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην ίδια δίκη αθωώθηκαν τρεις ακόμα κατηγορούμενοι, ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από τη Λήμνο, η σύζυγος του δανειολήπτη και ο υπεύθυνος του γραφείου συμψηφισμού της Τράπεζας.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη δίκη αποτελεί μία από τις συνολικά τρεις που διεξάγονται για την Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου. Σε μία από αυτές τις δίκες στο εδώλιο κάθονται περίπου 60 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη της τράπεζας και δανειολήπτες.

«Ήδη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, με την απόφασή του και μετά από πολύμηνη διαδικασία, είχε οδηγηθεί, προ διετίας περίπου, ομοφώνως στην απαλλαγή της κατηγορουμένης/εντολέως μου δανειολήπτριας, από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, που φέρεται ότι τέλεσε ο διευθυντής της Τράπεζας «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ ΣΥΝ.ΠΕ» και κάποιοι εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής. Εντούτοις, κατέληξε στην καταδίκη του έτερου εντολέα μου δανειολήπτη, για την ίδια κατηγορία, σε ποινή καθείρξεως πέντε (5) ετών με το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου, την εκτέλεση δε της οποίας ανέστειλε έως την εκδίκαση της εφέσεώς του. Η αταλάντευτη και εξ αρχής διατυπωθείσα θέση του κατηγορουμένου και οι ισχυρισμοί του, ότι δηλαδή οι δανειοδοτήσεις που έλαβε δεν ήταν αποτέλεσμα πειθούς, προτροπών, παραινέσεων και φορτικότητας αλλά πληρούσαν την νομιμότητα και ακολούθησαν την πάγια τακτική της τράπεζας, θα κριθούν εκ νέου, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, ελπίζω δίχως την πίεση της τοπικής κοινωνίας» είπε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος του ζεύγους των δανειοληπτών Βαγγέλη Καντιάνη 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This