Τετάρτη 16/6/2021

Ευνοϊκές για τους κατηγορούμενους οι νέες διατάξεις για Λαθρεμπορία, Φοροδιαφυγή και ασφαλιστικές εισφορές

Με γνώμονα το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και το δικαίωμα να μη διώκεται ούτε να δικάζεται κανείς δύο φορές για τις ίδιες πράξεις

Δύο νέες διατάξεις τέθηκαν σε ισχύ στη χώρα μας μετά από υιοθέτηση κοινοτικής οδηγίας με βάση την οποία θα πρέπει να ολοκληρώνονται οι ποινικές δίκες, μόνο εφόσον τελεσιδικήσουν τα διοικητικά δικαστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, «παγώνουν» και μάλιστα αναδρομικά, όλες οι ποινικές διώξεις για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή μέχρι την οριστικοποίηση της διοικητικής πράξης επιβολής της κύρωσης ή μέχρι τη σχετική αμετάκλητη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, αν ο οφειλέτης επιτύχει ρύθμιση των οφειλών του με το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αυτό θα συμβεί μόνο αν ο κατηγορούμενος προσκομίσει στο δικαστήριο αντίγραφο της ρύθμισης και όχι την απλή αίτηση για υπαγωγή, η οποία θα θεμελιώνει λόγο αναβολής της δίωξης, για να επιτύχει την αναστολή της ποινικής δίωξης και της παραγραφής, ενώ ο αρμόδιος δημόσιος φορέας οφείλει να ειδοποιήσει τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης.

Σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης της οφειλής με οποιονδήποτε τρόπο, όλες πλέον οι πράξεις εξόφλησης για τις χρήσεις έως 31/12/2013 θα φέρουν τον χαρακτήρα της διοικητικής περαίωσης του άρθρου 24 παρ. 2 του Ν. 2523/1997 και θα εφαρμόζονται υπέρ του κατηγορουμένου στις εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες.

Όταν η υπόθεση αναβάλλεται για να εκδοθεί η προηγούμενη δικαστική απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, η αναστολή της παραγραφής είναι χρονικά απεριόριστη. Σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και καταδικαστικές αποφάσεις της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατέστησαν αναγκαία την θεσμοθέτηση των νέων διατάξεων, με τις οποίες ενισχύεται η αντικειμενική κρίση του Εισαγγελέα και των Ποινικών Δικαστών.

πηγή: dikastiko.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ