Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Νέοι εισαγγελείς Οικονομικών Εγκλημάτων: Ο «αδιάφθορος», η «Αμαζόνα» και ο «σκληρός»

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρόσωπα πίσω από τον θεσμό.

Ο νέος επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικών Εγκλημάτων Χρήστος Μπαρδάκης που αντικαθιστά την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, έχει υπηρετήσει σε νευραλγικά πόστα όπως η Οικονομική Εισαγγελία και ως επόπτης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ έχει χειριστεί και σημαντικές υποθέσεις όπως η Siemens και «αμαρτωλές» προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εξ ου και το προσωνύμιο «αδιάφθορος», αφού ουδέποτε δέχτηκε οποιαδήποτε επαφή με τους ακριβοπληρωμένους δικηγόρους κατηγορουμένων, παρά τις πιέσεις.

  • Το 2009 είχε γνωμοδοτήσει στην υπόθεση με τις μίζες της Siemens.
  • Το 2010 ήταν εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη για το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος» το οποίο είχε εμπλακεί μεταξύ άλλων στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
  • Το 2012 ο κ. Μπαρδάκης επελέγη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ως επόπτης Εισαγγελέα της ΕΥΠ.
  • Το 2017 εισηγήθηκε προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη συνολικά 17 κατηγορουμένων για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου, για την υπογραφή της σύμβασης για τα «ιπτάμενα ραντάρ».
  • Το 2019 ο Χρήστος Μπαρδάκης προήχθη σε Εισαγγελέα Εφετών και λίγους μήνες αργότερα τοποθετήθηκε αρχικά αναπληρωτής και στη συνέχεια επικεφαλής οικονομικός εισαγγελέας.

Πλέον εκτός από τις αρμοδιότητες του ως Οικονομικός Εισαγγελέας, ο κ. Μπαρδάκης αναλαμβάνει και όλες τις αρμοδιότητες της Εισαγγελίας Διαφθοράς που χειριζόταν η Ελένη Τουλουπάκη, μεταξύ των οποίων και η πολύκροτη υπόθεση Novartis με τις μίζες σε πολιτικούς και γιατρούς από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία.

Στο πλευρό του ως αναπληρώτρια θα έχει την «Αμαζόνα» Εισαγγελέα Εφετών Κυριακή Στεφανάτου η οποία έχει χειριστεί σοβαρές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της πολυετούς της καριέρας στο δικαστικό σώμα. Μάλιστα έχει δείξει «δείγματα γραφής», διατηρώντας τη δική της ξεχωριστή θέση σε σοβαρές υποθέσεις. Εξ ου και το προσωνύμιο.

Από τους τρεις Εισαγγελείς Εφετών στη νεοσύστατη εισαγγελία ως αποκλειστικής απασχόλησης, ξεχωρίζει ο «σκληρός» Νίκος Ποιμενίδης ο οποίος είχε διατελέσει προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά και επόπτης Εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού, προκαλώντας αντιδράσεις από κρατούμενους κοινωνικούς αλλά και πολιτικούς…

Μάλιστα ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος είχε υποβάλει μήνυση εναντίον του Ν. Ποιμενίδη, γιατί το 2014 δεν είχε δεχθεί να παραστούν οι τότε προφυλακισμένοι βουλευτές του κόμματος στη συζήτηση στη Βουλή για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ