Πέμπτη 24/6/2021

ΣτΕ: Ασυμβίβαστη η ιδιότητα εκπαιδευτή οδηγών και δημοσίου υπαλλήλου

Υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, δεν μπορούν να διατηρούν σχολές οδηγών.

Νόμιμο και συνταγματικό είναι το ασυμβίβαστο του επαγγέλματος του δασκάλου σε σχολή οδηγών με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή συνταξιούχου δημοσίου υπαλλήλου.

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας προσφυγή 22 εκπαιδευτών οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, οι οποίοι είχαν παράλληλα την ιδιότητα του υπαλλήλου ή συνταξιούχου του Δημόσιου, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ.

Οι εκπαιδευτές είχαν προσφύγει κατά αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που απέρριπταν τις αιτήσεις τους για ακύρωση απόφασης και εγγράφου, με τα οποία έληξε η ισχύς των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος εκπαιδευτικών υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων που εκδόθηκαν μετά την εφαρμογή του Νόμου 4413/2016.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάσισε πως υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, δεν μπορούν να διατηρούν σχολές οδηγών.

Ειδικότερα, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ’ αριθμ. 2675 και2678/2020 αποφάσεις του έκρινε πως οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημόσιου, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, δεν μπορούν να είναι παράλληλα και εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς ο νόμος 4413/2016 καθιέρωσε το ασυμβίβαστο του επαγγέλματος του εκπαιδευτή οδηγών αυτοκινήτων με αυτό του δημοσίου υπαλλήλου.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν πως το ασυμβίβαστο που καθιέρωσε ο νόμος 4413/2016 είναι αντισυνταγματικό καθώς δεν αφορούσε εκπαιδευτές αεροπλάνων, ελικοπτέρων, κ.λπ., που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις στον Δημόσιο, αλλά μόνο τους εκπαιδευτές σε σχολές οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Ένα δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν, ήταν πως κάποιοι από τους 22 προσφεύγοντες είναι τρίτεκνοι και προστατεύονται από το άρθρο 21 του Συντάγματος.

Όμως το ΣτΕ έκρινε πως το ασυμβίβαστο είναι νόμιμο και σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές.

Ειδικότερα, έκρινε πως οι σχετικές διατάξεις του Νόμου 4413/2016 δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), της επαγγελματικής ελευθερίας (άρθρο 5 Σ.), της ελευθερίας της εργασίας (άρθρο 22 Σ.) και της αναλογικότητας (άρθρο 25 Σ.).

Το ασυμβίβαστο έχει επιβληθεί από το νομοθέτη μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα διαφθοράς και αυθαιρεσιών στις κατά τόπο αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών και υπαλλήλους τους που διαπλέκονται με εκπαιδευτές και ιδιοκτήτες σχολών οδηγών…

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ