Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Ελεγκτικό Συνέδριο: Εκδικάστηκε η μια από τις 4 προσφυγές συνταξιούχων του Δημοσίου

Ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων

Η προσφυγή συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων με την οποία ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά το «νόμο Κατρούγκαλου», εξετάστηκε σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στο Δ Τμήμα του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου της χώρας έχουν προσφύγει πολιτικοί συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα και συνταξιούχοι καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντές και γιατροί του ΕΣΥ, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση περίπου 70.000 ανάλογων ομαδικών αιτήσεων που περιλαμβάνονται σε 1.700 δικογραφίες.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές από τις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Για τις υπόλοιπες υποθέσεις το δημόσιο δεν συναίνεσε να γίνει η δίκη χωρίς ακροαματική διαδικασία.

Οι διεκδικήσεις τους αφορούν κατά περίπτωση την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

Σήμερα συζητήθηκε η μία από τις συνολικά τέσσερις υποθέσεις που ήταν προγραμματισμένες να εκδικαστούν, καθώς παρέστη εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου για τη μία υπόθεση, ενώ για τις άλλες τρεις δεν προσκόμισε δήλωση ότι συναινεί προκειμένου να δικαστούν οι υποθέσεις χωρίς ακροαματική διαδικασία, με αποτέλεσμα να αναβληθούν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να συζητηθεί μια υπόθεση με την μέθοδο των δηλώσεων χωρίς αγορεύσεις, πρέπει να συναινούν όλοι οι διάδικοι.

Η μία υπόθεση συζητήθηκε στο Δ  Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, με τις  δηλώσεις των δικηγόρων και του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), ενώ ανέβαλε τις υπόλοιπες για τις 11 Μαρτίου.

Ο αντεπίτρεπτος του Ε.Σ. Αντώνιος Νικητάκης πρότεινε στο δικαστήριο να εκδοθεί προδικαστική απόφαση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης λόγω ελλείψεων των στοιχείων που είχαν προσκομιστεί και είναι αναγκαία για το σχηματισμό πλήρους εικόνας.

Το Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την σχετική απόφασή του.

Η δίκη έχει πιλοτικό χαρακτήρα του Νόμου 4700/2020. Όμως λόγω μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν, οι τέσσερις υποθέσεις αναμένεται να παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ