Σκάνδαλο Marfin-Βγενόπουλου: Απορρίφθηκε έγκληση της Τσατάνη κατά δύο Κυπρίων Εισαγγελέων

Σύμφωνα με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά δεν προέκυψαν τα αδικήματα που εγκαλεί τις δύο Κύπριες εισαγγελικές λειτουργούς

Must Read

Απορρίφθηκε με διάταξη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά Δήμητρας Μερκούρη η έγκληση της πρώην Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη σε βάρος δύο Κυπρίων Εισαγγελέων, οι οποίες είχαν καταγγείλει τους χειρισμούς της στη διερεύνηση του σκανδάλου της Marfin και της εμπλοκής του τραπεζίτη Ανδρέα Βγενόπουλου.

  • Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Η συνταξιούχος σήμερα Γεωργία Τσατάνη υπέβαλε έγκληση σε βάρος των δύο Κυπρίων Εισαγγελέων για τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και ψευδούς καταμήνυσης, για τις ένορκες καταθέσεις που είχαν δώσει εναντίον της, οδηγώντας το επταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου στο να την τιμωρήσει πειθαρχικά με στέρηση μισθού.

Η έγκληση εστάλη προς διερεύνηση στα δικαστήρια του Πειραιά, καθώς η κυρία Τσατάνη υπηρετούσε κατά το επίδικο διάστημα στην Εισαγγελία Αθηνών.

Όλα ξεκίνησαν το 2013 όταν οι κυπριακές αρχές υπέβαλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής για τις ποινικές δραστηριότητες της Marfin στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό είχαν γίνει δύο συναντήσεις των ελληνικών και κυπριακών δικαστικών αρχών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας Eurojust.

Η πρώτη έγινε στην Κύπρο, ενώ ακολούθησε δεύτερη συντονιστική συνάντηση στην Ελλάδα στις 10-7-2015 για τα εκκρεμή αιτήματα των κυπριακών αρχών με τη συμμετοχή της κυρίας Τσατάνη και των Κύπριων συναδελφισσών της. Εκεί είχαν συμφωνηθεί οι κινήσεις που θα γίνονταν στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης.

Μετά τη συνάντηση η Τσατάνη παρήγγειλε στην Εισαγγελία Διαφθοράς να της διαβιβαστεί δικογραφία που εκκρεμούσε εναντίον του Βγενόπουλου και της Marfin για να τη συσχετίσει.

Στην έρευνά της συμπεριέλαβε και το κομμάτι της κυπριακής έρευνας για το χρηματισμό του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου από τον Βγενόπουλο, παρά τη συμφωνία με τις κυπριακές διωκτικές αρχές να εξεταστεί η συγκεκριμένη υπόθεση από τους Κύπριους εισαγγελείς και ανακριτές.

Η εξπρές αρχειοθέτηση του σκανδάλου της Marfin

Ακολούθησε η αρχειοθέτηση της δικογραφίας που της είχε ανατεθεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών για τις ποινικές δραστηριότητες του τραπεζίτη Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η κυρία Τσατάνη αρχειοθέτησε τη δικογραφία για τον Βγενόπουλο, χωρίς να γνωρίζει τα συμπεράσματα των Κυπριακών Αρχών για την υπόθεση και ενώ η έρευνα ήταν αρμοδιότητα των Κυπρίων κατόπιν της συμφωνίας των ελληνικών και κυπριακών αρχών… Μάλιστα τότε είχε κάνει εντύπωση πως έγραψε 801 σελίδες της διάταξης αρχειοθέτησης, σε μόλις τρεις ημέρες.

Επίσης, μέσα σε πέντε μήνες μελέτησε 4.902 φακέλους με 20.000 σελίδες εγγράφων, μεταξύ των οποίων τις εκθέσεις των τραπεζών, τις συμβάσεις των δανείων, αναλύσεις των εγγυήσεων και τραπεζικές αποφάσεις, ενώ έλαβε καταθέσεις μαρτύρων μόνον υπέρ Βγενόπουλου, όπως είχε καταγγελθεί τότε.

Μετά την αρχειοθέτηση, η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος της Τσατάνη, μετά από έγγραφες αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα Κύπρου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κύπρου για τους χειρισμούς της στις ποινικές δικογραφίες της Marfin.

Εναντίον της ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη ενώπιον του επταμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου και τιμωρήθηκε με στέρηση δύο μισθών.

Γιατί απορρίφθηκε η έγκληση της Τσατάνη κατά των Κύπριων Εισαγγελέων

Από την πλευρά της η κυρία Τσατάνη υπέβαλε έγκληση για ψευδή κατάθεση και ψευδή καταμήνυση σε βάρος δύο Κυπρίων Εισαγγελέων που ήταν παρούσες στη δεύτερη συνάντηση που είχε γίνει στην Αθήνα στις 10-7-2015 και είχαν καταγγείλει με τις ένορκες καταθέσεις τους τις κινήσεις της που οδήγησαν στην αρχειοθέτηση του σκανδάλου της Μαρφίν.

Τελικά η έγκληση της κυρίας Τσατάνη απορρίφθηκε. Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Δήμητρα Μερκούρη που χειρίστηκε την έγκληση, την απέρριψε, καθώς δεν προέκυψαν τα αδικήματα που εγκαλεί τις δύο Κύπριες εισαγγελικές λειτουργούς.

Η κατάθεση της στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Υπενθυμίζεται πως η πρώην εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη απασχόλησε πριν από ένα χρόνο και τη Βουλή. Την είχε «επιστρατεύσει» η προανακριτική επιτροπή της Βουλής ως μάρτυρα για να στηρίξει το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Εκεί υποστήριξε ότι δέχτηκε πιέσεις από τον Δ. Παπαγγελόπουλο, για το σκάνδαλο της Marfin που η ίδια αρχειοθέτησε.

Όπως ισχυρίστηκε, οι πιέσεις αφορούσαν το ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου για το ότι η δικογραφία σε βάρος του τραπεζίτη Βγενόπουλου έφυγε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και κατέληξε στην ίδια, η οποία την έβαλε στο αρχείο, οδηγώντας ουσιαστικά στην… ατιμωρησία του σκανδάλου της Marfin.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This