Στο «μικροσκόπιο» των ΗΠΑ το πλοίο του Βαγγέλη Μαρινάκη που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράν!

Οι μπίζνες του Κοτσώνη και η υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor 1»

Must Read

Μπλόκο στο υπό σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιο «Αχιλλέας» της εταιρείας του Βαγγέλη Μαρινάκη που μεταφέρει πετρέλαια από το Ιράν, από τις αμερικανικές αρχές.

Το τάνκερ της εταιρείας Capital Ship Management Corp συμφερόντων του Β. Μαρινάκη μεταφέρει ιρανικά πετρέλαια, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει από το 2018 νέες κυρώσεις στο Ιράν προκειμένου να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και τις παρεμβάσεις σε κράτη της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε εντολή κατάσχεσης του δεξαμενόπλοιου.

Το «Αχιλλέας» έλαβε το πετρέλαιο από άλλο πλοίο στο λιμάνι Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον περασμένο Νοέμβριο. Το σκάφος είναι πλήρως φορτωμένο και μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.

Απενεργοποιήθηκε το σύστημα εντοπισμού

Σύμφωνα με τα έγγραφα αποστολής, είχε προγραμματιστεί να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ. Το σύστημα εντοπισμού του απενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου έως τις 13 Ιανουαρίου, όταν έπλεε κοντά στη Νότια Αφρική, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του και να αποφύγει τον έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές λόγω του εμπάργκο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πολλά πλοία προερχόμενα από το Ιράν απενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση τους…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τώρα ταξιδεύει στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως η ιδιοκτήτρια εταιρεία του «Αχιλλέας», Capital Ship Management Corp., συμφερόντων Μαρινάκη, ανέφερε στις αρχές των ΗΠΑ ότι το πετρέλαιο προήλθε από το Ιράκ και όχι το Ιράν.

Υπενθυμίζεται πως η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει την τελευταία διετία αυστηρές κυρώσεις και εμπάργκο στις μεταφορές πετρελαίου από το Ιράν, επί προεδρίας Τραμπ. Μάλιστα πέρυσι, οι ΗΠΑ παρεμπόδισαν πλοία που μετέφεραν καύσιμα από την Ισλαμική Δημοκρατία στη Βενεζουέλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να διαπραγματευτεί εκ νέου μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Ωστόσο, ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι μία προσέγγιση με την Τεχεράνη είναι πολύ μακριά.

Από την πλευρά της η ιρανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου, αναμένοντας ότι ο Μπάιντεν θα τηρήσει μια πιο «χαλαρή» γραμμή, σε σχέση με το εμπάργκο που εφαρμόζεται την τελευταία διετία.

Αρκετές εταιρείες που παρακολουθούν την ιρανική παραγωγή – συμπεριλαμβανομένης της Petro-Logistics SA, της Kpler Ltd. και της SVB International LLC – δήλωσαν ότι οι αποστολές αυξάνονται. Το Ιράν άντλησε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η Bloomberg. Αυτό είναι μόλις το μισό που παρήγαγε πριν ο Τραμπ εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία.

Ο ρόλος του συνεργάτη του Μαρινάκη, Αιμ. Κοτσώνη

Το δημοσίευμα του Bloomberg έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που είναι κοινό μυστικό εδώ και χρόνια. Πώς πλοία συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη ενδεχομένως να μεταφέρουν ιρανικά πετρέλαια.

O επί σειρά ετών συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Ντουμπάι αλλά και στέλεχος του Ολυμπιακού, Αιμίλιος Κοτσώνηςφαίνεται πως ήταν ο άνθρωπος του για αυτές τις δουλειές. Αυτό προέκυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης του Αιμ. Κοτσώνη, Γιάννη Ηρειώτη, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά όπου εκδικάστηκε η υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο «Noor1».

Αναφερόμενος στον πελάτη του επεσήμανε ότι είχε επιχειρηματικές συναλλαγές με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, υπονοώντας την εταιρεία Capital συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ έπαιξε ρόλο και στη συνεργασία του γνωστού εφοπλιστή με την κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών του Ιράκ.

Μάλιστα αυτό προέκυψε και στις συνομιλίες που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ, ο Κοτσώνης μιλούσε με το Μαρινάκη για πετρέλαια και τιμές.

Ο συνήγορος του Κοτσώνη Γιάννης Ηρειώτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο πελάτης του, να έκανε μεταφορές ιρανικών πετρελαίων εν μέσω εμπάργκο, ενώ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην Capital του Μαρινάκη.

Ανέφερε σχετικά:

«Ο Κοτσώνης εκπροσωπούσε τεράστιες εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων. Το δέχομαι ότι κρυβόταν. Ήθελε όμως να παίρνει κανένα φραγκάκι από το ναύλο όπως είπε. Αν ένας άνθρωπος ο οποίος εκπροσωπεί εταιρείες και σπάει το εμπάργκο του Ιράν με τους ψαράδες και τα βαρκάκια, φοβόταν και επέλεξε να μην φαίνεται. Στις νόμιμες συνομιλίες μίλαγε για πλοία και για την ενασχόληση με τα βαρκάκια. Μπαίνει ο σατανάς, τι να πω… Εδώ τεράστιες ναυτιλιακές εταιρείες έπαιρναν πετρέλαια από τη Βενεζουέλα. Κάτι ανάλογο έκανε ή θέλησε να κάνει ο Κοτσώνης».

Οι μπίζνες του ανθρώπου του Μαρινάκη στο Ντουμπάι κατά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και οι νέες αποκαλύψεις του Bloomberg αναμένεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εταιρεία Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Όλα αυτά έρχονται στο φως, ενώ είναι σε εξέλιξη η ανάκριση που διενεργεί ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννης Πετρόπουλος για τα εμβάσματα που εστάλησαν στον καταδικασμένο για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor 1» Ευθύμιο Γιαννουσάκη, από διάφορες εταιρείες μεταξύ των οποίων μία εισηγμένη εταιρεία σε αμερικανικό χρηματιστήριο αλλά και εταιρείες συμφερόντων ή συνεργατών του εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This