Δευτέρα 21/6/2021

Προσφυγή δικηγόρων στο ΣτΕ κατά του επαναπροσδιορισμού των «κόκκινων» δανείων

Ο νόμος 4745/2020 «μνημείο αυταρχισμού αυθαιρεσίας και απόπειρας κατάλυσης του ίδιου του Συντάγματος»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο δικηγόροι που υπερασπίζονται δανειολήπτες, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, προστατεύοντας ουσιαστικά τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών.

Οι δύο συνήγοροι εκπροσωπούν πολίτες με «κόκκινα δάνεια» που πλήττονται από το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη», προβλέποντας τον υποχρεωτικό επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου 3869/2010 που έχουν προσδιορισθεί να συζητηθούν μετά την 15-6-2021 στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Προσφεύγοντας στο ΣτΕ, οι δύο δικηγόροι χαρακτηρίζουν το Ν.4745/2020 «μνημείο αυταρχισμού αυθαιρεσίας και απόπειρας κατάλυσης του ίδιου του Συντάγματος».

Επισημαίνουν δε πως οι πελάτες τους «πλήττονται άμεσα με ανεπανόρθωτη ηθική και υλική βλάβη» μετά την ουσιαστική κατάργηση του «νόμου Κατσέλη» που επήλθε αναδρομικά με το νόμο 4745/2020.

Οι δύο δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, προσβάλλουν νομικά την Κοινή Υπουργική Απόφαση 136042ΕΞ/2020 των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης που καθορίζει τις λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης εκκρεμών αιτήσεων του νόμου 3869/2010 («νόμος Κατσέλη») με τον οποίο προστατεύεται η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.

Στις προσφυγές τους αναφέρουν ότι η νέα νομοθεσία είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς «εισάγει ανεπίτρεπτα εξαιρετικό δίκαιο με έκδηλο το στοιχείο της στήριξης των συμφερόντων των Τραπεζών και αντιστρατεύεται την αρχή της ισονομίας και της ισότητας».

Υποστηρίζουν, επίσης, πως η επίμαχη ΚΥΑ «ψευδώς και παραπλανητικά» αναφέρει ότι ο νόμος 4745/2020 «ψηφίστηκε τάχα διότι έτσι επέβαλε η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η οποία όμως έχει προβεί σε ακριβώς αντίθετη θέση», προστατεύοντας «ατομικά δικαιώματα των οικονομικών αδύναμων πολιτών, που παγιδεύονται από τα πανίσχυρα πιστωτικά ιδρύματα».

Ως προς έννοια του «στρατηγικού κακοπληρωτή» που εφηύρε η κυβέρνηση υποστηρίζουν πως είναι «αόριστη νομική έννοια και απαιτεί συγκεκριμένη εξειδίκευση».

Αντίθετα ο «νόμος Κατσέλη» προβλέπει ότι όσοι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις των «κόκκινων» δανείων τους, μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα των τραπεζών και των οφειλετών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ