Κυριακή 25/7/2021

Απόφαση-πρόκριμα του Αρείου Πάγου για αναίρεση του ελαφρυντικού στον Κορκονέα!

Την αίτηση αναίρεσης είχε υποβάλει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε οριακά με ψήφους 3-2 πως πρέπει να γίνει αναίρεση στη δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Την αίτηση αναίρεσης είχε υποβάλει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, κατά της Απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας που είχε χορηγήσει στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Πλιώτα, το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», πριν τη δολοφονία του παιδιού που συντάραξε το Πανελλήνιο.

korkoneas anairesi
η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, προσέρχονται στον Άρειο Πάγο

Στην Ολομέλεια λόγω οριακής πλειοψηφίας

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε με ψήφους 3-2 να κάνει δεκτή την αναίρεση του κ. Πλιώτα. Όμως, λόγω της οριακής πλειοψηφίας, η δικογραφία παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει ως προς τη νομιμότητα χορήγησης του ελαφρυντικού στον Κορκονέα. Εφόσον η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κάνει δεκτό το αίτημα αναίρεσης του κ. Πλιώτα, τότε η υπόθεση θα τεθεί υπό κρίση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας για το ζήτημα χορήγησης του ελαφρυντικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, πολλά δικαστήρια χορηγούν το ελαφρυντικό του «σύννομου βίου» με την επίδειξη λευκού ποινικού μητρώου, ενώ στον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα χορηγούνταν το ελαφρυντικό του «προτέρου εντίμου βίου», εφόσον συνέτρεχαν περισσότερες προϋποθέσεις. Το νομικό ζήτημα που έχει προκύψει με το νέο Ποινικό Κώδικα, αναμένεται να απαντήσει ο Άρειος Πάγος, δημιουργώντας δεδικασμένο.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ