Παρασκευή 23/7/2021

Πρωτοδικείο Αθηνών: Ακύρωση πλειστηριασμού ακινήτου!

Είχαν υπολογίσει τον Αύγουστο στο διάστημα αναγκαστικής κατάσχεσης

Δεν υπολογίστηκε ως χρόνος αναστολής των πλειστηριασμών ο Αύγουστος και έτσι πολίτης “έσωσε” προσωρινά ακίνητο του.

Αυτό έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών που ακύρωσε πλειστηριασμό, καθώς είχε υπολογιστεί και το διάστημα 1 έως 31 Αυγούστου στο επτάμηνο από την κατάσχεση ενός ακινήτου μέχρι τη διενέργεια του πλειστηριασμού.
Σύμφωνα με την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας της δικαστικής επιμελήτριας της περιφέρειας του Εφετείου Αθηνών, οι ιδιοκτησίες των ανακοπτόντων εκτίθενται σε δημόσιο, αναγκαστικό πλειστηριασμό, στις 3-3-2021.
Όμως το δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να ακυρωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, καθώς δεν είχε υπολογιστεί ο Αύγουστος ως διάστημα αναστολής του επταμήνου για τον πλειστηριασμό.
Η δικαστική απόφαση αναφέρει σχετικά:
“Με την προσβαλλόμενη έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης είχε οριστεί ο πλειστηριασμός επτά μήνες και έντεκα ημέρες μετά την περάτωση της κατάσχεσης που έλαβε χώρα την ημερομηνία της σύνταξης της (20-7-2020), συμπεριλαμβανομένου, όμως, για τον υπολογισμό του υποχρεωτικού επτάμηνου που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 954 παρ. 2 στοιχ. ε’ ΚΠολΔ για τον ορισμό της ημέρας του πλειστηριασμού και του χρονικού διαστήματος από 1 έως 31 Αυγούστου, καίτοι η επτάμηνη αυτή προθεσμία αναστέλλεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου (κατά ανάλογη εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 147 παρ. 2 ΚΠολΔ – σύμφωνα με την οποία, το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου δεν υπολογίζεται στις προθεσμίες που καθορίζονται περιοριστικά, στη διάταξη αυτή – και σε άλλη περίπτωση, καίτοι δεν προβλέπεται σε αυτήν, όπως σε εκείνη του άρθρου 954 παρ. 2 στοιχ. ε’ ΚΠολΔ, όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση του με το άρθρο όγδοο του άρθρου 1 Ν. 4335/2015, βλ. ad hoc ΜΠΑΘ 1057/2019, πρβλ. ΕφΠειρ 705/2010 & ΑΠ 929/1996, ΑΠ 643/1989 Τ.Ν.Π. Νόμος & άρθρο 74 παρ. 11 εδ. ε’ Ν. 4690/2020).
Συνεπώς, εσφαλμένα προσδιορίστηκε με την προσβαλλόμενη έκθεση, ο πλειστηριασμός των ακινήτων των ανακοπτόντων για την 3η-3-2021, κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 940Α ΚΠολΔ και πρέπει να γίνει δεκτός ο λόγος αυτός της ανακοπής και να ακυρωθεί η επίμαχη έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας…».
Μετά από αυτήν την απόφαση, οι προσφεύγοντες “σώζουν” το ακίνητο τους, έστω προσωρινά, λόγω του εσφαλμένου υπολογισμού του Αυγούστου, στο διάστημα των 7 μηνών από τον πλειστηριασμό…

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Εξορκιστής (video)