Τετάρτη 4/8/2021

Άνοιγμα των δικαστηρίων στις 29 Μαρτίου ζητούν οι δικηγόροι

Λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη αλλά όχι στην Ελλάδα…

Επαναλειτουργία των δικαστηρίων της χώρας μέχρι τις 29 Μαρτίου ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ), επισημαίνοντας πως λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη με τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Οι δικηγόροι προαναγγέλλουν άσκηση κάθε ένδικου μέσου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο «για την υπεράσπιση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη των πιο αδύναμων κατηγοριών πολιτών», όπως είναι οι διατροφές ανηλίκων και τα δεδουλευμένα εργαζομένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία κινητοποιήσεις του σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί πλήρης επαναλειτουργία των δικαστηρίων με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών και δικονομικών μέτρων.

«Η άμεση επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων, όλων των δικαιοδοσιών (αστικών, ποινικών, διοικητικών) από την 29.3.2021, με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών και δικονομικών μέτρων (χρονικός διαχωρισμός πινακίων, rapid tests, περιορισμένος αριθμός ατόμων ανά αίθουσα, χρήση μάσκας κ.λπ.) αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα, καθώς η κόλουρη Δικαιοσύνη απάδει του κράτους δικαίου και της έννομης τάξης μιας ευνομούμενης δημοκρατικής Πολιτείας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει, «σε διαφορετική περίπτωση, το ΔΣ του ΔΣΑ θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και, από κοινού με τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους, θα προβεί στην άσκηση κάθε προβλεπόμενου ένδικου μέσου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την υπεράσπιση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη των πιο αδύναμων κατηγοριών πολιτών (διατροφές ανηλίκων, κρατούμενοι, δεδουλευμένα εργαζόμενων κ.λπ.)».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν ότι «σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη πληττόμενη από την πανδημία Ευρώπη τα δικαστήρια λειτουργούν με τους αναγκαίους περιορισμούς χωρίς να έχουν αναστείλει την δραστηριότητά τους, όπως στην χώρα μας».

Ζητούν, τέλος, την επέκταση του δικαστικού έτους, όπως και πέρυσι μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Κατηγορούν την κυβέρνηση για τον αποκλεισμό των δικηγόρων από τα μέτρα στήριξης

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΔΣΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την οικονομική εξαθλίωση των δικηγόρων εν μέσω της πανδημίας, καθώς έχουν αποκλειστεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή, ζητώντας την οικονομική στήριξη του κλάδου όπως στηρίζονται οι άλλες πληττόμενες επαγγελματικές ομάδες.

«Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, οι δικηγόροι έχουν εξουθενωθεί επαγγελματικά και οικονομικά, ενώ η Κυβέρνηση είναι εκκωφαντικά απούσα. Οι δικηγόροι με κλειστά δικαστήρια μέχρι σήμερα έχουν πάρει 50 € το μήνα από το επίδομα των 600 €, αποκλείστηκαν παράνομα από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1, 2, 3 ενώ μόλις το 1/3 έχει λάβει επιστρεπτέες προκαταβολές 4, 5 και 6 ύψους 500 και 250 € αντίστοιχα (!!!). Και έτι περαιτέρω, σε αντίθεση με την πρώτη φάση της πανδημίας, καταβάλλονται τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις χωρίς απαλλαγή, έκπτωση ή έστω αναστολή.

Την ίδια στιγμή, παρότι οι δικηγόροι έχουν αναστείλει, εν τοις πράγμασι, την επαγγελματική τους δραστηριότητα με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο στήριξης, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και η επέκταση του ορίου υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ από 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ, η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η στάση του ΥΕΚΑ αναφορικά με το χορήγημα των 400 ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που έχει σχηματιστεί από τις ετήσιες εισφορές των δικηγόρων και των λοιπών επιστημόνων, όπου λόγω των απαράδεκτων προβλέψεων της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης καταβλήθηκε , μόνο σε πολύ μικρό αριθμό επιστημόνων (44.248 σε σύνολο 120.000) ενώ το ποσό που διατέθηκε ήταν μόλις 17,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι αποθεματικού 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το λόγο αυτό το ΔΣ του ΔΣΑ εμμένει στις πάγιες θέσεις του σώματος για οικονομική στήριξη του κλάδου, καθ’ όμοιο τρόπο με τις λοιπές πληγείσες επαγγελματικές ομάδες, καθώς και στη θέσπιση φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, όπως αυτές έχουν παγίως διατυπωθεί στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του σώματος (βλ. τις αποφάσεις του ΔΣ της 2.2.2021 και 21.12.2020)» αναφέρει η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Παρέμβαση των δικηγόρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αναμένεται να παρέμβουν υπέρ της προσφυγής τριών πολιτών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της εμπόδισης τους να απευθυνθούν στα εθνικά δικαστήρια και να επιλύσουν άμεσα προβλήματά τους, κατά παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προσφύγουν:

  • Απολυμένος οργανισμού τηλεπικοινωνιών που δικαιώθηκε στο δικαστήριο, με εντολή επαναπρόσληψη αλλά δεν μπορεί να εκδώσει απόγραφο για να πιάσει δουλειά, ούτε να προσφύγει στα Ποινικά Δικαστήρια.
  • Γυναίκα με εισόδημα 100 ευρώ που κέρδισε τη διαδικασία διατροφής από τον εν διαστάσει σύζυγό της και δεν μπορεί να εκδώσει απόγραφο για να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση και να εισπράξει τα χρήματα.
  • Κρατούμενος που καταδικάστηκε για κακούργημα σε πρώτο βαθμό και η υπόθεση του δεν έχει εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό καθώς αναβάλλεται διαρκώς, επειδή δεν κινδυνεύει με παραγραφή η υπόθεσή του. Ο κατηγορούμενος παραμένει στη φυλακή στερούμενος του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Μάλιστα πρόσφατα δικαστήριο απέρριψε αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, λόγω των περιοριστικών μέτρων covid 19.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ