Συμβολαιογράφοι: Αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων

Must Read

Ως «εξόφθαλμα αντισυνταγματική» καταγγέλλουν 565 συμβολαιογράφοι την υπουργική απόφαση που καθιερώνει το νέο τρόπο της ηλεκτρονικής δήλωσης φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων.Όπως υποστηρίζουν σε ψήφισμα που απέστειλαν στους αρμόδιους υπουργούς και στον διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. αντί οι φορολογικές αρχές, όπως αρμόζει σε κάθε ευνομούμενο κράτος δικαίου, να έχουν την ευθύνη για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζομένων ακινήτων και βεβαίωση του φόρου μεταβίβασης πριν την υπογραφή του συμβολαίου, την μεταθέτουν στον πολίτη – φορολογούμενο και στους συμβολαιογράφους.

Παράλληλα ζητούν να περιοριστούν δραστικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να υπάρξει μία απλή και εύχρηστη πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών δηλώσεων.

Ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος των 565 συμβολαιογράφων έχει ως εξής:

«Ο λόγος της παρούσας επιστολής είναι η ενημέρωσή σας για το ψήφισμα διαμαρτυρίας που έχουν υπογράψει  565  συμβολαιογράφοι από όλη την Ελλάδα σχετικά με την απόφαση του κ. Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. αριθμ. Α.1031/2021 με θέμα “Ηλεκτρονική δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων – Δήλωση Φ.Μ.Α.”, με σκοπό την τροποποίηση της, ως προς τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ο οποίος πρέπει να διενεργείται  αυτόματα από την πλατφόρμα (αντίστοιχα η όμοια με τον ΕΝΦΙΑ) και τον έλεγχο και εκκαθάριση της δήλωσης ΦΜΑ αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή της και όχι μετά από 60 ημέρες.

Οι Έλληνες Συμβολαιογράφοι

διαμαρτυρόμαστε για  την προχειρότητα και τον  αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο επιχειρείται μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο μεταβίβασης των ακινήτων.

Ανατίθεται στους συμβολαιογράφους, χωρίς ρωτηθούν  και χωρίς να τους συμβουλευτούν, η αρμοδιότητα του τμήματος κεφαλαίου των εφοριών που εδώ και 70 χρόνια εφαρμόζει την απαρχαιωμένη νομοθεσία που αφορά την μεταβίβαση των ακινήτων, χωρίς καμία προετοιμασία και δίχως καμία πρόνοια για το κόστος της υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται γι’ αυτό τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Επιχειρείται με αυτό τον τρόπο κάτι πρωτόγνωρο στα χρονικά: Η αποποίηση εκ μέρους της πολιτείας του ρόλου που έχει και πρέπει -και πρέπει σε κάθε ευνομούμενο κράτος δικαίου να έχει- στις συναλλαγές  και αυτός δεν είναι άλλος από τον εκ μέρους της φορολογικής αρχής προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και βεβαίωση του φόρου μεταβίβασης πριν την υπογραφή του συμβολαίου ώστε  ο πωλητής να γνωρίζει εξαρχής και επακριβώς τις υποχρεώσεις του.

Η ευθύνη δε του εγχειρήματος αυτού, μεταφέρεται στις πλάτες του πολίτη-Φορολογούμενου, ο οποίος παρέχει τα στοιχεία για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου και καλείται να εγκρίνει αυτή την αξία και το περιεχόμενο της δήλωσης βάσει της οποίας θα υπολογιστεί ο φόρος μεταβίβασης.

Σε μία χώρα που η φορολογία μεταβίβασης ακινήτων είναι εξαιρετικά πολυδαίδαλη και προβληματική (σε σημείο που οι ίδιες φορολογικές αρχές εφαρμόζουν διαφορετικά τις οικείες διατάξεις ανά περίπτωση), με την παραπάνω απόφαση επιχειρείται: Να συντάσσει ο συμβολαιογράφος τη δήλωση ΦΜΑ και να προσδιορίζει την αντικειμενική αξία (ως αναρμόδιος γι’ αυτό)  και ο πολίτης (όσο επίσης αναρμόδιος) να αποδέχεται και υποβάλλει τη δήλωση αυτή με δική του ευθύνη και όχι της φορολογικής αρχής, αφού εκείνη θα αποφαίνεται επί του θέματος (περιεχόμενο της δήλωσης, τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας, τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί κ.λπ.) μόνο 60 ημέρες μετά την υπογραφή (!)  του συμβολαίου και θα καλεί τον φορολογούμενου για τα περαιτέρω (επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους ή ακυρώνοντας απαλλαγές από φόρο).

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω πρωτόγνωρη πρακτική καθιστά συμβολαιογράφους και τους πολίτες όμηρους της φορολογικής Αρχής και για το λόγο αυτό θεωρείται εξόφθαλμα αντισυνταγματική.

Ζητάμε το αυτονόητο: Τον εκ μέρους της φορολογικής αρχής προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και βεβαίωσης του φόρου μεταβίβασης πριν την υπογραφή του συμβολαίου ώστε ο πολίτης να γνωρίζει εξαρχής και επακριβώς τις υποχρεώσεις του.

Οι Συμβολαιογράφοι  επιθυμούμε μία σωστή και νόμιμη ηλεκτρονική διαδικασία που θα διευκολύνει υπηρεσίες, επαγγελματίες και κυρίως τους πολίτες και για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να απέχουμε από τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων κεφαλαίου που ορίζει η παραπάνω απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Προτείνουμε:

α) την απλοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου και την καθιέρωση λίγων βασικών και ξεκάθαρων κανόνων που δεν θα επιδέχονται ερμηνειών ώστε να καθίσταται αρχικά δυνατή ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας,

β) τον δραστικό περιορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών και

γ) μία απλή και εύχρηστη πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, όπου  με την απλή συμπλήρωση των βασικών προσδιοριστικών στοιχείων του ακινήτου, θα υπολογίζεται αυτόματα η αξία του και θα βεβαιώνεται ο αντίστοιχος φόρος με δεδομένα που θα παρέχει η ίδια φορολογική αρχή που είναι η μόνη αρμόδια ως προς αυτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταγγελία για εργασιακό bullying: «Την απείλησαν και την ανάγκασαν να παραιτηθεί επειδή έβγαινε στη σύνταξη»

Μία σοβαρότατη καταγγελία που αφορά σε εργασιακό εκφοβισμό, έρχεται στο «φως», με πρωταγωνίστρια μία 60χρονη, που απασχολείτο σε ιδιωτική...

More Articles Like This