Πέμπτη 29/7/2021

Επαναλειτουργία των δικαστηρίων από 5 Απριλίου

Τι θα γίνει με τις προθεσμίες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Επαναλειτουργία των δικαστηρίων της χώρας από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και χορήγηση προθεσμιών για τις αναστολές, εξετάζει η κυβέρνηση, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή των διοικήσεων των δικαστηρίων της Αθήνας και του Πειραιά, εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων, δικαστικών υπαλλήλων και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Η κυβερνητική πρόταση είναι να επαναλειτουργήσουν τα Εφετεία και ο Άρειος Πάγος όπως τον περασμένο Γενάρη πριν το ολικό lockdown και οι προθεσμίες αναστολής να μετατίθενται ισόχρονα συν 10 μέρες επιπλέον από την ημέρα έναρξης της διαδικασίας.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως θα εκδικάζονται περισσότερεςυποθέσεις στα ακροατήρια.

Ειδικότερα, θα εκδικάζονται:

Όλα τα πλημμελήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2023 (Σ.Σ. σήμερα εκδικάζονται μόνο οι υποθέσεις με χρόνο παραγραφής μέχρι 31-21-2022)
Όλα τα κακουργήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2024 (Σ.Σ. σήμερα εκδικάζονται μόνο οι υποθέσεις με χρόνο παραγραφής μέχρι 31-21-2023).
Επίσης, έγινε δεκτό αίτημα των δικηγορικών συλλόγων να πραγματοποιούνται ανεξαρτήτως παραγραφής, οι δίκες που αφορούν κρατούμενους που εκτίουν ποινές κάθειρξης, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση των υποθέσεων τους σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο.

Στη σύσκεψη ανακοινώθηκε επίσης πως μέχρι τις 30/6 θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής τελών, παραβόλων και εισφορών. Οι δικηγόροι θα μπορούν να λαμβάνουν ένορκες βεβαιώσεις.

Σε όλα τα δικαστήρια θα πραγματοποιούνται ειδικές διαδικασίες όπως μισθώσεις, εργατικά, διατροφές και ανακοπές πλειστηριασμών.

Ως προς τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ανακοινώθηκε πως θα δοθεί παράταση για την υποβολής αίτησης στη νέα διαδικασία προσδιορισμού των δικών.

Ειδικότερα, για όσους έληξαν οι προθεσμίες στις 21/1, στις 28-2 και στις 5-3, θα δοθεί πενθήμερη προθεσμία υποβολής για να μην ακυρωθεί η δίκη.

Για όλες τις άλλες θα δοθεί επιπλέον 15ημερη προθεσμία , πέραν της υφιστάμενης ημερομηνίας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ