Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Παλινωδίες και αυτοαναιρέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Αντιδρούν δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι στο άνοιγμα των δικαστηρίων χωρίς εμβολιασμό

Must Read

Την αντίδραση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών της χώρας προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα δικαστήρια της χώρας εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας με 3.000 κρούσματα σε καθημερινή βάση.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την προσέλευση 2.000 πολιτών στα δικαστήρια της Αθήνας σε καθημερινή βάση και ενώ έχουν καταγραφεί πέντε κρούσματα σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους μέσα σε μία εβδομάδα στα δικαστήρια του Πειραιά.

Καταγγέλλει δε το Υπουργείο για παλινωδίες και αυτοαναιρέσεις, ζητώντας το άνοιγμα των δικαστηρίων μετά τον απαιτούμενο εμβολιασμό των παραγόντων της Δικαιοσύνης.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Μετά από πολλές παλινωδίες και αυτοαναιρέσεις χωρίς κανέναν προηγούμενο διάλογο με τις Δικαστικές Ενώσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε την διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των Δικαστηρίων από αύριο. Τη στιγμή που τα κρούσματα από covid βρίσκονται σταθερά πάνω από 3.000 ημερησίως, με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών τους τελευταίους μήνες και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπερπλήρεις, με πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δικαστές την προηγούμενη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η απόφαση του Υπουργείου μοιάζει τουλάχιστον επικίνδυνη. Από αύριο θα βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στην πανδημία χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και πολίτες που θα μεταβαίνουν σε μεγάλα Δικαστήρια της χώρας χωρίς προηγούμενο εμβολιασμό. Μια πρόχειρη εκτίμηση υπολογίζει πάνω από 2.000 τους πολίτες και τους παράγοντες της δίκης που θα συγκεντρώνονται καθημερινά στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Είναι η μεγαλύτερη και μαζικότερη συγκέντρωση ανθρώπινου προσωπικού. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σεβόμενη τις αποφάσεις των ειδικών της Υγείας δε ζήτησε ποτέ «ειδική μεταχείριση», γι’ αυτό και τώρα που έφτασε η σειρά του εμβολιασμού του προσωπικού προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, δικαιούται να ζητά την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την διακινδύνευση της υγείας και της ζωής όσων καθημερινά θα συνωστίζονται στα Δικαστήρια. Είναι πλέον απαίτηση ο προηγούμενος εμβολιασμός όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης προκειμένου να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια».

Μέσα στην εβδομάδα θα συγκληθεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθορίσει την περαιτέρω δράση της.

Αντιδρούν και οι δικαστικοί υπάλληλοι

Την αντίθεσή της στο άνοιγμα των δικαστηρίων χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας, εκφράζει η Ομοσπονδία Δικαστικών υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Δ.Υ.Ε) με επιστολή της στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν άμεση δέσμευση για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό μέσα στον Απρίλιο όλων των εργαζομένων στις δικαστικές υπηρεσίες.

Στην επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, η διοίκηση της ΟΔΥΕ αναφέρει σχετικά:

«Πραγματικά μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι σε μια συγκυρία όπου το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη έξαρση με διαρκώς αυξανόμενο καθημερινά αριθμό κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων, υπάρχει η πρόθεση επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων κατά ένα μεγάλο μέρος, χωρίς καν να έχουν τηρηθεί από μέρους της πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου σας οι στοιχειώδεις και αυτονόητες υποχρεώσεις για την προστασία της υγείας τόσο των εργαζομένων στα Δικαστήρια, όσο και των προσερχόμενων πολιτών και δικηγόρων, δεδομένων μάλιστα των ανεπαρκών ή και ακατάλληλων χωροταξικών συνθηκών στα περισσότερα δικαστικά κτήρια και υποθηκοφυλάκεια της χώρας.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας για τη λήψη μέτρων προστασίας, μέχρι επιτέλους να ληφθούν μέτρα.

Ως τότε όμως κάθε απόφαση περί πλήρους ή κατά μεγάλο μέρος επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων, θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων, εκτός και αν πρόθεσή σας είναι η δημιουργία «ανοσίας της αγέλης». Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης που με τα συναρμόδια υπουργεία πριν λίγες εβδομάδες, όταν τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 ήταν πολύ λιγότερα, να αναστέλλει σχεδόν καθολικά τη λειτουργία των Δικαστηρίων στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τώρα που καθημερινά τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 3.000-3.500 και τα σχολεία είναι κλειστά, να προωθεί το γενικό και πλήρες άνοιγμα όλων των πολιτικών δικών με την παρουσία μαρτύρων, καθώς και σημαντικού αριθμού ποινικών δικών, αλλά και την πλήρη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων. Με δεδομένο μάλιστα, όπως κατ΄ επανάληψη σας έχουμε περιγράψει στις συνεχείς οχλήσεις μας, ότι ο χώρος των Δικαστηρίων είναι πολύ πιο εκτεθειμένος και ευάλωτος ηλικιακά, κοινωνικά και υγειονομικά σε σχέση με τα σχολεία».

Οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν την υιοθέτηση των ακόλουθων μέτρων:

  1.  υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους δικαστές, εισαγγελείς, γραμματείς, συνηγόρους, διαδίκους και λοιπούς παρισταμένους εντός των δικαστικών αιθουσών (ακροατηρίων).
  2. διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους και δωρεάν χορήγηση σε πλήρη επάρκεια όλων των απαραίτητων υλικών προστασίας(αντισηπτικά, μάσκες, γάντια), καθώς και έγκριση δαπάνης για την τοποθέτηση πλέξιγκλας, όπου αυτή δεν έχει γίνει
  3. τήρηση ενάμισι (1,5) μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων.
  4. καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών σύμφωνα με τον αριθμό που προκύπτει από την τήρηση της απόστασης του (1,5) μέτρου.
  5. Φύλαξη όλων των εισόδων των Δικαστικών Κτηρίων καθ΄ όλες τις εργάσιμες ώρες.
  6. Έλεγχος, θερμομέτρηση και καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας όλων των εισερχομένων στις εισόδους των Δικαστικών Κτηρίων και των Γραφείων εξυπηρέτησης κοινού των Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας.
  7. «Δωρεάν και οριζόντια» rapid tests ανίχνευσης του κορωνοϊού, όσες φορές απαιτείται, σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς με την ευθύνη και την επιμέλεια κλιμακίων του Ε.Ο.Δ.Υ. ή των εξειδικευμένων κλιμακίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού(που ήδη πραγματοποιούν τα τεστ αυτά στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου).
  8. Αύξηση των κονδυλίων που αφορούν την καθαριότητα και έκτακτη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, προκειμένου να υπάρχει σε καθημερινή και σε συνεχή βάση καθαριότητα και φροντίδα των εσωτερικών χώρων (κοινόχρηστων και μη) των Δικαστικών κτηρίων και
  9. Άμεση δέσμευση για προτεραιοποίηση, εντός του Απριλίου στους εμβολιασμούς όλων των εργαζομένων στις δικαστικές υπηρεσίες της, γιατί μόνον έτσι θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος προστασίας της υγείας όλων και θα μπορούν χωρίς φόβο να επανέλθουν πλήρως όλες οι διαδικασίες της λειτουργίας των Δικαστηρίων και Υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This