Παρασκευή 14/5/2021

Νέα παράταση για πλειστηριασμούς, υποθήκες, αλλά όχι για το… ηλεκτρονικό «σφυρί»

«Στο σφυρί» μέσα σε λίγα λεπτά περιουσίες χιλιάδων πολιτών...

Νέα παράταση δόθηκε στους πλειστηριασμούς εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας, αλλά από εκεί και πέρα αναμένεται να ξεκινήσει η… σφαγή με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τους οποίους δεν έδωσε προθεσμία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με βάση τροπολογία του Υπουργείου ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί μέχρι τις 13 Μαΐου, ενώ μέχρι τις 31 Μαΐου προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από την πανδημία. Επίσης, αναστέλλονται ως εκείνη την ημερομηνία όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Παράλληλα, δόθηκε παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, στην εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τη χορήγηση άδειας συναινετικής εγγραφής προσημείωσης υποθήκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προβλέπεται παράταση διενέργειας των συναινετικών εγγράφων, ανακλήσεων, εξαλείψεων και μεταρρυθμίσεων προσημειώσεων μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Η συζήτηση διεξάγεται εγγράφως και οι διάδικοι παρίστανται στο ακροατήριο του δικαστηρίου με δήλωση που υπογράφεται από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του καθ’ ου η αίτηση, επισυνάπτεται η έγγραφη συναίνεση του καθ’ ου στην αιτούμενη προσημείωση ή του τρίτου κυρίου του ακινήτου.

Η συναίνεση του προσημειούχου δανειστή δίνεται εγγράφως με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του.

Η… παγίδα στους πλειστηριασμούς

Όμως, δεν δόθηκε παράταση στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπου θα χάνονται περιουσίες με λίγα κλικ, εν μέσω της πανδημίας. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, όλες οι διαδικασίες των πλειστηριασμών θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών («ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.»).

Στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ., οι συμβολαιογράφοι θα αναρτούν την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού.

Οι υποψήφιοι πλειοδότες θα συμμετέχουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας, αίτηση εγγραφής παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και αποδεχόμενοι τους «Όρους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του κινητού – ακινήτου.

Για του ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν δόθηκε καμία παράταση από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έτσι πλην της πρώτης κατοικίας, θα βγουν «στο σφυρί» μέσα σε λίγα λεπτά περιουσίες χιλιάδων πολιτών…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ