Αυστηροποιούνται οι ποινές για ειδεχθή εγκλήματα – Εισαγγελείς: «Είχαμε προτείνει αυστηροποίηση, δεν εισακουστήκαμε»

Οι Εισαγγελείς καλούν την πολιτεία να λάβει την απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία

Must Read

Αίτημα της κοινωνίας αλλά και των εισαγγελικών λειτουργών είναι η αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα, όπως η δολοφονία της 20χρονης μητέρας μπροστά στα μάτια του 11 μηνών μωρού της στα Γλυκά Νερά.

Μπροστά στην κατακραυγή από αποφυλακίσεις δολοφόνων, βιαστών και εμπόρων ναρκωτικών μετά από λίγα χρόνια πραγματικής κράτησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε από το Φόρουμ των Δελφών ότι θα αυστηροποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας.

Σήμερα με βάση τον τελευταίο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αρκούν τα 2/5 της ποινής που έχει επιβληθεί σε έναν κρατούμενο για να αποφυλακιστεί με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης.

Με αφορμή την ειδεχθή δολοφονία στα Γλυκά Νερά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε πως μέσω της επιτροπής που επεξεργάζεται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 (νόμος 4619/2019), θα αυστηροποιηθεί το καθεστώς υφ’ όρων απόλυσης των κρατουμένων.

Όπως είπε, η εκτιτέα ποινή των κρατουμένων θα αυξηθεί στα 4/5 της κοινής που έχουν καταδικαστεί.

Εισαγγελείς: Είχαμε προτείνει αυστηροποίηση – Δεν εισακουστήκαμε

Υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών τάχθηκε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία πήρε θέση με αφορμή το δημόσιο διάλογο που αφορά την ποινική μεταχείριση δραστών ειδεχθών και κοινωνικά αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων, ειδικά εκείνων που στρέφονται κατά των εννόμων αγαθών της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, «από ετών, τα μέλη της μέσα από την υπηρεσιακή τους ενασχόληση, είχαν εντοπίσει τους κινδύνους από τη μείωση των ποινών για τα συγκεκριμένα εγκλήματα. 

Με στόχο την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχε προτείνει προς τους αρμόδιους φορείς αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών αποτρόπαιων εγκλημάτων, τόσο στο στάδιο επιβολής ποινής, όσο και σε εκείνο της έκτισής της, όμως οι προτάσεις δεν εισακούστηκαν.

Ενόψει της έξαρσης φαινομένων σκληρής εγκληματικότητας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι Έλληνες Εισαγγελείς ως θεματοφύλακες της κοινωνικής ειρήνης και των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών, υπενθυμίζοντας τα κατατεθειμένα αρμοδίως κείμενα των προτάσεών μας, καλούμε την πολιτεία να λάβει την απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία προς την ανωτέρω κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπαρκτό το σενάριο πτώσης της κυβέρνησης

 Τουλάχιστον 7 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έχουν βγει στη γύρα ψάχνοντας για μεταγραφή. Δε μιλάμε για θεωρίες συνωμοσίας υποθετικά...

More Articles Like This