Τετάρτη 4/8/2021

Δικαστική δικαίωση κατά των μνημονιακών περικοπών – Πρωτοδικείο: «Προσμετρώνται στο εφάπαξ όλα τα επιδόματα»

Ο ΕΦΚΑ υποχρεώνεται να καταβάλει σε συνταξιούχους της ΕΡΤ εντόκως τη διαφορά από το κούρεμα

Άλλη μία σημαντική απόφαση κόντρα σε μνημονιακές περικοπές και υπέρ των συνταξιούχων εκδόθηκε το τελευταίο διάστημα από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθ. 3173/2021, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρεώνει το τέως ΕΤΕΑΕΠ, νυν e-ΕΦΚΑ, να υπολογίσει εκ νέου το εφάπαξ συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ με την προσμέτρηση των δώρων.

Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ υποχρεώνεται να καταβάλει το νέο αυξημένο ποσό εφάπαξ εντόκως.

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν τον Σεπτέμβριο του 2017 πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ζητώντας να τους καταβληθούν ποσά που αντιστοιχούν στη διαφορά της εφάπαξ παροχής που έλαβαν από το ΤΑΥΤΕΚΩ κατά τη συνταξιοδότησή τους και εκείνης που θα ελάμβαναν αν είχε συνυπολογιστεί η αναλογία κατά 1/6 του δώρου εορτών και του επιδόματος αδείας στις συντάξιμες αποδοχές τους, επί των οποίων υπολογίστηκε η ανωτέρω εφάπαξ παροχή.

Δύο από τους προσφεύγοντες, οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί το 2012, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος των νόμων 3833 και 3845 του 2010 και πριν από τον νόμο 4093 του 2012, το δικαστήριο έκρινε ότι δικαιούνται να λάβουν τη διαφορά εφάπαξ, κατόπιν συνυπολογισμού στις συντάξιμες αποδοχές τους της μηνιαίας αναλογίας των (μειωμένων) επιδομάτων εορτών και αδείας.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι πρέπει να λάβουν το επιπλέον ποσό των 1.999,92 ευρώ καθένας νομιμοτόκως με επιτόκιο 6% από την επίδοση της αγωγής και μέχρι τις 30/4/2019 και από 1/5/2019 έως την ολοσχερή εξόφληση.

Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλον έναν κρίκο στη μακρά αλυσίδα ανάλογων κρίσεων από τα ελληνικά δικαστήρια, που έρχονται κόντρα στις περικοπές στις συντάξεις και τις πολιτικές αποφάσεις της παρούσας κυβέρνησης που αρνείται να συμμορφωθεί με όσα έχουν ορίσει τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ