Η Ρουμάνα Ευρωπαία Εισαγγελέας αμφισβητεί απόφαση του Αρείου Πάγου για την επιλογή των Ευρωπαίων Εισαγγελέων!

Must Read

Έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην ηγεσία του Αρείου Πάγου η ενέργεια της Ρουμάνας Γενικής Εισαγγελέως Laura Codruţa Kövesi να αμφισβητήσει ομόφωνη κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για τον ορισμό των δύο από τους συνολικά επτά Έλληνες Ευρωπαίους Εισαγγελείς.

Η κυρία Kövesi είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) που δραστηριοποιείται σε συνολικά 22 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εξιχνίαση απατών με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στις αρχές του μήνα ορίστηκαν οι επτά Έλληνες εντεταλμένοι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης που συνεδρίασε με τη συμμετοχή της προέδρου του Αρείου Πάγου Αγγελικής Αλειφεροπούλου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα.

Οι επτά Έλληνες Ευρωπαίοι Εισαγγελείς που θα έχουν έδρα στο Εφετείο Αθηνών, είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μαρία Μαλλούχου, οι Εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη και οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Νικόλαος Ορνεράκης, Πόπη Παπανδρέου, Χαρίκλεια Θάνου και Διονύσιος Μουζάκης.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί ορίστηκαν με ομόφωνη απόφαση 11-0 από το αρμόδιο όργανο του ανωτάτου ελληνικού δικαστηρίου με βάση το βιογραφικό τους και την υπηρεσιακή τους καριέρα.

Όμως η Ρουμάνα Γενική Εισαγγελέας αμφισβητεί την ομόφωνη κρίση των ανωτάτων Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις από τους Εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη. Η αμφισβήτηση της απόφασης του Αρείου Πάγου ως προς τα πρόσωπα επιλογής του για τις θέσεις των Ευρωπαίων Εισαγγελέων, προκαλεί εύλογα ερωτήματα:

• Η κυρία Kövesi δεν έχει εμπιστοσύνη στην κρίση των ανωτάτων Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων; Πολλώ δε μάλλον όταν η ομόφωνη κρίση του ανωτάτου οργάνου του Αρείου Πάγου, δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο σε περιπτώσεις ομοφωνίας
Μάλιστα στην περίπτωση του κυρίου Τσορμπατζόγλου, μόλις πριν από λίγες ημέρες το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου τον προήγαγε από Αντεισαγγελέα σε Εισαγγελέα Εφετών ομόφωνα με 15-0.

• Πώς η Ρουμάνα Εισαγγελέας ξέρει ότι οι Εισαγγελείς Τσορμπατζόγλου και Μπακαλώνη δεν πληρούν τα κριτήρια επιλογής τους για τη θέση των Ευρωπαίων Εισαγγελέων;

Γιατί δεν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους πέντε Έλληνες Εισαγγελείς; Πώς γνωρίζει ότι οι άλλοι έχουν χειριστεί ευρω-απάτες και δεν γνωρίζει για τους δύο Εισαγγελείς Εφετών;

• Η κυρία Kövesi ρώτησε τον συνάδελφο της Έλληνα Εισαγγελέα Δημήτριο Ζιμιανίτη με τον οποίο συνεργάζεται στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο Λουξεμβούργο;

Ο κ. Ζιμιανίτης γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, καθώς τον είχε διαδεχθεί στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Σύμβουλος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το 2008. Τότε ο κ. Ζιμιανίτης είχε καταλήξει από τις Βρυξέλλες στην… Φλώρινα όπου υπηρετούσε ο κ. Τσορμπατζόγλου… Επίσης, θα μπορούσε να διαπιστώσει τον άψογο υπηρεσιακό του φάκελο, πως ποτέ δεν έχει πειθαρχικό παράπτωμα, ούτε είχε παραληφθεί στις προαγωγές. Έχει χειριστεί υποθέσεις τρομοκρατίας, ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος. Γνωρίζει πέντε γλώσσες και έχει υπηρετήσει τέσσερα χρόνια στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της ποινικο-δικονομικής συνεργασίας με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς την εμπειρία του σε θέματα ευρω-απατών, προκύπτει πως από το 2017 τις ελληνικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές απασχόλησαν συνολικά 35 υποθέσεις. Από αυτές οι 13 αφορούν υποθέσεις στον Πειραιά, με βάση σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά. Από αυτές τις τέσσερις χειρίστηκε ο κύριος Τσορμπατζόγλου. Ανάμεσα σε αυτές και υπόθεση που αφορά γνωστό επιχειρηματία που φέρεται να χρηματοδοτεί ναρκέμπορο μέσω εταιρειών συνεργατών του σε χώρες της Ευρώπης. Αν μη τι άλλο ο… ορισμός της ευρω-απάτης που οφείλει να ερευνά πλέον η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία…

Ας σημειωθεί πως αν δεν θεωρηθούν επαρκείς οι κ.κ. Τσορμπατζόγλου και Μπακαλώνη, τότε τις θέσεις τους θα καλύψουν οι αναπληρωματικές εισαγγελείς Καλλιόπη Νταγιάντα και Ευγενία Κυβέλου, η οποία ήταν συμπτωματικά πρόσφατα μάρτυρας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τις τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This