Κυριακή 1/8/2021

«Καμπάνα» 15.000 ευρώ σε εταιρεία για κάμερες σε χώρους εργασίας

Εκτός από το πρόστιμο, διατάχθηκε η απεγκατάσταση των καμερών και τη διαγραφή τυχόν υλικού που είχε συλλεχθεί.

Πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) σε εταιρεία η οποία είχε εγκαταστήσει παράνομα κάμερες στα γραφεία των εργαζομένων της.

Η υπόθεση απασχόλησε την ΑΠΔΠΧ μετά από καταγγελίες ότι οι κάμερες τοποθετήθηκαν χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των εργαζομένων, τους οποίους παρακολουθούσαν σε μόνιμη βάση.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους πως κατά την παρακολούθηση, διαπίστωσαν ότι ασχολούνται με τα κινητά τους τηλέφωνα και για το λόγο αυτό ζητήθηκε να παραδώσουν τις συσκευές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους!

Μάλιστα, εκπρόσωπος της εταιρείας έκανε σύσταση σε αυστηρό σε εργαζόμενο για τον τρόπο που κάθονταν…

Στις έγγραφες εξηγήσεις προς την ΑΠΔΠΧ, η εταιρεία αρνήθηκε ότι βιντεοσκοπούσε τους υπαλλήλους της ή ότι χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα των καμερών για την αξιολόγηση της αποδοτικότητάς τους.

Η ανεξάρτητη αρχή έκρινε πως η τοποθέτηση των καμερών στους χώρους εργασίας, έγινε κατά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 1 α’ και γ’ και 5 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 λόγω της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων η οποία παραβιάζει τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ).

Εκτός από το πρόστιμο, διατάχθηκε η απεγκατάσταση των καμερών και τη διαγραφή τυχόν υλικού που είχε συλλεχθεί.

Όπως διαπίστωσε η ΑΠΔΠΧ, η εικόνα των προσώπων που βρίσκονταν στην εμβέλεια των καμερών μεταδίδονταν στην οθόνη προβολής του ηλεκτρονικού υπολογιστή του διαχειριστή της εταιρείας, ο οποίος είχε την τεχνική δυνατότητα να εμφανίσει στην οθόνη την πλήρη εικόνα ή να την καλύψει μαυρίζοντας την οθόνη, ανά πάσα στιγμή και με εύκολο τρόπο μέσω σχετικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η ύπαρξη και μόνο καμερών σε χώρους για τους οποίους έχει ήδη κριθεί με την υπ’ αριθμ. 1/2011 Οδηγία της Αρχής ότι απαγορεύεται εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, όπως χώρους γραφείων και εστίασης, προσβάλλει τα δικαιώματα των εργαζομένων και παραβιάζει τις διατάξεις του ΓΚΠΔ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ