Απόφαση – σταθμός του Αρείου Πάγου: Μπαμπάς και… χωρίς τεστ DNA!

Must Read

Ως φυσικός πατέρας παιδιού που έχει αποκτηθεί εκτός γάμου θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής όποιος αρνείται να υποβληθεί σε τεστ DNA, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε προσεκτικά την υπόθεση ενός επιχειρηματία, ο οποίος είχε ήδη τέσσερα παιδιά και απέκτησε ακόμη ένα από εξωσυζυγική σχέση.

Σύμφωνα με το protothema.gr, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήρθε στην Ελλάδα προσωρινά μία γυναίκα από την Ολλανδία, η οποία είχε ήδη κάνει έναν γάμο το 1974. Σε ένα κέντρο διασκέδασης γνώρισε τον επίσης αλλοδαπό επιχειρηματία, που είχε αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και δραστηριοποιούνταν με επιτυχία στον χώρο των μεσιτικών γραφείων. Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 1993 είχαν ερωτική σχέση, η οποία επιβεβαιώθηκε από τις ένορκες καταθέσεις δύο μαρτύρων.

Τον Ιούνιο του 1994 η γυναίκα έφερε στον κόσμο ένα παιδί στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τη ληξιαρχική πράξη, το παιδί δηλώθηκε ως αγνώστου πατρός και έλαβε το επώνυμο της μητέρας του, επειδή κατά τον χρόνο της γέννησής του εκείνη δεν ήταν παντρεμένη. Η οικογενειακή της κατάσταση επιβεβαιώνεται και από την αναφορά στο δημοτολόγιο του δήμου Αμστερνταμ.

Το δικαίωμα της μητέρας

Η μητέρα κίνησε τις διαδικασίες ώστε ο επιχειρηματίας να αναγνωριστεί ως φυσικός πατέρας του γιου της, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, ήταν καρπός των σεξουαλικών επαφών που είχαν το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 1993. Επειτα από αρκετά χρόνια η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο, ο οποίος αναγνώρισε το δικαίωμα της μητέρας για αναγνώριση πατρότητας του παιδιού, παρότι δεν προσέφυγε άμεσα στη Δικαιοσύνη, αλλά πέντε χρόνια μετά. Με προδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου είχε διαταχθεί ιατρική πραγματογνωμοσύνη από βιοχημικό, η οποία θα έδειχνε αν ο επιχειρηματίας ήταν ο βιολογικός πατέρας.

Η διαδικασία θα περιελάμβανε τη λήψη στοιχείων από τη μητέρα και το παιδί, αλλά και εξέταση DΝΑ. Αν και ο επιχειρηματίας κλήθηκε να δώσει βιολογικό υλικό, δεν παρουσιάστηκε ποτέ ούτε ενημέρωσε για τυχόν κώλυμα. Η πραγματογνώμονας έλαβε δείγματα από το στόμα της μητέρας και του παιδιού, αλλά η πραγματογνωμοσύνη κατέστη αδύνατη λόγω της μη προσέλευσης του άντρα.

Τελικά, σύμφωνα με τους δικαστές, «από τη μη προσέλευσή του για τη λήψη από εκείνον βιολογικού υλικού δημιουργείται αμάχητο τεκμήριο για το ότι, αν η διαταχθείσα πραγματογνωμοσύνη είχε διεξαχθεί κανονικά, θα κατέληγε σε συμπέρασμα ευνοϊκό για τους ισχυρισμούς της μητέρας».

Συνυπολογίζοντας το τεκμήριο και τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία, ο Αρειος Πάγος αποφάνθηκε πως ο επιχειρηματίας είναι ο φυσικός πατέρας του παιδιού. Ο άντρας είχε προσφύγει στον Αρειο Πάγο και ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση. Ομως απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι δεν πήγε για την εξέταση DNA για… θρησκευτικούς λόγους!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This