Σκάνδαλο Novartis: Απήλλαξαν τον Αγγελή αν και είχε «μπλοκάρει» την χορήγηση στοιχείων από τους Αμερικανούς!

Αφορούσαν τραπεζικό λογαριασμό συγγενικού προσώπου Έλληνα πολιτικού που τροφοδοτούνταν με ύποπτα κονδύλια

Must Read

Απαλλάσσεται από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος oαντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, αν και είχε «μπλοκάρει» την χορήγηση στοιχείων για την υπόθεση Novartis για την εμπλοκή πολιτικού.

Αν και έβαλε εμπόδια στη διερεύνηση του πολύκροτου σκανδάλου, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών τον απαλλάσσει γιατί από την έρευνα που έγινε, δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής σε βάρος του.

Η υπόθεση αφορά τη συνάντηση των Εισαγγελέων Διαφθοράς με εκπροσώπους των αμερικανικών αρχών τον Δεκέμβριο του 2018 στη Βιέννη, όπου ήταν παρών ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως επόπτης.

Με την ιδιότητα του επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, φέρεται να ζήτησε από τους συναδέλφους του να μην παραλάβουν στοιχεία που θα μπορούσαν να τους δώσουν οι Αμερικανοί, ζητώντας να ακολουθηθεί η χρονοβόρα διαδικασία μέσω της Eurojust.

Τα στοιχεία αφορούσαν τραπεζικό λογαριασμό συγγενικού προσώπου Έλληνα πολιτικού που τροφοδοτούνταν με χρήματα προερχόμενα από τη Novartis.

Για το λόγο αυτό είχε ασκηθεί από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά ποινική δίωξη σε βάρος του Ι. Αγγελή για παράβαση καθήκοντος, μετά από μήνυση της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Όμως οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, είχαν διαφορετική άποψη.

Σύμφωνα με το απαλλακτικό βούλευμα, λόγω των ισχνών αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας, δεν αποδείχθηκε ο δόλος ώστε να του απαγγελθεί κατηγορία.

Οι δικαστές έκριναν πως ο κ. Αγγελής θα πρέπει να απαλλαγεί, διότι όχι μόνο δεν υπήρχε δόλος από την πλευρά του αλλά ούτε και στικάκι για να παραλάβει, στη Βιέννη, από τους εκπροσώπους της εισαγγελικής αρχής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απαλλακτική ήταν και η πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Οικονόμου προς το Συμβούλιο Εφετών, επισημαίνοντας πως «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά  υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον».

Ως προς την άρνηση του κ. Αγγελή να λάβει τα στοιχεία, ο κ. Οικονόμου ανέφερε στην απαλλακτική του πρόταση:

«Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα  έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν. Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί το άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο  σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This