«Πράσινο φως» στην επαναλειτουργία των δικαστηρίων

Πώς θα μπαίνουν στα δικαστήρια δικαστές, δικηγόροι, πολίτες

Must Read

Κανονικά επαναλειτουργούν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τα δικαστήρια σε όλη την χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαστές, εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι και πολίτες θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ.

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τα περιοριστικά μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού, κατά την είσοδο στα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία, στα πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, οι δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, πάσης φύσεως εργαζόμενοι και πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν εναλλακτικά:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 ή
  • Πιστοποιητικό νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 ή
  • Βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί είτε με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός 72 ωρών πριν την είσοδο είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10.

Η παραπάνω υποχρέωση συμπεριλαμβάνει και τα παιδιά από 12 ετών και άνω. Οι ανήλικοι από 5 έως 11 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, αρκεί η επίδειξη δήλωσης αποτελέσματος self-test για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο που έχει διενεργηθεί σε χρονικό διάστημα 24 ωρών πριν από την είσοδο των φυσικών προσώπων στις ως άνω υπηρεσίες, στις κάτωθι περιπτώσεις:

  • Κατάθεση στα αστικά ή στα διοικητικά δικαστήρια

α) αίτησης προσωρινής δικαστικής προστασίας (ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής κ.λπ.) με αίτημα προσωρινής διαταγής ή

β) αίτησης εκούσιας δικαιοδοσίας με αίτημα προσωρινής διαταγής ή γ) αυτοτελούς αιτήματος προσωρινής διαταγής,

  • Συζήτηση προσωρινής διαταγής
  • Κατάθεση και συζήτηση αγωγών του άρθρου 22 του ν. 1264/1982 (A’ 79)
  • Παράσταση πληρεξουσίων δικηγόρων και κατηγορουμένων ενώπιον Εισαγγελέα ή και Ανακριτή σε ποινικές υποθέσεις διαδικασίας αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης, τα αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου και η δήλωση αποτελέσματος self-test επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του φυσικού προσώπου στην είσοδο των υπηρεσιών σε προσωπικό εταιρειών φύλαξης (security) ή σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της .

Μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα

Κατ’ εξαίρεση ο αριθμός των ατόμων στην αίθουσα μπορεί να υπερβεί τα 15 άτομα, εάν, κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, στις δίκες που διεξάγονται σύμφωνα με την παρούσα.

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του κάθε δικαστηρίου ή εισαγγελίας, που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ’ ευθύνη τους, για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

Οι διασκέψεις και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών, γίνονται, εφόσον είναι εφικτό και εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων.

Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιούνται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του δικαστηρίου και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου αν διατίθεται.

Με απόφαση του προϊσταμένου των υποθηκοφυλακείων, ορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της υπηρεσίας και ο μηχανισμός ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού εντός της υπηρεσίας, η διαδικασία για τον αερισμό των κοινοχρήστων χώρων της και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους.

Διαβάστε τη νέα ΚΥΑ που αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου:

ΚΥΑ_ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This