Τετάρτη 22/9/2021

Πενθήμερη αποχή των δικαστικών επιμελητών

Αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς

Διαφάνεια, προστασία των οφειλετών και μείωση του κόστους αναγκαστικής εκτέλεσης, ζητούν οι δικαστικοί επιμελητές οι οποίοι ξεκινούν την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου πενθήμερη αποχή από τα καθήκοντα τους, αντιδρώντας στο υπό προώθηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς.

Οι δικαστικοί επιμελητές προχωρούν σε αποχή από τα καθήκοντα τους από την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί βασικά τους αιτήματα στο πλαίσιο του προωθούμενου νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, υποκαθιστώντας τους από συμβολαιογράφους για την επανάληψη ματαιωθέντων πλειστηριασμών.
Η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα την έναρξη των κινητοποιήσεων.
Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης αποχής, δεν θα χορηγούνται άδειες εξαίρεσης από τους οικείους Συλλόγους Δικαστικών Επιμελητών για οποιεσδήποτε επιδόσεις, πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, διαπιστωτικές εκθέσεις. Εξαιρούνται της αποχής, περιοριστικά και μόνο, οι επιδόσεις διαδικασιών ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν γαμικές διαφορές (διατροφές, μετοικήσεις), για τις οποίες δεν θα απαιτείται άδεια από τον οικείο Σύλλογο.
Οι δικαστικοί επιμελητές έχουν ζητήσει στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η επανάληψη της διαδικασίας ματαιωθέντος πλειστηριασμού να γίνεται με εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή και έκδοση επαναληπτικού αποσπάσματος, όπως ίσχυε άλλωστε πριν τη νομοθετική μεταρρύθμιση του ΚΠολΔ με το ν. 4335/2015. Η πρότασή της για τη τροποποίηση του άρθρου 973 δεν ελήφθη υπόψη.
Αντίθετα στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου από την αντίστοιχη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή εμπεριέχονται τροποποιήσεις, τόσο στο άρθρο 973 όσο και στο άρθρο 966 ΚΠολΔ, που είναι παντελώς αντίθετες με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών κι έχουν ως στόχευση τη δημιουργία καταστάσεων και συνθηκών υπηρεσιών μιας στάσης (one-stop-shop) από συμβολαιογράφους για την επανάληψη ματαιωθέντος πλειστηριασμού ή μετά από υποκατάσταση δανειστού, κατ’ αναλογία των επίσης προτεινόμενων πιλοτικών δικών ιδίως για τους πλειστηριασμούς, με βάση υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων, δανείων και υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με το ίδιο Σχέδιο Νόμου.
Η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας αναφέρει σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί:
«Η ισχύουσα ρύθμιση με την οποία δεν απαιτείται έκδοση επαναληπτικού αποσπάσματος από δικαστικό επιμελητή για την επανάληψη της διαδικασίας του πλειστηριασμού (μετά από ματαίωση ή υποκατάσταση) αποδείχθηκε δυσλειτουργική και επέφερε σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις στον προσδιορισμό του νέου πλειστηριασμού, υπέρμετρη αύξηση κόστους για τον επισπεύδοντα, ταλαιπωρία στους πληρεξούσιους δικηγόρους, αδυναμία έγκαιρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης των οφειλετών, καθώς επίσης αδυναμία διόρθωσης λαθών και δημιουργία συνθηκών μη δίκαιης δίκης και σε αληθή και τεκμηριωμένη αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα οφειλετών και δανειστών.
Τα προβλήματα αυτά δεν επιλύονται με την προτεινόμενη τροποποίηση των διατάξεων των άρθρων 973 και 966 ΚΠολΔ για την επίσπευση της επαναληπτικής διαδικασίας του πλειστηριασμού, οι οποίες περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ταχεία πολιτική δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της πολιτικής δικονομίας για την ψηφιοποίηση της πολιτικής δικαιοσύνης και άλλες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας». Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας των Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος είναι στο πλαίσιο των διατάξεων του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με τη δίκαιη δίκη, το δημόσιο συμφέρον, τη διαφάνεια, την ισότιμη μεταχείριση, την ακώλυτη δικαστική προστασία των μερών και τη προστασία της περιουσίας οφειλετών και δανειστών.
Κατά τη δημόσια διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας ζήτησε την απόσυρση των προτεινόμενων τροποποιήσεων και ειδικότερα των άρθρων 966 και 973 ΚΠολΔ και την επανεξέτασή τους σύμφωνα με την κατατεθειμένη πρότασή της, περί επαναφοράς της έκδοσης επαναληπτικού αποσπάσματος από τον δικαστικό επιμελητή, με σκοπό να θεραπευθούν οι αστοχίες και παραλείψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας αναφορικά με τη διαδικασία επανάληψης πλειστηριασμού που ματαιώθηκε.
Η άρνηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μέχρι σήμερα, να λάβει υπόψη τις θέσεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, εξάντλησε τα όρια της καλής θέλησης όλων των δικαστικών επιμελητών στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας διαβούλευσης για μια αναγκαία τροποποίηση, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ολοκλήρωσης μιας δίκαιης δίκης, σύμφωνα με το Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και οδήγησε στη προειδοποιητική πλήρη αποχή από τα καθήκοντά μας για πέντε (5) ημέρες, από την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021.
Με την επικείμενη τροποποίηση διατάξεων του ΚΠολΔ δίνεται ύστερα από έξι (6) χρόνια η ευκαιρία να επιτευχθεί ουσιαστική βελτίωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης με οφέλη την πληρέστερη προστασία των οφειλετών, τη διευκόλυνση άσκησης των δικαιωμάτων τους, τη μείωση του κόστους για οφειλέτη και δανειστές και, συνολικά, τη βελτίωση της ασφάλειας δικαίου στο πλαίσιο μιας δίκαιης δίκης και την ικανοποίηση του δημοσίου συμφέροντος.
Ουδείς εκ των εμπλεκομένων μερών έχει την πολυτέλεια να αναμένει άλλα έξι (6) χρόνια με την προσδοκία η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και κατ’ επέκταση η απονομή δικαιοσύνης να γίνει ταχύτερη, ασφαλέστερη, λιγότερο δαπανηρή και με περισσότερη διαφάνεια και ως εκ τούτου η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια ώστε η ευκαιρία αυτή να μην απωλεσθεί.
Για την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος
Ο Πρόεδρος
Δημοσθένης Νικ. Τσιριγώτης».

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ