Παρέμβαση Πλιώτα για έρευνα «με πληρότητα και σε βάθος» στην υπόθεση της 24χρονης που κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός παρήγγειλε στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου της υπόθεσης

Must Read

Την επόπτευση του ανακριτικού έργου στην υπόθεση του ομαδικού βιασμού της 24χρονης από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, ζήτησε με σημερινή παρέμβασή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ούτως ώστε να γίνει έρευνα σε βάθος, όπως επιτάσσει «η βαρύτητα και η σοβαρότητα της ποινικής απαξίας των αναφερομένων-καταγγελλόμενων».

Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός παρήγγειλε στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, Άγγελο Καμηλάρη, να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου της πολυσυζητημένης αυτής υπόθεσης, με την παραγγελία του να επικαλείται το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο αναφέρεται στην «ανώτατη εποπτεία στην ανάκριση».

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρει τα ακόλουθα: «Η ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα εφετών, που έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Ο εισαγγελέας εφετών, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που ενήργησε, είτε αρχειοθετεί την υπόθεση, εφόσον στο μεταξύ ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών δεν έχει κινήσει την ποινική δίωξη για την ίδια πράξη, είτε παραγγέλλει να κινηθεί η ποινική δίωξη.

Το ίδιο δικαίωμα, χωρίς τους περιορισμούς των προηγούμενων εδαφίων, έχει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μπορεί επίσης σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων του 19ου κεφαλαίου του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα να διατάσσει την διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».

Το πλήρες κείμενο της παραγγελίας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ

Τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης

Σας αποστέλλουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου με τίτλους:

1. «Θεσσαλονίκη-βιασμός 24χρονης εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας», www.DIKASTIKO.gr 16/01/2022.

2. «Καταγγελία για ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη, τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση» www.newsit.gr 17/01/2022.

3. «Καταγγελία για βιασμό στη Θεσσαλονίκη: Για μεγάλο κύκλωμα μιλά ο δικηγόρος της 24χρονης» www.kathimerini.gr 16/01/2022.

4. «Καταγγελία βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Τι βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου-οι έρευνες των αρχών» www.protothema.gr 17/01/2022.

5. «Βιασμός στη Θεσσαλονίκη- Τι είπε στις καταθέσεις της η 24χρονη», www.in.gr 16/01/2022.

6. «Θεσσαλονίκη-Βιασμός 24χρονης: Έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας-Τι βρέθηκε στο δωμάτιο που ξύπνησε η κοπέλα», www.ethnos.gr 17/01/2022.

7. «Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα μαστροπείας ερευνά η Δικαιοσύνη», www.protothema.gr 17/01/2021.

και παρακαλούμε για την εξάντληση των όποιων από το άρθρο 32 ΚΠΔ εξουσιών σας που πηγάζουν από την ανώτατη εποπτεία στην ανάκριση και στα πλαίσια της λειτουργικής σας αρμοδιότητας, ώστε να προσδοθεί το αναγκαίο κύρος σε σχέση με τις διενεργούμενες προανακριτικές και ανακριτικές πράξεις και για με πληρότητα και σε βάθος έρευνα, όπως άλλωστε η ιδιαιτερότητα, η βαρύτητα και η σοβαρότητα της ποινικής απαξίας των αναφερομένων-καταγγελλόμενων επιτάσσει. Σχετικώς να μας ενημερώσετε».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This