Αντιδράσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τη μομφή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Επιστρέφουν το… μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση για τη «διαχρονική ολιγωρία της Πολιτείας» στην απονομή της Δικαιοσύνης

Must Read

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε το… παράπονο της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις καθυστερήσεις στη δίκη για τη δολοφονία του Αμερικανού Μπακάρι Χέντερσον στη Ζάκυνθο.

«Η ορθή απονομή Δικαιοσύνης δεν είναι στόχος που μπορεί να μένει σε επίπεδο διακηρυκτικό αλλά προϋποθέτει την αποχή κρατικών αξιωματούχων από οποιαδήποτε παρέμβαση, νουθεσία ή διαμαρτυρία επί συγκεκριμένης υπόθεσης η οποία μάλιστα τυχαίνει να εκδικάζεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο αρμόδιο Δικαστήριο», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών της χώρας.

Μάλιστα επιστρέφουν το… μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας τις «διαχρονικές ελλείψεις και η ολιγωρία της Πολιτείας».

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Σε απάντηση σειράς αναφορών Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων αλλά και κακοπροαίρετα τοποθετούμενων δημοσιευμάτων για το ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης, ενόψει εκδίκασης εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης, οφείλουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα: ο εύλογος χρόνος της απονομής της Δικαιοσύνης ως αναγκαίο στοιχείο της ποιότητας του δικαιοδοτικού συστήματος αποτελεί μόνιμη έννοια και κεντρικό στόχο όλων των δικαστικών λειτουργών. Άλλωστε η ύπαρξη ενός γρήγορου συστήματος απονομής Δικαιοσύνης θα ωφελούσε εκτός από το κοινωνικό σύνολο και τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς.

Για το λόγο αυτό οι δικαστές και εισαγγελείς εργάζονται με υπερένταση των δυνάμεών τους υπό συνθήκες αδιανόητες για άλλους ευρωπαίους συναδέλφους μας και ταυτόχρονα η Ένωσή μας έχει καταθέσει πλήθος προτάσεων που στοχεύουν ειδικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση της δυνατότητας δικονομικών καταχρήσεων (δικαστική διαμεσολάβηση, δικαστική αστυνομία, ηλεκτρονική υποστήριξη, ουσιαστικό σωφρονιστικό σύστημα), η υλοποίηση των οποίων καθυστερεί.

 

Θεωρούμε άδικο και ατελέσφορο να χρεώνονται σε Δικαστές και Εισαγγελείς οι διαχρονικές ελλείψεις και η ολιγωρία της Πολιτείας, καθώς η απουσία αυτοκριτικής και η μετάθεση ευθυνών απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσα ορατής βελτίωσης προς όφελος όλων.
Σημειώνουμε επίσης ότι η ορθή απονομή Δικαιοσύνης δεν είναι στόχος που μπορεί να μένει σε επίπεδο διακηρυκτικό αλλά προϋποθέτει την αποχή κρατικών αξιωματούχων από οποιαδήποτε παρέμβαση, νουθεσία ή διαμαρτυρία επί συγκεκριμένης υπόθεσης η οποία μάλιστα τυχαίνει να εκδικάζεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο αρμόδιο Δικαστήριο».
Νέα διακοπή της δίκης

Αξίζει να σημειωθεί πως η δίκη για τη δολοφονία του 23χρονου Αμερικανού στη Ζάκυνθο που επρόκειτο να αρχίσει την περασμένη Δευτέρα και διακόπηκε για σήμερα, πήρε νέα… παράταση για τις 11 Μαρτίου.

Οι γονείς του άτυχου νέου βρίσκονταν στο δικαστήριο μαζί με ακτιβιστή δικηγόρο που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νέα Υόρκη.
Στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή του Πατρινού μπάρμαν από τις κατηγορίες, καθώς έκρινε ως απαράδεκτη την έφεση του εισαγγελέα.

Μετά από την απόρριψη των άλλων ενστάσεων και την εκλογή ενόρκων, η δίκη διακόπηκε για τις 11 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This