Σήμερα η Βουλή αποφασίζει για τον Παπαγγελόπουλο

Must Read

Με τον πρωθυπουργό -όπως όλα δείχνουν- απόντα, αλλά τον Αλέξη Τσίπρα, ως φαίνεται, να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, η Ολομέλεια αποφασίζει σήμερα τα μεσάνυχτα για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στο Κάιρο και δεν αναμένεται να παρέμβει στη συζήτηση, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Η στάση αυτή, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και πράγματι δεν επιστρέψει, για να λάβει τον λόγο, προκαλεί ευλόγως ποικίλα ερωτήματα, κυρίως ως προ το ότι… συνέπεσε το ταξίδι στην Αίγυπτο με τη συζήτηση στη Βουλή. Προφανώς ο πρωθυπουργός θέλει να ρίξει το «μπαλάκι» στην Ολομέλεια, επιχειρώντας να μετατρέψει το θέμα σε κοινοβουλευτικό και όχι κυβερνητικό, στο πλαίσιο της δήλωσής του πριν από μερικές εβδομάδες ότι «η Βουλή αποφασίζει, όχι η κυβέρνηση». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και η πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής υπεγράφη μόνο από 30 βουλευτές και όχι από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι απόψε τα κυβερνητικά έδρανα θα είναι άδεια και οι υπουργοί θα κάθονται στα βουλευτικά έδρανα, ώστε να μη φανεί ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Εκτός από τη Ν.Δ., υπέρ της σύστασης της προανακριτικής θα ταχθεί το Κίνημα Αλλαγής, πιθανότατα και η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει, το ΚΚΕ εξετάζει το ενδεχόμενο της αποχώρησης, όπως είχε πράξει και στην προανακριτική για τους «10» της Novartis, ενώ το ΜέΡΑ25 προσανατολίζεται να δηλώσει «παρών». Πηγές από το κόμμα υποστηρίζουν ότι ο  Γιάνης Βαρουφάκης θα προτείνει τη δημιουργία Σώματος Δίωξης Πολιτικών και Μεγαλοεπιχειρηματιών στα πρότυπα του FBI, ώστε οι υποθέσεις υπουργών να μην διαβιβάζονται στο κοινοβούλιο.

Από την άλλη, στελέχη της Κουμουνδούρου διευκρινίζουν ότι ποτέ δεν ανέφεραν πως θα ψήφιζαν παρόμοια πρόταση, αλλά ότι προκάλεσαν την ΝΔ να προχωρήσει σε «έρευνα παρωδία για να διαπιστωθεί ποια είναι η δήθεν σκευωρία και ποιο το πραγματικό σκάνδαλο».

Οι εργασίες της επιτροπής θα αρχίσουν άμεσα, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης με κατάθεση μαρτύρων. Μάλιστα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η υπόθεση να «απλωθεί» και σε άλλες υποθέσεις, πέραν της Novartis, με τον ίδιο τον Κώστα Τασούλα να μην το αποκλείει, δηλώνοντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η πρόταση της Ν.Δ. «μιλάει για τη Novartis, αλλά μιλάει και για μία αίσθηση συστηματικής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για σύσταση προανακριτικής που έχει καταθέσει η ΚΟ της ΝΔ στηρίζεται κυρίως στις καταθέσεις της πρώην εισαγγελέως εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, που δείχνουν πως οι καθοριστικές παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου επεκτείνονταν και σε τουλάχιστον δύο ακόμα κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις…

Η συζήτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, που ζητά την έρευνα του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για την τέλεση τεσσάρων αδικημάτων (ηθική αυτουργία στα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και ψευδορκίας και πρόκληση – προσφορά για την τέλεση εγκλήματος), θα ξεκινήσει σήμερα στις 17:00 στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Όπως έχει διαρρεύσει, στο τέλος της διαδικασίας ο κ. Παπαγγελόπουλος εν είδει απολογίας θα προσπαθήσει να αντικρούσει τα στοιχεία και τις καταγγελίες.

Εισηγητής από την πλευρά της ΝΔ στη σημερινή συζήτηση είναι ο κ. Θανάσης Πλεύρης, ενώ από το Κίνημα Αλλαγής θα είναι ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Επίσης, από την πλειοψηφία θα τοποθετηθούν οι βουλευτές Ζωή Ράπτη, Γιάννης Μπούγας, Σταύρος Κελέτσης, Γιώργος Κότσιρας και Νίκος Υψηλάντης, ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο κ. Σπήλιος Λιβανός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This