Βουλή: ΝΑΙ από 173 στο «στήσιμο» προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Must Read

Ολοκληρώθηκε μετά από 7 ώρες με την ψηφοφορία η συζήτηση για την πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Ψήφισαν 261 Βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 173 βουλευτές ενώ την πρόταση καταψήφισαν 83 βουλευτές. Βρέθηκαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια και 1 λευκό. 

Για το τελικό αποτέλεσμα οι ψήφοι μετρήθηκαν δυο φορές, καθώς αρχικά στις 1.25 τα ξημερώματα ανακοινώθηκε πως η Βουλή με 172 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 άκυρα κι ένα λευκό αποφάσισε στη 01:25 το πρωί της Τετάρτης, 09.10.2019, την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση τεσσάρων ποινικών αδικημάτων του πρώην αναπληρωτή υπουργού.

Ωστόσο, 35 λεπτά αργότερα έγινε επανακαταμέτρηση που δεν άλλαξε το αποτέλεσμα, καθώς υπήρξε διαφορά μιας ψήφου στα υπέρ (173 αντί 172) και στα κατά (84 αντί 83).

Υπήρξαν έξι βουλευτές από Νέα Δημοκρατία ή Κίνημα Αλλαγής (ήταν οι μόνες Κοινοβουλευτικές Ομάδες που ψήφισαν κατά της παραπομπής) και βγήκαν εκτός γραμμής.

Στα «χαρακώματα» με βαριές κουβέντες Γεωργιάδης – Πολάκης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προκλήθηκε θερμό επεισόδιο μεταξύ του Άδωνη Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη με αφορμή να έχει δοθεί από τον δεύτερο, ο οποίος επανέλαβε παλαιότερες καταγγελίες για την τιμολόγηση φαρμάκων από τον κ. Γεωργιάδη για να προσθέσει: «Μη λέτε πολλά ότι μπήκαν στο αρχείο. Στο αρχείο μπήκε και η υπόθεση του Τσοχατζόπουλου και μετά βρέθηκε στην φυλακή. Θα έρθει και τρίτος γύρος».

«Για όλα αυτά που είπατε κάνατε εξεταστική που κράτησε δύο χρόνια. Τι αποδείξατε; Δεν θέλω να πω εδώ τι ακριβώς αποδείξατε. Όμως, είστε η μόνη κοινοβουλευτική ομάδα που ντράπηκε να φέρει το πόρισμά της στην Ολομέλεια για συζήτηση», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει: «Εγώ ως πολιτικός δέχομαι να ψάχνονται οι πολιτικοί. Εμένα με έψαξε και η εισαγγελέας διαφθοράς επί δύο χρόνια. Βλέπετε καμία δίωξη; Μας είπατε βέβαια ότι και η αθώωση από την δικαιοσύνη δεν φθάνει. Θέλουμε και στάμπα από τον Πολάκη».

Τέτοιους ακροδεξιούς σαν και σένα, τους τρώμε πέντε για πρωινό

Ο κ. Πολάκης ζήτησε και πάλι τον λόγο, λέγοντας προς το προεδρείο «τον λόγο τώρα. Μου είπε ότι τον βλέπω και τρέμω. Εγώ αυτόν, έλεος. Ακούστε κ. Γεωργιάδη το ότι έγιναν δύο φορές εκλογές το 2015 δεν σημαίνει ότι εσείς δεν υπογράψατε απόφαση για το Λουσέντις που το τιμολόγησε προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει σπατάλη για το δημόσιο. Σημαίνει έξτρα δαπάνη. Εσύ Γεωργιάδη έκανες από μακριά χειρονομίες του στιλ «τώρα ήρθε η σειρά μου γιατί άλλαξαν τα πράγματα». Τέτοιους ακροδεξιούς σαν και σένα, τους τρώμε πέντε για πρωινό».

Αποχώρησε η Ελληνική Λύση

Η Ελληνική Λύση αποχώρησε από την συνεδρίαση όμως όπως διευκρίνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος θα μετέχει στην επιτροπή.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγόρησε την ΝΔ για δειλία, αφού όπως είπε, δεν ζητεί αναζήτηση ευθυνών και από τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρά γίνεται συνένοχος μιας συγκάλυψης, «όπως συνέβη με το Σκοπιανό και το Μάτι».

«Αν δεν βάλει η ΝΔ τον Τσίπρα στο κάδρο, είναι υπαίτια συγκάλυψης. Κι αν είναι περήφανη γι’ αυτή, δεν είναι ο κόσμος. Βρήκαν τον Ρασπούτιν και έκρυψαν τον Τσάρο, που είναι ο Τσίπρας κατά τα λεγόμενά τους, ο ραδιούργος και ο σκευωρός. Εμείς δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια συγκάλυψης ενόχων συνεχών εγκλημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρούμε», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Νωρίτερα ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε μεταξύ άλλων στην έναρξη της ομιλίας του:

«Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά τον ίδιο.

«Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τόνισε πως θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία, και θα αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης.

Παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι θα ζητήσει την προστασία του και την προστασία της οικογένειας του και της Δικαιοσύνης από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μόλις ξεκινήσει το έργο της η ειδική επιτροπή.

«Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών.

Χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται. Κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να «λεκιάσει» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας για ΝΔ: Δεν έχουν τα κότσια να βρίσκονται σε αυτό το έδρανο

«Αποφάσισαν να το βάλουν στα πόδια… είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αναφερόμενος στην μη παρουσία του Πρωθυπουργού στη συζήτηση, αλλά και στην απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν άδεια τα υπουργικά έδρανα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι η πρώτη φορά που συναντά αυτή την εικόνα και μάλιστα σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία, που αφορά ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

«Δεν έχει το σθένος, την πολιτική ευθύνη, τα κότσια να είναι σε αυτό το κυβερνητικό έδρανο ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί ούτε έστω ένας απλός υφυπουργός», είπε ο κ. Τσίπρας.

Βουλευτές ΝΔ: Φάνηκε η ανευθυνότητα Τσίπρα

Σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τόνιζαν ότι σήμερα φάνηκε η ανευθυνότητα Τσίπρα απέναντι στη θεσμική υπευθυνότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγές του Μαξίμου τόνισαν ότι η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της «θεσμικής ευθύνης» και του Συνταγματικού γράμματος, που προβλέπει ότι η αρμοδιότητα για την άσκηση δίωξης σε υπουργούς ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή και όχι στην εκτελεστική εξουσία.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This