Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η απόφαση για το διαβατήριο του Βαγγέλη Μαρινάκη

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου παρέπεμψε η 7μελης σύνθεση του ΣτΕ την υπόθεση του διαβατηρίου του Βαγγέλη Μαρινάκη, το οποίο του είχε αφαιρεθεί πριν από περίπου ένα χρόνο και τον περασμένο Σεπτέμβρη του επεστράφη στα βουβά από την ΕΛ.ΑΣ, παρά το γεγονός ότι έχει σε βάρος του εκκρεμείς ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου του εφοπλιστή μετά την σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματικά αδικήματα ήταν Συνταγματική, αλλά λόγω σπουδαιότητας παρέπεμψε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα τον Οκτώβριο του 2018, είχε αφαιρεθεί από την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. το διαβατήριο από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία τέθηκε σε βάρος του ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Συγκεκριμένα, με εισαγγελική διάταξη είχε απαγορευθεί στον εφοπλιστή και σε τρεις συνεργάτες του η έξοδός τους από την Ελλάδα, μετά από δίωξη που του απαγγέλθηκε για την υπόθεση του «Noor1».

Όμως, η εν λόγω εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Κατόπιν αυτών, ο εφοπλιστής ζήτησε από την ελληνική αστυνομία να του επιστραφεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, αλλά το αίτημά του δεν είχε γίνει αποδεκτό.

Στη συνέχεια ο Μαρινάκης προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ. Τον περασμένο Δεκέμβριο η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ. Ωστόσο σήμερα η 7μελής σύνθεσης του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ εξέδωσε απόφαση επί της κυρίας αίτησης του εφοπλιστή και παραπέμπει το όλο θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ