Στο εδώλιο οι «αρχαιοκάπηλοι της Ηπείρου»

Must Read

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ένας αρχιμανδρίτης και άλλα πέντε άτομα, τα οποία παραπέμπονται σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων για τη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που συγκλόνισε την Ήπειρο επί μία δεκαετία.

Η ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου και μεταξύ των μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν είναι μητροπολίτες, εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος έχει αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα κατά το παρελθόν.

Την αρχή του τέλους για το μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, που λεηλάτησε δεκάδες μοναστήρια στην Ήπειρο και όχι μόνο, φαίνεται ότι αποτέλεσε η κλοπή στο όμορφο χωριό Κουκούλι του Ζαγορίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το epiruspost.gr.

Όλα άρχισαν τα Χριστούγεννα του 2009, όταν άγνωστοι ρήμαξαν την εκκλησία που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι ιερόσυλοι μαρτυρούσε ανθρώπους που γνώριζαν πολύ καλά την περιοχή, ενώ τα πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια που «έκαναν φτερά» κινητοποίησαν τις Αρχές όλης της Ηπείρου που ξεκίνησαν διεξοδικές έρευνες για την ανεύρεσή τους και, φυσικά, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Πήγαιναν σε γκαλερί του εξωτερικού

Ύστερα από χρόνια εικόνες κλεμμένες από ναούς της Ηπείρου άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορες γκαλερί του Λονδίνου και του Άμστερνταμ, προκαλώντας αναστάτωση στους κόλπους της Εκκλησίας. Χάρη στην άμεση κινητοποίηση των διπλωματικών Αρχών και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, επέστρεψαν εκεί όπου ανήκαν. Μάλιστα, τον Μάιο του 2015 η ανακρίτρια Ιωαννίνων έδωσε εντολή να γίνουν έρευνες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Καλαμπάκα και στο ορεινό Περτούλι Τρικάλων, σε περιοχές της Κοζάνης και της Εύβοιας αλλά και στην Αθήνα.

Αρκετά άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών ένας 70χρονος συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου στην Αθήνα ο οποίος ήταν αποδέκτης θρησκευτικών κειμηλίων που έχουν κλαπεί από το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας της Ηπείρου.

Είχε στην κατοχή του εκκλησιαστικά είδη που είχαν κλαπεί από ιερούς ναούς και μονές στην περιοχή των Ιωαννίνων και στο σπίτι του στα Πατήσια εντοπίστηκαν κομμάτια ξυλόγλυπτων τέμπλων, 93 εικόνες διάφορων αγίων, μεταλλικές λειψανοθήκες, θυμιατά κ.λπ. Σε άλλο διαμέρισμα του 70χρονου στα Εξάρχεια οι αστυνομικοί βρήκαν δισκοπότηρα, εικόνες τέμπλου 18ου και 19ου αιώνα, τέσσερα ευαγγέλια ετών 1872-1878, ένα ευχολόγιο του 1777 και διάφορα άλλα.

Για όλα τα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αποτελείται από εκατοντάδες σελίδες, στις οποίες καταγράφονται μαρτυρίες και περιστατικά, καθώς και εκτενείς αναφορές σε γκαλερί του εξωτερικού στις οποίες κατέληγαν πολλά από τα κειμήλια των μοναστηριών της Ηπείρου και άλλων περιοχών της χώρας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This