Κυριακή 13/6/2021

«Μπουρλότο» στην προανακριτική για Novartis: Ενδεχόμενο αναβολής και αίτημα εξαίρεσης για άλλους «3» – Τι είπε ο Τσοβόλας

Σήμερα στις 6 το απόγευμα το μπρα ντε φερ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Προανακριτική, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Ακόμα και αυτό της αναβολής!

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης, πάντως, σήμερα το απόγευμα θα πάνε κανονικά στην αίθουσα 150 του πρώτου ορόφου της Βουλής, με πρόθεση να διεκδικήσουν  την παρουσία τους εκεί.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, συνάντησε τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής, Γιάννη Μπούγα, γύρω στη 1 το μεσημέρι και ζήτησε την εξαίρεση τριών βουλευτών, δύο εκ της ΝΔ και ενός εκ του Κινήματος Αλλαγής, από τις εργασίας της επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσοβόλας με υπόμνημά του στη Βουλή ζήτησε να εξαιρεθούν οι: Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Θανάσης Πλεύρης και Βασίλης Κεγκέρογλου, με το σκεπτικό ότι, ενώ είναι μέλη της επιτροπής, έχουν ήδη μιλήσει «για σκάνδαλο και σκευωρία», ενισχύοντας έτσι τη δυσπιστία του κ. Παπαγγελόπουλου για την μεροληψία τους.

Επίσης, οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου ζήτησαν, όπως είχαν προαναγγείλει το πρωί,  και την ανάκληση της απόφασης εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την επιτροπή.

«Με την αίτηση μας αυτή θέλουμε να προστατεύσουμε το κύρος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και του Κοινοβουλίου» λέγεται πως αναφέρεται στην αίτηση των συνηγόρων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, «καθώς αν τελικά ληφθεί η απόφαση παραπομπής του πρώην αναπληρωτή υπουργού, τότε η διαδικασία στη Βουλή θα πάσχει από ακυρότητα».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι αν η πλειοψηφία επιμείνει, η σύνθεση της επιτροπής θα κριθεί 100% άκυρη από το δικαστικό συμβούλιο με το πολύ απλό επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο αιτών την εξαίρεση να είναι εν τέλει και αυτός που λαμβάνει την απόφαση.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το αν οι δυο τους (Τζανακόπουλος και Πολάκης) θα παραστούν μόνο σήμερα, αποχωρώντας με καταγγελίες και κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης, ή αν θα δοθεί σόου με την παρουσία και των φρουρών της Βουλής.

«Υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα, το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής» δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, κληθείς να απαντήσει αν κατά την έναρξη των εργασιών της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα παραστούν ο ίδιος και ο Παύλος Πολάκης, ανέφερε πως «θα ασκήσουμε τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα», τονίζοντας ότι «ο μόνος αρμόδιος για να αλλάξει τη σύσταση της επιτροπής είναι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της».

Δείτε επίσης: «Βόμβα» στην προανακριτική για Νοvartis από έγγραφο-φωτιά του συμβουλίου Εφετών

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για «θεσμική εκτροπή και παρασυνταγματική λογική που καθοδηγεί τις αποφάσεις της επιτροπής και ότι «έχει συνειδητοποιήσει ότι οδηγείται σε απόλυτο φιάσκο», σημειώνοντας πως «μετά την απόφαση για την Τουλουπάκη είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε πολιτικό σκάνδαλο». Ο κ. Τζανακόπουλος έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Υπάρχει τεράστια ευθύνη της πλειοψηφίας της επιτροπής, αλλά και του ίδιου του Μητσοτάκη».

Χθες πάντως, με βούλευμα, τρεις εφέτες και μια εισαγγελέας εφετών αποφάσισαν ότι οι δύο καταθέσεις των συναδέλφων τους, – Ελένης Ράικου και Ιωάννη Αγγελή,- περί παρεμβάσεων του κ. Παπαγγελόπουλου στην έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη για το σκάνδαλο της Novartis είναι «αόριστες αναφορές χωρίς πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία».

Μετά από αυτό και με ένα πολύ σημαντικό «χαρτί» στα χέρια τους, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει και πάλι αναβολή της συνεδρίασης για την ερχόμενη Τρίτη. «Έτσι η πλειοψηφία αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής νομίζουν ότι θα απεγκλωβιστούν πιο εύκολα και χωρίς εντάσεις από την παρουσία των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ», ισχυρίζονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το βάρος στην προανακριτική επιτροπή από την πλευρά της Κουμουνδούρου φαίνεται ότι θα το αναλάβουν ο βουλευτής Σπύρος Λάππας, που είναι και νομικός, αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Παράλληλα, αναμένεται να αναδειχθεί και το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης, που προβλήθηκε χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και το οποίο παρουσίασε όλες τις πτυχές του σκανδάλου.

Αίτημα εξαίρεσης για ακόμα τέσσερα μέλη

Στο μεταξύ, το πρωί ο δικηγόρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας είχε αποκαλύψει στον Alpha 98,9 την πρόθεσή του να ζητήσει αίτημα εξαίρεσης τεσσάρων μελών της προανακριτικής επιτροπής, παρότι τελικά ζήτησε για τρεις.

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή: «Η απόφαση για εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου είναι αυθαίρετη, παράνομη και θα οδηγήσει σε ακύρωση της διαδικασίας. Δεν είναι δυνατόν η επιτροπή που λειτουργεί ως εισαγγελέας να κάνει αίτηση εξαίρεσης των μελών της και να αποφασίζει η ίδια που κάνει την αίτηση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα για να μην προχωρήσει η διαδικασία».

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του κ. Τσοβόλα: «Αν ο Τζανακόπουλος και ο Πολάκης πρέπει να εξαιρεθούν, τότε τι πρέπει να γίνει με τους Πλεύρη, Κεγκέρογλου, Κυρανάκη και Καραγκούνη, που έχουν βγει υπέρ της παραπομπής και ότι υπάρχει σκάνδαλο; Θα ζητήσουμε την ανάκληση της απόφασης αυτής, αν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλιώς με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θα ακυρωθεί η διαδικασία, γιατί με την αίτηση που κάναμε εμείς και προειδοποιούμε, όταν η διαδικασία προχωρήσει, αν προχωρήσει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, θα παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο, τότε που θα συγκροτηθεί δικαστικό συμβούλιο, θα ζητήσουμε αίτηση ακυρότητας όλης της διαδικασίας. Το λέμε από τώρα, για να μην πουν ότι εμείς πάμε να αποφύγουμε τη διαδικασία».

Ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είχε επιβεβαιώσει τον δικηγόρο του, με δικές του δηλώσεις στο OPEN, όμως ακριβώς για ό,τι έγινε: αίτημα εξαίρεσης τριών μελών της προανακριτικής και όχι τεσσάρων.

«Θα ζητήσω την εξαίρεση τριών μελών της προανακριτικής για να αποδείξω την υποκρισία τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προσθέτοντας ότι «ήδη εγείρονται πολύ σοβαρά νομικά ζητήματα».

Δεν τον άφησαν να κάνει δηλώσεις

Νέα ένταση προέκυψε στην υπόθεση Novartis, καθώς απαγόρευσαν στον Δημήτρη Τσοβόλα, να κάνει δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Το επιχείρημα ήταν ότι απαγορεύεται σε μη πολιτικά πρόσωπα να κάνουν δηλώσεις στο Περιστύλιο, ενεργοποιώντας τη σχετική διάταξη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ