Τρίτη 22/6/2021

Με 22 ενόχους έκλεισε ο «φάκελος Siemens» με καθυστέρηση 22 χρόνια! Αθώος λόγω παραγραφής ο Τσουκάτος

Ένοχους για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων κατ’ επάγγελμα έκρινε τους 22 από τους 54 κατηγορούμενους της πολύκροτης υπόθεσης για τη σύμβαση 8002 μεταξύ της SIEMENS και του ΟΤΕ το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση.

Έτσι, έκλεισε σήμερα ένας κύκλος, που είχε ανοίξει 22 χρόνια πριν: έκλεισε ο φάκελος της υπόθεσης Siemens, ενός σκανδάλου που συντάραξε την ελληνική κοινωνία, καθώς σχετιζόταν με χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών και στελεχών δημοσίων οργανισμών, με στόχο την υπογραφή συμβάσεων προμήθειας υλικών, υπηρεσιών και συστημάτων στο Ελληνικό Δημόσιο.

Με την απόφαση που ανακοινώθηκε, πλην των 22 που κρίθηκαν ένοχοι, απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής 27 κατηγορούμενοι και αθωώθηκαν πέντε.

Οι δικαστές, όπως εκτιμά η υπεράσπιση, αποδέχθηκαν την εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία το αδίκημα της δωροδοκίας είναι πλημμέλημα και επομένως έχει υποπέσει σε παραγραφή. Παραμένει, ωστόσο, το κακούργημα της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν, σύμφωνα με την δικογραφία, από την γερμανική εταιρία προς στελέχη του ΟΤΕ την περίοδο υπογραφής της σύμβασης αλλά και των επεκτάσεων της, από το 1997 και για περίπου πέντε χρόνια μετά.

Το δικαστήριο μεταξύ άλλων κήρυξε ενόχους τον πρώην πρόεδρο της μητρικής Siemens, Έντουαρντ Πίρερ, την αθώωση του οποίου είχε ζητήσει η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, και το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος, Ράινχαρτ Σίκατσεκ. Από ελληνικής πλευράς, οι πιο «διάσημοι» ένοχοι είναι τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας που παραμένει καταζητούμενος επί σειρά ετών και Πρόδρομος Μαυρίδης.

Παράλληλα, κρίθηκαν ένοχα και κάποια πάλαι ποτέ επιτελικά στελέχη του ΟΤΕ αλλά και η σύζυγος του φυγόδικου, Χρήστου Καραβέλα. Για την κ. Καραβέλα το δικαστήριο αποδέχθηκε στο σύνολο της την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων με τις επιβαρυντικές περιστάσεις, ότι το αδίκημα τελέστηκε κατ’ επάγγελμα και κερδοσκοπία. Αντίστοιχη ήταν για την σύζυγο του Χρήστου Καραβέλα και η εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία, η κατηγορούμενη γνώριζε τον ρόλο του συζύγου της και ήταν «συνιδρύτρια» και συνδιαχειρίστρια της offshore που δέχθηκε εμβάσματα από την Siemens.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για τον πρώην Βουλευτή και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Τσουκάτο, τον οποίο κήρυξε αθώο λόγω παραγραφής.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ