Κυριακή 16/5/2021

Δικάζονται αυτοί που «βάφτισαν» αόμματους το… μισό πληθυσμό της Ζακύνθου!

Θυμάστε πως αποκαλούσαν τα δελτία ειδήσεων τη Ζάκυνθο πριν μερικά χρόνια; Το νησί των τυφλών… Το 2012 στο νησί του Σολωμού και του Κάλβου φερόταν να μη βλέπει ακόμα και δηλωμένος επαγγελματίας ταξιτζής!

Η υπόθεση των επιδομάτων τυφλότητας στο «φιόρο του λεβάντε» είχε προκαλέσει το πανελλήνιο, γι’ αυτό και η έκβαση της δίκης, που ξεκίνησε χθες, έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας παρουσιάστηκαν την πρώτη ημέρα της δίκης ως κατηγορούμενοι ο πρώην Νομάρχης του νησιού και υποψήφιος βουλευτής κι ένας συνταξιούχος οφθαλμίατρος.

Και οι δυο βαρύνονται με τις κακουργηματικές κατηγορίες της κατ’ εξακολούθηση ψευδούς βεβαίωσης κι απάτης από κοινού για ποσό άνω των 120 χιλιάδων ευρώ από τη δεκαετία του 2.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση άνοιξε μετά από καταγγελία ότι τουλάχιστον 800 περιπτώσεις τυφλών, που έπαιρναν επιδόματα γι’ αυτό το λόγο, δεν είχαν κανένα τέτοιο πρόβλημα!

Σύμφωνα με την πατρινή ιστοσελίδα thebest.gr, στο κατηγορητήριο, ωστόσο, ο αριθμός μειώθηκε φτάνοντας κάτω απ’ το μισό.

Ο πρώτος έλεγχος του 2012 έδειξε ότι το 82,4% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στο νομό δεν ήταν πραγματικά τυφλοί. Από τους 388 δικαιούχους που κλήθηκαν για επανέλεγχο από τις υγειονομικές υπηρεσίες προσήλθαν κι εξετάστηκαν οι 221 και, όπως διαπιστώθηκε, μόνο οι 34 ήταν τυφλοί εφ’ όρου ζωής και 5 για έναν χρόνο. Δηλαδή το 17,6% ήταν πραγματικά δικαιούχοι του επιδόματος, ενώ 182 (το 82,4%) δεν κρίθηκαν πραγματικά τυφλοί. Οι υπόλοιποι 167 απλά δεν πήγαν για επανεξέταση.

Δεκάδες από όσους κρίθηκε ότι δεν ήταν πραγματικά τυφλοί με άλλη δικογραφία διώχθηκαν σε βαθμό πλημμελήματος, με την αιτιολογία ότι έπαιρναν επίδομα χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης στην Πάτρα, κατέθεσε ο πρώην διευθυντής της Δ/νσης Υγείας και Πρόνοιας της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου, ο οποίος είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την έγκριση σχεδόν 400 επιδομάτων τυφλότητας, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για το καθεστώς ελέγχου. Όπως είπε στο δικαστήριο, από το 2003 κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και γι αυτό σταμάτησε να υπογράφει τα επιδόματα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης παρουσίασαν αλληλουχία εγγράφων μεταξύ του διευθυντή Υγείας και Πρόνοιας, του τότε Νομάρχη και του αρμόδιου υπουργείου, τονίζοντας ότι ο κατηγορούμενος έπραξε τα προβλεπόμενα.

Η δίκη θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων την επόμενη εβδομάδα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ