Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Ξεκίνησε η δίκη της υπόθεσης των επιδομάτων σε «μαϊμού» τυφλούς! Στο εδώλιο πρώην νομάρχης και συνταξιούχος οφθαλμίατρος

Άρχισε προχθές στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των επιδομάτων-μαϊμού στη Ζάκυνθο. Ο πρώην νομάρχης και υποψήφιος βουλευτής Διονύσης Γάσπαρος καθώς και ένας συνταξιούχος οφθαλμίατρος βαρύνονται με τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για κατ’ εξακολούθηση ψευδή βεβαίωση και απάτη από κοινού για ποσό πάνω από 120.000 ευρώ.

Αρχικά είχε γίνει καταγγελία για τουλάχιστον 800 περιπτώσεις επιδομάτων που έπαιρναν δήθεν τυφλοί στο νησί του Ιονίου. Στο κατηγορητήριο ωστόσο ο αριθμός μειώθηκε στο μισό. Ο πρώτος έλεγχος, που πραγματοποιήθηκε πριν από επτά χρόνια, έδειξε ότι το 82,4% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στη Ζάκυνθο δεν ήταν πραγματικά τυφλοί.

Από τους 388 δικαιούχους που κλήθηκαν για επανέλεγχο προσήλθαν και εξετάστηκαν οι 221 και, όπως διαπιστώθηκε, μόνο οι 34 ήταν τυφλοί εφ’ όρου ζωής. Οι υπόλοιποι 167 απλώς δεν πήγαν για επανεξέταση.

Θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης στο Εφετείο της Πάτρας κατέθεσε ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου, ο οποίος είχε διατυπώσει επιφυλάξεις για το καθεστώς ελέγχου. Η δίκη θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων την επόμενη εβδομάδα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 και είχε σοκάρει το πανελλήνιο για τον παράλογα φουσκωμένο αριθμό δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων τυφλότητας. Όπως αποδείχθηκε, αυτά παραχωρούνταν για χρόνια αφειδώς, κάνοντας το όμορφο νησί του Ιονίου να μοιάζει με μια αποικία που έπασχε από μια σπάνια παθογένεια.

Πάντως, φαίνεται πως κατά καιρούς έγιναν απόπειρες συγκάλυψης της υπόθεσης, καθώς, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, το 2006 το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας είχε επισκεφθεί τη Ζάκυνθο ύστερα από καταγγελία πολίτη περί ύπαρξης κυκλώματος που εξέδιδε πλαστά επιδόματα τυφλότητας, αλλά έφυγε άπραγο από το νησί. Επιπλέον, αναφέρεται πως η Υπηρεσία Πρόνοιας της Νομαρχίας Ζακύνθου είχε διαπιστώσει από το 2001 την περίεργη αύξηση των αιτήσεων για τα συγκεκριμένα επιδόματα και παρότι ζητούσε διαρκώς επανελέγχους, ο τότε νομάρχης τις υπέγραφε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ