Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Δικαίωση για εργαζομένους σε Δήμους – Τους επιστρέφονται «κομμένα» δώρα και επιδόματα

Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι δικαστικές αποφάσεις ανά τη χώρα που δικαιώνουν εργαζόμενους για τα… χαμένα, επιδόματα, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα από τις επιβληθείσες μνημονιακές πολιτικές.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο της Χαλκιδικής, το οποίο και εκδίκασε την υπόθεση ως Εφετείο, επικύρωσε απόφαση του Ειρηνοδικείου Αρναίας, που δικαίωσε τους εργαζόμενους στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Η υπόθεση αφορούσε εργαζόμενους Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και τα κομμένα επιδόματα αδείας και δώρων. Το Πρωτοδικείο απέρριψε την έφεση του εν λόγω Δήμου, τον οποίο και υποχρέωσε να καταβάλει 2.250 ευρώ, σε καθένα από τους 27 εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου του ΝΠΔΔ του Δήμου.

Δείτε επίσης: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε Γάλλο κρατούμενο που κακοποιήθηκε

Οι εργαζόμενοι που έκαναν την προσφυγή, διεκδίκησαν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα καθώς και επιδόματα αδείας των ετών 2015, 2016 και 2017 τα οποία και κόπηκαν λόγω μνημονιακής δέσμευσης.

Όπως σημείωσε στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη δίκη, ο δικηγόρος των εργαζομένων, Γιώργος Τσιώλης: «Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής το οποίο δίκασε ως Εφετείο, μία έφεση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, κατά αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Αρναίας Χαλκιδικής.

Η σπουδαιότητα αυτής της αποφάσεως του Εφετείου έγκειται στο γεγονός ότι, δημοσιεύτηκε μετά τη γνωστή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε συνταγματική την πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδομάτων αδείας, στους μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η απόφαση είναι αντίθετη της αποφάσεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και από τις λίγες εφετειακές αποφάσεις, από το Καλοκαίρι και μετά. Τελικά, η αντίθεση αυτή των αποφάσεων μεταξύ του ΣτΕ και των πολιτικών Δικαστηρίων – όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση – μπορεί να λυθεί μόνο αν επιληφθεί ο Άρειος Πάγος, που είναι αρμόδιος για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ