Οι δίκες που συγκλόνισαν τη χρονιά που πέρασε! Οι αποφάσεις, οι αντιδράσεις και οι αδικίες

Must Read

Γεμάτη από υποθέσεις που κατέληξαν στη δικαιοσύνη ήταν η χρονιά που μας πέρασε. Ειδεχθείς δολοφονίες, απάτες, οικονομικά σκάνδαλα που προκάλεσαν την αντίδραση της κοινής γνώμης οδηγήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες και απασχόλησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.

Η δολοφονία Γρηγορόπουλου

Συνεχείς εξελίξεις είχαμε στην υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο κατηγορούμενος, Επαμεινώνδας Κορκονέας αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση του Εφετείου που του αναγνώρισε ελαφρυντικό και έριξε την πρωτόδικη ποινή του στα 13 χρόνια, αλλά ενδέχεται να δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης, βάσει της οποίας «έσπασαν» τα ισόβια για τον Επαμεινώντα Κορκονέα, καθώς έκρινε ότι εσφαλμένως ερμηνεύτηκε ο νέος νόμος ως προς την αναγνώριση στο πρόσωπο του ειδικού φρουρού του επίμαχου ελαφρυντικού.

Το σκάνδαλο Siemens

Την περασμένη χρονιά δόθηκε τέλος και στην πολύκροτη υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens που απασχόλησε την κοινή γνώμη για σειρά ετών. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το άνοιγμα της υπόθεσης εν τέλει τρεις από τους είκοσι δύο καταδικασθέντες για ξέπλυμα ήρθαν αντιμέτωποι με φυλάκιση και τους υπόλοιπους να αφήνονται ελεύθεροι έναντι εγγύησης 30 ως 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, έπειτα από ακροαματική διαδικασία περίπου τριών χρόνων, επέβαλαν καθείρξεις 15 χρόνων στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, στον Πρόδρομο Μαυρίδη και στον Χρήστο Καραβέλα, οι οποίοι, ωστόσο, παραμένουν φυγάδες. Βαριές ποινές επιβλήθηκαν και σε άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού καθώς και σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

Δείτε επίσης: «Καμπάνα» σε κατά συρροή… σάτυρο

Ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης

Με ομόφωνη απόφαση κρίθηκε αθώος ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέας, Ιωάννης Διώτης. Ο Διώτης αντιμετώπιζε κατηγορίες για το αδίκημα της απιστίας ως προς τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Μετά από επτά χρόνια, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων συμφώνησε εν τέλει την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας που αποδέχθηκε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι το επίμαχο αρχείο είχε αποκτηθεί παράνομα, κάτι που καθιστούσε αδύνατη τη χρήση του.

Ο Αρτέμης Σώρρας

Αποτέλεσε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των προηγούμενων χρόνων. Μετά από τη μαραθώνια αναζήτησή του και τη δίκη που ακολούθησε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του επέβαλλε κάθειρξη έξι ετών μόνο για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Αντίθετα με τον Σώρρα, η έδρα αθώωσε τους υπόλοιπους 22 συγκατηγορούμενους του από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Η Χρυσή Αυγή

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την πλήρη απαλλαγή των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων από τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας και της απλής συνέργειας. Η εισαγγελέας έκρινε πως δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία του κόμματος, κάτι που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από την κοινή γνώμη.

Η εισαγγελέας τονίζοντας ότι η αποδεικτική διαδικασία που προηγήθηκε και διήρκησε 4 έτη και οχτώ μήνες ήταν επίπονη και η συγκεκριμένη δίκη είναι από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια στα δικαστικά χρονικά ανέφερε ακόμη στην πρότασή της πως μέσα στο όχημα του Ρουπακιά εκείνο το μοιραίο βράδυ, δεν βρίσκονταν ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού.

Ίδια τοποθέτηση είχε η εισαγγελέας και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους αλλά κυρίως για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης.

Η καθαρίστρια

Έντονες αντιδράσεις ξέσπασαν και για την υπόθεση της καθαρίστριας στο Βόλο, η οποία φυλακίστηκε καθώς παραποίησε το απολυτήριο του δημοτικού προκειμένου να προσληφθεί. Ο Άρειος Πάγος τοποθετήθηκε στο ζήτημα, δικαιώνοντας τη γυναίκα που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε πως η συμπεριφορά της καθαρίστριας εκδηλώθηκε άπαξ και όχι κατ’ εξακολούθηση και δεν προκάλεσε περιουσιακή βλάβη στο Δημόσιο.

Οι δολοφονίες της μικρής Στέλλας και της Άννυ

Δύο υποθέσεις δολοφονιών μικρών κοριτσιών που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και θύμισαν τις μαύρες ημέρες των συμβάντων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το dikastiko.gr, για το φόνο της μικρής Στέλλας που βρέθηκε σε κάδο απορριμάτων στην Αγία Βαρβάρα Αττικής κρίθηκε ένοχος ο πατέρας της. Ο δράστης ήταν πρώην αστυνομικός που εν τη απουσία της μητέρας του κοριτσιού προέβη στο ειδεχθές έγκλημα. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 61χρονο σε κάθειρξη 20 ετών.

Ο πατέρας της 4χρονης Άννυ ήταν πίσω από το φόνο του μικρού κοριτσιού το 2015. Οι Εφέτες επέβαλλαν ισόβια κάθειρξη στον δράστη, καθώς και κάθειρξη εννέα ετών στον συγκατηγορούμενο ομοεθνή φίλο του. Η μητέρα της μικρής αθωώθηκε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This