Παρασκευή 18/6/2021

Θύελλα αντιδράσεων από την Ένωση Δικαστών για τις αστυνομικές «πιέσεις»

Οργισμένη ανακοίνωση εις βάρος πολιτικών προσώπων αλλά και αστυνομικών για τον ντόρο που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις πλημμεληματικές διώξεις εις βάρος των καταληψιών στο Κουκάκι εξέδωσε χθες η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικό» το να ζητείται πειθαρχικός έλεγχος από αστυνομική ένωση σε εισαγγελικό λειτουργό.

Μεταξύ άλλων, δικαστές και εισαγγελείς κάνουν λόγο για πιέσεις και εκφοβισμούς, ζητώντας από τους συναδέλφους τους «να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά». «Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία» τονίζει σε αυστηρό ύφος η ένωση, επισημαίνοντας πως οι εισαγγελικές Αρχές «τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν, ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας».

Οπως αναφέρει, η εισαγγελική κρίση είναι «επιστημονική, βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας, και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης, πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς».

Στο ίδιο πνεύμα αλλά σε χαμηλότερους τόνους, και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι «η κριτική στις ενέργειες θεσμικών οργάνων, όπως είναι οι εισαγγελείς, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, αρκεί να ασκείται εντός των ορίων της νομιμότητας». Προσδιορίζει δε τα όρια της νομιμότητας στην αποφυγή φραστικών καταχρήσεων ή προσωπικών προσβολών με χρήση υπονοούμενων για την αμεροληψία και την επιστημονική κατάρτιση των εισαγγελικών λειτουργών.

«Οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιτελούν και θα συνεχίσουν να επιτελούν ανεπηρέαστοι το καθήκον τους, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους και ακολουθώντας τη συνείδησή τους» καταλήγει η ένωση.

Δείτε επίσης: Δολοφονία Κωστή Πολύζου: Παγερά αδιάφοροι μητέρα και πατριός για την εξαφάνιση του άτυχου φοιτητή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ