Γιάννα Παναγοπούλου: «Η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας είναι φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας»

Must Read

Το όνομά της έχει ταυτιστεί με μερικές από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις που έφτασαν στη Δικαιοσύνη, όπως η δολοφονία της 4χρονης Άννυ, η άγρια ανθρωποκτονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, η υπόθεση του παιδοκτόνου της Κέρκυρας, το φονικό στα Μέγαρα με πρωταγωνιστή έναν σωφρονιστικό υπάλληλο.

Λίγες ημέρες πρoτού μεταβεί στην Κέρκυρα όπου αναμένεται να αρχίσει η δίκη του 52χρονου που κατηγορείται ότι δολοφόνησε και έθαψε στον κήπο την 28χρονη κόρη του Αντζελίνα, η γνωστή ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου μίλησε στην «Espresso» για τις υποθέσεις που τη σημάδεψαν αλλά και για την αύξηση της εγκληματικότητας με θύματα γυναίκες, ανυπεράσπιστα παιδιά και ηλικιωμένους.

ΑΝΝΥ

  • Γιατί πιστεύετε ότι γίνονται τόσα εγκλήματα και μάλιστα με μεγάλη αγριότητα τα τελευταία χρόνια; Ο σύζυγος σκοτώνει τη σύζυγο μπροστά στα παιδιά του, μητέρες εγκαταλείπουν βρέφη…

Θεωρώ ότι η παραβατικότητα και η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας. Η έλλειψη παιδείας, η ημιμάθεια, η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη αυτής κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, η έλλειψη επικοινωνίας και γόνιμου διαλόγου είναι από τους παράγοντες που ωθούν ένα άτομο να εμφανίσει αξιόποινη συμπεριφορά.

Δυστυχώς, τα περισσότερα εγκλήματα έχουν θύματα τη γυναίκα και το παιδί. Η οικογένεια ως θεσμός και ως πυρήνας βάλλεται. Οι άνθρωποι βάλλουν ο ένας τον άλλον. Οι γονείς, αντιμέτωποι με τα οικονομικά τους προβλήματα, απομακρύνονται, αποξενώνονται, αλληλοφθείρονται, εγκαταλείπουν και περιθωριοποιούν τα παιδιά και οδηγούνται στο να εγκληματούν ή και ακόμη κατά των ίδιων τους των παιδιών.

  • Είστε από τις πιο δραστήριες ποινικολόγους σε έναν κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενο χώρο. Γιατί θεωρείτε ότι στα ποινικά δικηγορικά έδρανα οι γυναίκες είναι σαφώς λιγότερες από ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί σας;

Πράγματι στα ποινικά ακροατήρια είναι περισσότεροι οι άνδρες συνάδελφοι από εμάς τις γυναίκες. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και οι γυναίκες να έχουν μάχιμη παρουσία και να ανταποκρίνονται επιτυχώς και εξίσου με τους άνδρες συναδέλφους.

Το λειτούργημα του συνηγόρου και δη του ποινικολόγου είναι πολύ απαιτητικό, σκληρά ανταγωνιστικό και συνήθως δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος χρόνος. Η γυναίκα δικηγόρος που είναι μητέρα, σύζυγος, με υποχρεώσεις θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί σε αυτό. Επιπροσθέτως, ένας ανασταλτικός παράγοντας είναι και ο φόβος. Οι γυναίκες φοβούνται να επικοινωνήσουν με παραβατικούς, κακοποιούς, δολοφόνους.

  • Πόσο εύκολο είναι σε ένα τόσο σκληρό επαγγελματικό περιβάλλον να διατηρήσει ένας δικηγόρος το ανθρώπινο πρόσωπό του και τις ισορροπίες που απαιτούνται ώστε να φέρει σε πέρας το έργο του;

Η Νομική είναι μία επιστήμη ανθρωπιστική και ανθρωποκεντρική. Είναι μία επιστήμη για τον άνθρωπο και με κέντρο-γνώμονα τον άνθρωπο. Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ τον εαυτό μου να είμαι συνήγορος χωρίς να είμαι άνθρωπος, να στερούμαι ανθρωπιάς και αγάπης για τον πλησίον.

Σε όλες μου τις υποθέσεις η σχέση που αναπτύσσεται αβίαστα με τους εντολείς και τις οικογένειές τους είναι μια σχέση πρωτίστως ανθρώπινη, εμπιστοσύνης, αγάπης αλλά και σεβασμού στο έργο του συνηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης..

  • Πόσο εύκολο είναι για έναν δικηγόρο να εκπροσωπήσει έναν κατηγορούμενο εάν όλα τα στοιχεία δείχνουν πως έχει πράγματι εμπλακεί σε ένα ειδεχθές έγκλημα;

Ο συνήγορος είτε είναι συνήγορος προς υπεράσπιση της κατηγορίας είτε συνήγορός υπερασπίσεως ενός κατηγορουμένου αυτό που θα κάνει είναι να βοηθήσει το δικαστήριο να εκδώσει μία δίκαιη δικαστική απόφαση και να καταφέρει ο εντολέας του ακόμη κι αν πράγματι έχει εμπλακεί σε ένα ειδεχθές έγκλημα να έχει «μία δίκαιη δίκη» και μία αντίστοιχη δικονομική μεταχείριση.

Η σχέση εντολέως – συνηγόρου πρέπει να είναι μία σχέση απόλυτης ειλικρίνειας και για τις δύο πλευρές. Όταν συντρέχει αυτό το στοιχείο, πιστέψτε με, αίρεται κάθε δυσκολία.

  • Με αφορμή την ομιλία σας στο πλαίσιο του Money ShowPro 2020, πόσο σημαντική είναι η πραγματογνωμοσύνη στο πλαίσιο της ποινικής δίκης;

Ο ρόλος του πραγματογνώμονα είναι να παρέχει στο δικαστήριο πληροφορίες επιστημονικής φύσεως που βρίσκονται εκτός της εμπειρίας και του πεδίου γνώσεων του δικαστή.

Διενέργεια πραγματογνωμοσύνης διατάσσεται μέσω του δικαστηρίου, όπου ο ανακριτής με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα διατάσσει τη διενέργεια και αναθέτει από τον κατάλογο τον ειδικό επιστήμονα ο οποίος διενεργεί την πραγματογνωμοσύνη.

Επιπροσθέτως, ο πραγματογνώμονας μπορεί να κληθεί να διεξάγει πραγματογνωμοσύνη ως τεχνικός σύμβουλος είτε από τον δικηγόρο που αναλαμβάνει την εκάστοτε υπόθεση είτε από τον εντολέα.

Στην Ελλάδα σήμερα, με τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας, είναι επιτακτική ανάγκη η παρουσία δομημένης εκπαίδευσης και η στελέχωση των πραγματογνωμόνων για τη διαφώτιση των δικαστικών λειτουργών και τη συμβολή τους στην έκδοση μιας δίκαιης απόφασης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This