Οι μεγάλες δίκες που έπεσαν «θύματα» του κορωνοϊού! Τι θα γίνει με τις αποφυλακίσεις λόγω 18μηνου;

Must Read

«Θύματα» του κορωνοϊού έχουν πέσει πολλές μεγάλες δίκες, που είτε διεξάγονταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, είτε είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τώρα η εκδίκασή τους, όπως η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, η δίκη για την τραγωδία στη Μάνδρα, οι δίκες για τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank και τα «θαλασσοδάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και εκείνη για τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.

Ως γνωστόν, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια, Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, η λειτουργία των δικαστηρίων, ουσιαστικά έχει διακοπεί με συνέπεια δίκες που αφενός απασχολούν την κοινή γνώμη και αφετέρου έχουν… αραχνιάσει στα συρτάρια της Εισαγγελίας να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Στις εξαιρέσεις της απόφασης περιλαμβάνονται βέβαια τα -ελάχιστα- αυτόφωρα ενώ, θα συνεχιστεί η έκδοση προσωρινών διαταγών από τους προέδρους υπηρεσίας των εκάστοτε δικαστηρίων σε όσες περιπτώσεις υφίσταται κίνδυνος παραγραφής, ενώ θα γίνονται κανονικά οι κληρώσεις των ενόρκων στα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια, καθώς και οι κληρώσεις των συνθέσεων για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων, σε όσα δικαστήρια της χώρας προβλέπεται τέτοια διαδικασία.

Σαφώς και οι εξαιρέσεις δεν είναι λίγες, κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, ωστόσο, ακόμη και για τις παραπάνω περιπτώσεις, ως επί τω πλείστων μέχρι τώρα επιλέγεται η διακοπή ή η αναβολή.

Δίκη Χρυσής Αυγής

Όσον αφορά στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία βρισκόταν στο στάδιο των αγορεύσεων των δικηγόρων, μετά και την εισαγγελική πρόταση έχει διακόψει για τις 30 Μαρτίου. Μέχρι τη διακοπή είχαν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και πολλοί της υπεράσπισης. Οι εκτιμήσεις πως το δικαστήριο (όπου το τελευταίο διάστημα είχε αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των συνεδριάσεών του) θα εξέδιδε απόφαση εντός του καλοκαιριού, μάλλον δεν θα επιβεβαιωθούν.

Κι αυτό, γιατί είναι πολύ πιθανό τα έκτακτα μέτρα σχετικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων να συνεχιστούν και πέραν της 30ης Μαρτίου, με δεδομένο ότι οι ειδικοί προειδοποιούν πως τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως και να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα. Καθώς, λοιπόν, η εν λόγω δίκη δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις της ΚΥΑ, προφανώς και θα διακοπεί εκ νέου, εφόσον παραταθεί η ισχύς των έκτακτων μέτρων.

Δίκη Τοπαλούδη

Στη δίκη για τη δολοφονία της 23χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, η οποία, σημειωτέον, περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις, καθώς και για τους δύο κατηγορούμενους, τον Αλβανικής καταγωγής 21χρονο και τον 23χρονο Ροδίτη, το ανώτατο όριο των 18 μηνών προσωρινής κράτησης λήγει το Μάιο, το δικαστήριο διέκοψε για τις 2 Απριλίου, αλλά η διακοπή αυτή ανανεώθηκε λόγω των νέων απαγορεύσεων.

Και είναι λογικό διότι πρόκειται για μία διαδικασία όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα (δικαστές, ένορκοι, εισαγγελέας, συνήγοροι υπεράσπισης-πολιτικής αγωγής, μάρτυρες) σε μία σχετικά μικρή αίθουσα, συνεπώς δεν ήταν συνετό να συνεχιστεί σε αυτή τη φάση η εκδίκασή της.

Η διακοπή φέρνει πιθανότατα μία δυσάρεστη εξέλιξη η οποία είναι ότι ο Ροδίτης κατηγορούμενος θεωρείται πιθανόν να αποφυλακιστεί. Αυτό δεν ισχύει για τον 21χρονο αλβανικής καταγωγής, καθώς κρατείται και για το βιασμό 19χρονης κοπέλας ΑμΕΑ.

Δίκη για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Η δίκη για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, όπου οι 21 κατηγορούμενοι της υπόθεσης αντιμετωπίζουν αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, μετά από δύο διακοπές, είχε προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα. Λόγω των μέτρων, ωστόσο, διεκόπη και θα συνεχιστεί.

Διαβάστε επίσης: Αποζημίωση 1.000.000€ διεκδικεί από το Δημόσιο οικογένεια 24χρονης που σκοτώθηκε από κατολίσθηση

Στις 30 Μαρτίου αναμενόταν να ξεκινήσουν δύο ακόμη δίκες που έχουν διακοπεί και «σέρνονται» εδώ και χρόνια. Η μία είναι για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία ξεκίνησε πάλι από την αρχή τον Ιανουάριο του 2019 και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο εξέτασης μαρτύρων.

H δεύτερη είναι αυτή που αφορά στα δάνεια της Proton Bank, με την έναρξή της να «χάνεται» στο μακρινό 2015! Κατά την τελευταία συνεδρίαση ολοκληρώθηκαν οι απολογίες και στην επόμενη αναμένετο η εισαγγελική πρόταση. Καθώς, όμως, και στις συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις δεν υφίστανται 18μηνα προσωρινής κράτησης ή κίνδυνος παραγραφής, εκτιμάται ότι θα διακόψουν εκ νέου.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr σε εκείνες που είχαν προσδιοριστεί να ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου και, φυσικά, μετατίθεται η εκδίκασή τους για αργότερα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, του παραολυμπιονίκη Βασίλη Τσαγκάρη, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του 47χρονου ξενοδόχου Μάριου Λουκόπουλου στο Μοσχάτο τον Μάρτιο του 2017, η αποκαλούμενη υπόθεση των «εκβιαστών δημοσιογράφων», καθώς και η πρώτη δίκη με κατηγορούμενους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Folli Follie», παρακλάδι της μεγάλης δικογραφίας που αφορά το σκάνδαλο με αφετηρία τη θυγατρική της εταιρείας στην Ασία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This