Η Ελένη Ράικου «ξέχασε» στα συρτάρια της, στοιχεία-φωτιά για Siemens

Must Read

Οχι έναν, όχι δύο… αλλά έξι ντοσιέ που περιείχαν χιλιάδες έγγραφα για το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά, το οποίο είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, είχαν… ξεμείνει στο γραφείο της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, ενώ έπρεπε να είχαν προωθηθεί στην ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα, που ερευνούσε την υπόθεση.

Η υπόθεση είναι, φυσικά, γνωστή. Δημοσιοποιήθηκε πρώτη φορά την άνοιξη του 2017 και, όπως έχει γραφτεί, οδήγησε -μεταξύ πολλών άλλων- την κ. Ράικου στην επιστολή παραίτησής της. Εκείνο, όμως, που δεν έγινε ποτέ γνωστό είναι τι είδους έγγραφα περιείχαν εκείνα τα ντοσιέ, που η «ξεχασιάρα» εισαγγελέας είχε «αμελήσει» να στείλει στην ανακρίτρια.

Κι όμως, το περιεχόμενο των ντοσιέ είναι πραγματικά αποκαλυπτικό. Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση της «δημοκρατίας», σε ένα από αυτά τα ντοσιέ (ένα μαύρο, που έφερε την ετικέτα «διάφορες συμβάσεις») η κ. Ράικου φαίνεται πως είχε ξεχάσει να στείλει στην ανακρίτρια και έγγραφα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχέση με το σκάνδαλο Siemens. Συγκεκριμένα, η κ. Ράικου είχε ξεχάσει να στείλει στην κ. Ζαμανίκα έγγραφα από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών κι Επενδύσεων, από τη Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων και από το Τμήμα Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων Στρατού Ξηράς (ΣΞ) με θέμα «Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τη διεύρυνση της υπόθεσης Siemens».

Η κ. Ράικου είχε ξεχάσει ακόμη να στείλει στην ανακρίτρια ένα γαλάζιο ντοσιέ με διάφορα έγγραφα, που περιείχαν στοιχεία εταιριών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα αμυντικά συστήματα. Είχε ξεχάσει να στείλει ένα μπλε ντοσιέ που έφερε την ετικέτα «υποβρύχια». Είχε ξεχάσει, τέλος, να στείλει έναν κόκκινο φάκελο με λάστιχο, αλλά χωρίς ετικέτα, που περιείχε διάφορες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο οποίος περιείχε επίσης σημαντικές συμβάσεις μεταξύ του Δημοσίου και εταιριών.

Στην κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή που εξετάζει το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis η κ. Ράικου μνημόνευσε φυσικά την ιστορία, η οποία αποκαλύφθηκε όταν ήρθε στο φως τον Μάρτιο του 2017 η καταγγελία της κ. Ζαμανίκα, την οποία είχε κάνει τον Ιανουάριο εκείνου του έτους, για το υλικό το οποίο δεν είχε παραλάβει.

«Επουσιώδες» το περιεχόμενο

Η κ. Ράικου προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες της, μπλέκοντας με μυθιστορηματικό τρόπο κυριολεκτικά τους πάντες με τα πάντα, σε ένα σενάριο που δεν θα διεκδικήσει, δυστυχώς, βραβείο. Μιλώντας για την αποκάλυψη της -ας πούμε- αμέλειάς της, εκείνο τον Μάρτιο, έκανε λόγο για σχέδιο πνευματικής και φυσικής εξόντωσής της, αφού πρώτα χαρακτήρισε το περιεχόμενο των ντοσιέ επουσιώδες. Στη συνέχεια έβαλε λίγη δόση… από μία άλλη εισαγγελέα, τη Γεωργία Τσατάνη, στο σπίτι της οποία είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός, υποστηρίζοντας πως ανησύχησε μετά την αποκάλυψη ότι θα της συμβεί κάτι παρόμοιο.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This