Πέμπτη 23/9/2021

Εύβοια: Φοιτητές και ταξιτζήδες σε σπείρες καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών που «ξεδόντιασε» η ΕΛΑΣ!(video)

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρείς ανεξάρτητες εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην οργανωμένη καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, κατάφεραν να εξαρθρώσουν οι άνδρες της  Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας.

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «CANNABIS VIRUS»,  πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, σε περιοχές της Εύβοιας, Αττικής, Ηρακλείου Κρήτης και Σερρών και οργανώθηκε από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ευβοίας και το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, με τη συμμετοχή όλης της αστυνομικής δύναμης αυτού (συμπεριλαμβανομένων και των Α’ και Β’ Ο.Π.Κ.Ε.) και την συνδρομή των Γ’ και Δ’ Ο.Π.Κ.Ε. των Αστυνομικών Τμημάτων Ιστιαίας και Αλιβερίου Ευβοίας αντίστοιχα, λοιπών αστυνομικών δυνάμεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, των Τμημάτων Ασφαλείας Θηβών και Λιβαδειάς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, καθώς επίσης των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου Κρήτης και Σερρών. Επιπλέον, για τις ανάγκες της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών.

speira

Συνολικά, διενεργήθηκαν 20 έρευνες, συνελήφθησαν είκοσι πέντε άτομα, εκ των οποίων τα δεκατέσσερα 14 μέλη των τριών τριών εγκληματικών ομάδων διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και έντεκα 11 επιπλέον άτομα, για τα οποία προέκυψε η διασύνδεσή τους με τις συμμορίες (σσ κάποιοι εξ αυτών αποτελούσαν προμηθευτές των εγκληματικών ομάδων) και τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για προμήθεια, καλλιέργεια, διακίνηση ναρκωτικών κ.α.

Όσον αφορά στην Α’ Εγκληματική Ομάδα, συνελήφθησαν και τα πέντε 5 μέλη της, εκ των οποίων τέσσερις ημεδαποί και μία αλλοδαπή. Η δράση της συγκεκριμένης συμμορίας χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020. Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση (αλλά και καλλιέργεια) κυρίως ακατέργαστης κάνναβης, σε εξαρτημένους χρήστες των ευρύτερων περιοχών της Χαλκίδας και της Ερέτριας Ευβοίας, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη. Όπως  προέκυψε, είχαν αναπτύξει μεγάλο δίκτυο διακίνησης, αποτελούμενο από συγκεκριμένο «πελατολόγιο», ενώ για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δραστηριότητας, χρησιμοποιούσαν τα ιδιωτικά τους οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες).

speira4

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση τριών συνολικά προμηθευτών ναρκωτικών ουσιών της Α’ Εγκληματικής Ομάδας και συγκεκριμένα δύο ημεδαπών και ενός αλλοδαπού, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σε περιοχές της Εύβοιας και των Σερρών. Εκτιμάται ότι η ανωτέρω συμμορία διακίνησε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, τουλάχιστον 16 κιλών, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος που υπερβαίνει τις 160.000 ευρώ.

Χειροπέδες σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αναφορικά με τη Β’ Εγκληματική Ομάδα : Συνελήφθησαν και τα έξι μέλη της, όλοι Έλληνες,  εκ των οποίων ο ένας αποτελούσε αρχικά μέλος της Α’ Εγκληματικής Ομάδας από την οποία διέκοψε την δράση – συμμετοχή του και εντάχθηκε στην Β’ Εγκληματική Ομάδα. Η δράση της συγκεκριμένης συμμορίας, η οποία χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, προσδιορίζεται στη καλλιέργεια κάνναβης, με την υδροπονική μέθοδο ( skunk ), καθώς και στην διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης σε εξαρτημένους χρήστες της περιοχής του Ηρακλείου Κρήτης. Μάλιστα, όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές, διακινούσαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης ακόμη και σε άτομα εντός εκπαιδευτικού ιδρύματος της ανωτέρω περιοχής. Τα μέλη της δεύτερης συμμορίας, είχαν αναπτύξει διαρκή δράση στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης σε εσωτερικό χώρο, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς εκτιμάται ότι κάθε φυτό υδροπονικής κάνναβης, θα μπορούσε να επιφέρει στην εγκληματική ομάδα το παράνομο χρηματικό όφελος των 6.000 ευρώ.

narkotika

Συμμορία ταξιτζήδων

Ως προς την εξάρθρωση της Γ’ Εγκληματικής Ομάδας, συνελήφθησαν τα τέσσερα από τα πέντε μέλη της, εκ των οποίων τρεις Έλληνες και ένας αλλοδαπός, ενώ αναζητείται ένας ακόμη συνεργός τους. Η δράση της συγκεκριμένης συμμορίας χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια, μεταφορά και διακίνηση ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, σε περιοχές της Αττικής, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη. Τα μέλη της είναι κυρίως οδηγοί ταξί, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν την επαγγελματική τους ιδιότητα, προκειμένου να έχουν δυνατότητα «ελευθερίας» στις μετακινήσεις τους, παρά τον εκτεταμένο περιορισμό της κυκλοφορίας, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικότερα, χρησιμοποιούσαν τα επαγγελματικά τους οχήματα, προκειμένου να προμηθεύονται, μεταφέρουν και διακινούν μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, έχοντας διευρυμένο πελατολόγιο που απαρτιζόταν κυρίως από άλλους οδηγούς ταξί, μερικοί εκ των οποίων διακινούσαν με τη σειρά τους περαιτέρω τα ναρκωτικά. Εκτιμάται μάλιστα ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που είχαν αποκομίσει από την παράνομη και εξακολουθητική δράση τους (εκτελούμενες μεταφορές και διακίνηση), υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ.

narkotika3

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

64 κιλά 256,8 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
591 δενδρύλλια κάνναβης (εκ των οποίων έξι φυτά κάνναβης και δύο αποξηραμένα φυτά κάνναβης),
5 υδροπονικές εγκαταστάσεις καλλιέργειας κάνναβης,
29 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης και μικροποσότητα ηρωίνης,
5 φύλλα κάνναβης, σπόροι κάνναβης και 3 ναρκωτικά δισκία,
16 ζυγαριές ακριβείας και 9 τρίφτες κάνναβης,
28 κινητά τηλέφωνα,
17.145 ευρώ, 185 λίρες Αγγλίας και 3 δολάρια Η.Π.Α.,
1 πιστόλι με γεμιστήρα και  φυσίγγια,
7 πιστόλια replica , διαφόρων ειδών
710 φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων,
1 ξιφίδιο, 1 μαχαίρι και 1 σουγιάς,
12 οχήματα

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καλλιέργεια, προμήθεια, κατοχή, μεταφορά, διακίνηση ναρκωτικών, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και άλλα αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ