Η «μαφία» του χρήματος χτυπάει δυο φορές – Χιλιάδες τα θύματα διαδικτυακής απάτης

Το plan b των επιτηδείων που επιστρέφουν ως δικηγορικά γραφεία για τη «χαριστική βολή» - Απόγνωση και κλάματα των πολιτών που σπεύδουν για βοήθεια στον Γιώργο Τσούκαλη

Must Read

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες που δέχονται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η εισαγγελία από πολίτες που πιάστηκαν ανυποψίαστοι στη διαδικτυακή παγίδα που στήνουν επιτήδειοι με την υπόσχεση δήθεν χρυσοφόρων επενδύσεων.
Ωστόσο οι αόρατοι απατεώνες έχουν ήδη βάλει σε εφαρμογή και plan b προκειμένου να απομυζήσουν ακόμα μία φορά τα ήδη εξαπατημένα θύματά τους!

Τη σύλληψη του καινούργιου σχεδίου, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso», θα ζήλευε και ο πιο ραδιούργος νους, αφού οι οικονομικοί απατεώνες επικοινωνούν ξανά με τα ίδια θύματα, παριστάνοντας αυτή τη φορά τους… δικηγόρους που υπόσχονται επιστροφή των κεφαλαίων τους από τις «επενδυτικές πλατφόρμες», αλλά στην πραγματικότητα επιχειρούν να τους αρπάξουν όσα χρήματα τους έχουν απομείνει!

Η δεύτερη φάση του… ξεζουμίσματος μπαίνει σε εφαρμογή, όταν πλέον οι απατεώνες βλέπουν ότι ο πρώτος κύκλος κλείνει. Ο 50χρονος Δ.Ε. από τα Επτάνησα, ο οποίος εργάζεται στον τουριστικό κλάδο, απώλεσε 120.000 ευρώ και εξηγεί στην «Espresso» πώς λειτουργεί η κομπίνα: «Χρησιμοποιούν επωνυμίες νόμιμων δικηγορικών εταιριών της Αγγλίας και σε πείθουν μέσα στον πανικό σου να κάνεις μια κατάθεση 20.000-30.000 ευρώ, δήθεν γιατί έχουν ανακαλύψει πού είναι τα χρήματα που επένδυσες και χρειάζονται άμεσα το ποσό για τα δικαστικά έξοδα, διαφορετικά θα χαθούν. Κάνεις την κατάθεση, όμως ο λογαριασμός δεν ανήκει στη δικηγορική εταιρία, αλλά στους απατεώνες!»

Μάλιστα, οι «μαϊμού» δικηγόροι γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια την υπόθεση του καθενός, κάτι που το δικαιολογούν λέγοντας ότι συνεργάζονται με τις εποπτικές Aρχές ή την Interpol. Oμως, στην πραγματικότητα είναι ακόμα ένα κεφάλι της ίδιας Λερναίας Υδρας. Η τακτική τους περιλαμβάνει μια εισαγωγή του τύπου ότι «πρέπει να απαλλαγούμε μια και καλή από αυτή την απάτη», ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του θύματος, και μετά συνεχίζουν ρίχνοντας το δόλωμα: «Πιστεύουμε ότι τα χρήματά σας είναι πλέον εντοπισμένα και για να προχωρήσουμε απλώς πρέπει να δούμε πώς έγιναν οι μεταφορές που κάνατε στο εξωτερικό από την τράπεζά σας μέσω του διαδικτύου» λένε οι «σωτήρες». Επειτα, ζητούν από το θύμα να καταβάλει ένα ποσό για να πληρωθεί κάποιο έγγραφο, ένα τέλος κ.λπ., κάτι που λένε πως πρέπει να γίνει αμέσως «για να μην τη γλιτώσουν οι απατεώνες», που στην πραγματικότητα είναι τα ίδια πρόσωπα. Πρόκειται για μια αισχρή πρακτική που αποτελειώνει ολότελα τα θύματα, τα οποία έχουν ήδη καταστραφεί οικονομικά και συχνά έχουν διαλυθεί και οικογενειακά έχοντας χάσει τις περιουσίες τους.

Η μία καταγγελία πίσω από την άλλη

Στο γραφείο του Γιώργου Τσούκαλη φτάνουν η μία καταγγελία πίσω από την άλλη. Ο ιδιωτικός ερευνητής, που αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή το μέγεθος της απάτης, προσπαθεί να συντονίσει τις ενέργειες των θυμάτων, τα οποία στο μεταξύ έχουν βιώσει έναν απίστευτο ψυχολογικό πόλεμο από τους «προσωπικούς συμβούλους». Οι «σύμβουλοι» μετατρέπονταν από φιλικοί συνεργάτες σε στυγνούς εκβιαστές, λέγοντας στα θύματα ότι για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους έπρεπε να πληρώσουν ένα ποσό για τους… φόρους!

Στον υπολογιστή

Στην πραγματικότητα, οργανώνουν μια τελευταία αρπαχτή, λέγοντας στο θύμα ότι αν δεν γινόταν αυτό ο λογαριασμός θα έκλεινε με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή και η περιουσία τους θα γινόταν σκόνη στην παγκόσμια χρηματαγορά. Το αποτέλεσμα είναι η ολοκληρωτική κατάρρευση του θύματος. «Οταν ο πρώτος εντολέας μου μού τηλεφώνησε από τη Θεσσαλονίκη, έκλαιγε σαν μικρό παιδί, λέγοντάς μου “ντρέπομαι, αλλά έπεσα θύμα κι έχασα τις οικονομίες μιας ζωής, δεν το γνωρίζει ούτε η οικογένειά μου… Τι να τους πω;”» λέει περιγράφοντας μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις ο έμπειρος ερευνητής.

Σε άλλη υπόθεση για την οποία έλαβε γνώση ο κ. Τσούκαλης, το θύμα από τη βόρεια Ελλάδα ήταν μια 38χρονη γυναίκα που έβαλε και εκείνη χρήματα με παρότρυνση μιας φίλης της, αλλά τελικά έχασε περισσότερα από 70.000 ευρώ που της είχε στείλει ο ναυτικός σύζυγός της για να χτίσουν σπίτι, κάτι που ακόμα δεν του έχει αποκαλύψει! Πλέον, τα θύματα συνασπίζονται σε ομάδες για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους και αρκετοί έχουν απευθυνθεί στο γραφείο του Γιώργου Τσούκαλη, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το πρόβλημα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του, τα θύματα που έχουν καταγραφεί ανέρχονται σε περίπου 3.000 και τα χρηματικά ποσά που έχουν φύγει στο εξωτερικό είναι ανυπολόγιστα.

Ομως υπάρχουν και πολλές χιλιάδες Ελλήνων που δεν έχουν κάνει καταγγελία, καθώς έχουν χάσει μικρά ποσά πιστεύοντας ότι επένδυσαν σε υπαρκτή εταιρία και ότι απλώς δεν πέτυχε η επένδυσή τους. Είναι οι… τυχεροί της υπόθεσης, καθώς δεν συνειδητοποίησαν ποτέ ότι ήταν εξαρχής καταδικασμένοι!

Πέρα από την απώλεια των χρημάτων, τα θύματα αγνοούν συνήθως ότι οι δράστες έχουν υφαρπάξει και τα προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούν εν αγνοία τους για να στήνουν άλλες εταιρίες στο εξωτερικό! Οι διωκτικές Αρχές επιβάλλεται να δουν συνολικά το θέμα με τις «μαϊμού» επενδύσεις και θα πρέπει να επιδιώξουν διεθνείς συνεργασίες για να μπει ένα τέλος σε αυτή τη γάγγραινα που καταστρέφει ζωές και περιουσίες.

«Ντου» και βραχιολάκια σε σπείρα που δρούσε στην Αθήνα

Ελάχιστες είναι οι υποθέσεις που οι διωκτικές Αρχές καταφέρνουν να φτάσουν στα ίχνη των δραστών. Πρόσφατα στη χώρα μας εξιχνιάστηκε η δράση μελών σπείρας που είχαν έρθει από τη Βουλγαρία και είχαν στήσει «μαϊμού» επενδυτική εταιρία με έδρα την Αθήνα.

Οι απατεώνες είχαν προσλάβει στο τηλεφωνικό κέντρο Ελληνες, τους οποίους είχαν εκπαιδεύσει να τάζουν… λαγούς με πετραχήλια σε όσους είχαν προσεγγίσει μέσω των κοινωνικών δικτύων, ενώ φρόντιζαν να αλλάζουν συνεχώς γραφεία για να μην εντοπίζονται!
Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που έκαναν «ντου» στα τέλη του προηγούμενου μήνα στα γραφεία των απατεώνων έπειτα από καταγγελίες, διαλεύκαναν τουλάχιστον 11 περιπτώσεις απάτης, με το όφελος των δραστών να αγγίζει τα 460.000 ευρώ! Η πεποίθηση των αστυνομικών είναι ότι τα θύματα του κυκλώματος από το 2019 που ξεκίνησε αυτή η εταιρία της απάτης είναι πολύ περισσότερα.

Ως «εγκέφαλος» θεωρείται ένας 62χρονος Βούλγαρος που κατοικεί στην πατρίδα του και άμεσοι συνεργοί του δύο ομοεθνείς του, μία 60χρονη και ένας 30χρονος, οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα για να στήσουν την κομπίνα. Αυτοί, μάλιστα, είχαν αναλάβει να εξασφαλίζουν τις εγκαταστάσεις και να εκπαιδεύουν τους τηλεφωνητές πώς να βρίσκουν θύματα.

Πού στήνουν call centers τα «αρπαχτικά»

Τα Βαλκάνια φαίνεται ότι είναι η βάση αυτής της οικονομικής μαφίας, ωστόσο το κύκλωμα απλώνει τα δίχτυα του τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γιώργου Τσούκαλη, ο οποίος εξηγεί στην «Espresso»: «Αυτή η έρευνα ανακαλεί στη μνήμη μου την υπόθεση με τις “πυραμίδες” που έφερα στο φως πριν από πολλά χρόνια, με τους επιτήδειους που καταχράστηκαν μεγάλα ποσά Αλβανών πολιτών και όχι μόνο. Οπως και τότε, έτσι και τώρα, οι απατεώνες του λευκού κολάρου ξεκίνησαν από τη Βόρειο Αλβανία και σύντομα επεκτάθηκαν στην Κύπρο και τη Βουλγαρία χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο».

Ετσι, τους Ελληνες προσεγγίζουν όχι μόνο ντόπιοι απατεώνες, αλλά και αλλοδαποί συνεργοί τους από βαλκανικές χώρες που μεγάλωσαν στην Ελλάδα και γνωρίζουν πολύ καλά τη γλώσσα και τις συνθήκες. Αυτοί στελεχώνουν τα call centers που στήνονται είτε στην Αλβανία είτε στην Ελλάδα και «βομβαρδίζουν» τους στόχους που έχουν εντοπίσει με τηλεφωνικές γραμμές μέσω Αγγλίας. Οπως αποκαλύπτει ο έμπειρος ερευνητής, τα «κεφάλια» στην Αλβανία βρίσκονται σε θέσεις ισχύος: «Πληροφορίες από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι πίσω από τις σύγχρονες αυτές απάτες βρίσκονται ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, όπως και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών»!

Τα θύματα έχουν επικηρύξει τα «αρπακτικά» και προσφέρουν αμοιβή σε όσους αναγνωρίσουν τις φωνές στις τηλεφωνικές κλήσεις που έχουν καταγράψει. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, ένα πρόσωπο επικοινώνησε με την ομάδα λέγοντας ότι αναγνώρισε μια κοπέλα από την Αλβανία! Εκείνη, όμως, μόλις αντιλήφθηκε ότι επιχειρούν να επικοινωνήσουν μαζί της, διέγραψε όλους τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα και εξαφάνισε τα ίχνη της. Μοναδική ελπίδα είναι να κινητοποιηθούν οι ελληνικές διωκτικές Αρχές και να συνεργαστούν στενά με τις αντίστοιχες σε Αλβανία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, όπου εδρεύει η οικονομική μαφία.

«Ηδη με μια αντιπροσωπία των θυμάτων πραγματοποιήσαμε τηλεδιάσκεψη πριν από το Πάσχα και συνέστησα να γίνει οργανωμένη και ομαδική ενημέρωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κάτι το οποίο κάναμε και ευχαριστώ θερμά τον προϊστάμενο Βασίλη Παπακώστα που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόβλημα» αναφέρει ο Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των θυμάτων και διαπίστωσε από πρώτο χέρι το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκληθεί.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το τηλεφώνημα που δέχτηκε ο ερευνητής στο γραφείο του μετά το πρώτο ρεπορτάζ της «Espresso» για το συγκεκριμένο θέμα: «Μου τηλεφώνησε μια νεαρή γυναίκα λέγοντάς μου ότι με καλεί από τη Λάρνακα και ότι θέλει να μιλήσει γι’ αυτά τα διεθνή κυκλώματα, καθώς εργαζόταν στα τηλεφωνικά κέντρα τους. Δικαιολόγησε την απόφασή της λόγω του ότι δεν της απέδιδαν το συμφωνημένο 20% επί των χρημάτων που θα κατάφερνε να αποσπάσει και ότι την απειλούσαν όταν τα ζητούσε. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχει επικοινωνήσει ξανά μαζί μου για να μου δώσει στοιχεία για πρόσωπα και καταστάσεις» λέει ο κ. Τσούκαλης, κάτι που δείχνει ότι τα κυκλώματα έχουν αντιγράψει τις πρακτικές της μαφίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This