Τρίτη 27/7/2021

Μέλη ΜΚΟ σε κύκλωμα παράνομης μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία

Κατηγορούνται και για κατασκοπεία!

Σε κύκλωμα παράνομης μεταφοράς μεταναστών συμμετείχαν 4 μέλη Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως αποκάλυψε η ΕΛ.ΑΣ. μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην οργανωμένη προαναφερόμενη δράση εμπλέκονται 10 συνολικά αλλοδαποί και συγκριμένα 4 μέλη τεσσάρων Μ.Κ.Ο., που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης, καθώς και 6 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Το κύκλωμα που δρούσε από τις αρχές του Ιουνίου του 2020 με τους εμπλεκόμενους να έχουν ως πρόφαση ανθρωπιστικά κίνητρα τη στιγμή που μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, αλλά και με τη χρήση συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία μεταναστευτικές ροές, αλλά και λάμβαναν από αυτές, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, που αφορούσαν:

 • τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος και Σάμος),
 • τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων μεταναστευτικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,
 • τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,
 • τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης),
 • φωτογραφικό υλικό από τους επιβαίνοντες σε λέμβους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών τόσο κατά τη διάρκεια της πλεύσης των λέμβων, όσο και μετά την προσαιγιάλωσή τους σε περιοχές των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου,
 • λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής,
  τις θέσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων και φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων,
 • λεπτομέρειες για τους χώρους δομών διαμονής αλλοδαπών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα, παρείχαν οδηγίες στους παράνομες μετανάστες πώς να κινηθούν στο ελληνικό έδαφος, σε δύσβατες και απόκρυφες περιοχές αλλά και σε χώρους και δομές υγειονομικής υποστήριξης, δυσχεραίνοντας συστηματικά το έργο των αρμόδιων ελληνικών Αρχών.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς τους, αλλά και οι διασυνδέσεις τους.

 • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • ΜΚΟ

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ