Συνελήφθη υπάλληλος στην Κιβωτό του Κόσμου – Είχε όπλο στο συρτάρι

Τι υποστήριξε στους άνδρες της Ασφάλειας η υπεύθυνη της δομής

Must Read

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί σε διοικητική υπάλληλο της δομής της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έλεγχο στη δομή, μετά από εντολή της Οικονομικής Αστυνομίας.

Κατά την διάρκεια του ελέγχου, οι αστυνομικοί βρήκαν ένα περίστροφο μέσα στο γραφείο της υπαλλήλου και αμέσως την ρώτησαν γιατί έχει όπλο. Η ίδια απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και ότι πιθανόν να το είχε ξεχάσει κάποιος από προηγούμενη διοίκηση. Η ίδια φέρεται να είπε στους αστυνομικούς: «Εκεί το βρήκα και το άφησα. Πρέπει να είναι από την προηγούμενη διοίκηση» είπε χαρακτηριστικά.

Η γυναίκα που είναι υπεύθυνη της δομής συνελήφθη, ενώ όπως διαπιστώθηκε το όπλο που κατασχέθηκε δεν είχε δηλωθεί.

Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου»

Σαρωτικούς ελέγχους πραγματοποιεί η αστυνομία στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου σε όλη τη χώρα, μετά το ξέσπασμα των καταγγελιών από παιδιά και εργαζόμενους.

Σήμερα, κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  ΕΡΤ, αστυνομικοί της ασφάλειας Ιωαννίνων συνοδευόμενοι από δικαστικό λειτουργό αναζήτησαν στοιχεία, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η εισαγγελία ανηλίκων, μετά τις καταγγελίες πρώην τροφίμων.

Έλεγχος στη δομή της Καλαμάτας

Νωρίτερα, το πρωί της Παρασκευής έρευνα έγινε και στη δομή της ΜΚΟ στην Καλαμάτα η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2020. Ο φάκελος που είχε κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας στις αρχές του 2021 ποτέ δεν συμπληρώθηκε όπως έπρεπε. Το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου φέτος το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με έγγραφό του ζήτησε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει έλεγχος στη δομή. Στις 21 Οκτωβρίου ο έλεγχος αυτός πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και, μάλιστα, έγιναν δύο επισκέψεις στο χώρο τη «Κιβωτού». Σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχθηκαν όλα τα έγγραφα και οι πιστοποιήσεις και δεν καταγράφηκε κάτι μεμπτό, πλην του ότι η δομή εξακολουθούσε να μην έχει άδεια.

Τα εκατομμύρια από δωρεές στα ταμεία της Κιβωτού, του πάτερ, της πρεσβυτέρας και δικών τους ανθρώπων ερευνούν οι αρχές

Τις διαδρομές πολλών εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν από δωρητές προς τα ταμεία της «Κιβωτού» και προσωπικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και ανθρώπων της απόλυτης εμπιστοσύνης τους εξετάζουν τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, που «χτενίζουν» τα οικονομικά της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας συνέλεξαν προχθές κιβώτια με τα φορολογικά στοιχεία από το λογιστήριο της «Κιβωτού» στην έδρα της στον Κολωνό, ενώ χθες έγινε ανάλογη έφοδος με τη βοήθεια τοπικών αστυνομικών και στη δομή της Χίου, από την οποία κατασχέθηκαν οικονομικά στοιχεία.

Παράλληλα, άρχισε ο έλεγχος των βιβλίων εσόδων – εξόδων, των δωρεών και των χορηγιών αλλά και των παραστατικών των δαπανών της ΜΚΟ. Επίσης, μετά την άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντωνίου, της συζύγου του και μελών του διοικητικού συμβουλίου, θα εξετάσουν κατά πόσο δικαιολογούνται τα χρηματικά ποσά ή αν πρόκειται για παράνομο πλουτισμό. Για τον λόγο αυτόν θα γίνει αντιπαράσταση με τα φορολογικά στοιχεία που δήλωναν τα ελεγχόμενα πρόσωπα στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη δεύτερη έρευνα στα οικονομικά της οργάνωσης, με εντολή του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επίτιμου εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Μάλιστα, έχει ζητήσει να επεκταθεί η έρευνα σε συγγενικά πρόσωπα των εμπλεκομένων και άλλα άτομα που ενδεχομένως αποδειχθεί ότι είχαν σχέση με τα οικονομικά της «Κιβωτού». Εκτός από τις διαδρομές των χρημάτων, θα εξεταστούν πού κατέληξαν τα χρηματικά ποσά που διατέθηκαν από χορηγίες, επιχορηγήσεις αλλά και δωρεές πολιτών.

Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως το 50% της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) της «Κιβωτού του Κόσμου» είχε η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή και το υπόλοιπο 50% η 86χρονη μητέρα του πατέρα Αντωνίου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο. Οπως προκύπτει από το καταστατικό της ΑΜΚΕ, μόνο οι δύο γυναίκες είχαν δικαίωμα αναλήψεων χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ελέγχου της Αρχής, προκύπτει ότι την περίοδο 2017-2021 οι δωρεές στην οργάνωση είχαν φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 27.700.000 ευρώ, ενώ είχε λάβει και κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό που διαχειρίστηκε η πρώην διοίκηση της «Κιβωτού» ενδεχομένως να φτάνει τα 90.000.000 ευρώ για το διάστημα από το 2007 έως το 2022. Η έρευνα θα διακριβώσει τις διαδρομές των εισροών και των εκροών χρημάτων της «Κιβωτού του Κόσμου», με βάση τα προβλεπόμενα παραστατικά και φορολογικά στοιχεία.
Αντιστοίχως θα ερευνηθεί αν τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντωνίου, της συζύγου του και των μελών του διοικητικού συμβουλίου δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και από τα φορολογικά στοιχεία κτήσης τους.

Εφόσον δεν διαπιστωθεί η νομιμότητα της απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων, τότε θα εξεταστεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης χρηματικών ποσών από τα ταμεία της οργάνωσης. Για τον λόγο αυτόν έχει ζητηθεί, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, η άρση του τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων προσώπων.

Παράλληλα, θα ερευνηθεί μέσω των φορολογικών Αρχών η κτήση της ακίνητης και κινητής περιουσίας τους, στοιχεία τα οποία θα αντιπαραβληθούν με τα δηλωθέντα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά προκλήθηκαν μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Αν τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν ποινικό ενδιαφέρον, τότε το πόρισμα θα αποσταλεί στην Εισαγγελία για να απαγγελθούν ποινικές διώξεις.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This