Τι στόχο έχουν τα τουρκικά κόλπα με το Oruc Reis, το Barbaros και το… σιγανό ποταμάκι Yavuz

Must Read

Διαίρει και βασίλευε, ένα παιχνίδι που το παίζει άριστα η Τουρκία του Ερντογάν. Είχαμε γράψει και νωρίτερα στο newsbreak.gr ότι η Τουρκία αρέσκεται σε προπαγανδιστικά κόλπα αποπροσανατολισμού και οι σημερινές εξελίξεις το επιβεβαιώνουν. Εξηγούμαστε:

Ενώ παραμένει σε ισχύ ως τις 2 Αυγούστου η προκλητική τουρκική NAVTEX για έρευνες σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis, το πλωτό γεωτρύπανο παραμένει -και θα παραμείνει- στην Αττάλεια αγκυροβολημένο, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θα είναι «εποικοδομητική», θέλοντας διάλογο με την Ελλάδα και λύση των διμερών ζητημάτων των δύο χωρών. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, ο τουρκικός στόλος κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης και αποχώρησης από τις περιοχές που είχε αναπτυχθεί.

Την ώρα όμως που εξελίσσονταν αυτό το επεισόδιο, με την Ελλάδα να σχολιάζει ότι είναι «κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση» και πως «επιθυμούμε διάλογο με την Τουρκία», μια άλλη τουρκική NAVTEX, έκανε λόγο για έρευνες του Barbaros σε περιοχή, αυτή τη φορά, της κυπριακής ΑΟΖ, ανατολικά της Αμμοχώστου (σε οριοθετημένα οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί σε ξένες εταιρίες), από 28 Ιουλίου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου!

Φυσικά καταλαβαίνει κανείς ότι ουδεμία κίνηση αναστολής των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα γίνει, αφού την ώρα που τεχνηέντως προσπαθεί να πείσει ότι δείχνει καλή διάθεση με την Ελλάδα, προχωρά τις επεκτατικές της βλέψεις στην Κύπρο και την ΑΟΖ της. Και χωρίς ΚΑΜΙΑ αντίδραση.

Και αν κρίνουμε και από το ότι όλες αυτές τις μέρες που έχει γίνει «καραμέλα» στο στόμα όλων τα Oruc Reis, ένα άλλο τουρκικό ερευνητικό αθόρυβα παραβίαζε την κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι», τότε είναι σαφές πως η όλη ιστορία με τις «υποχωρήσεις» είναι ένα ακόμη κόλπο των Τούρκων.

Το τρίτο ερευνητικό λοιπόν, είναι το Yavuz, το οποίο εδώ και ημέρες βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντάς την, αλλά με όλη τη… φούρια για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Πρόκειται για σαφή προσπάθεια διάσπασης του Ελληνοκυπριακού μετώπου, αφού την ώρα που η Ελλάδα (με σημάδια χαλάρωσης)  φαίνεται να δέχεται τις τουρκικές προθέσεις για αποκλιμάκωση και διάλογο, το Barbaros και το… παρεάκι του θα προχωρούν σε παράνομες έρευνες παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματά της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξαφανίζοντας το όποιο αφήγημα για συνεργασία και συνεννόηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This