Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Προς ιστορικό δίλημμα η Ελλάδα: Τετελεσμένα, ή σύρραξη

Βάναυση προσβολή του σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας η παρουσία του Oruc Reis 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο. Οι Τούρκοι αμφισβητούν υφαλοκρηπίδα, 12 μίλια

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η Ελλάδα και η Κύπρος ακολουθούν βίους παραλλήλους. Έχουν κοινή μοίρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν μας το κατέστησε σαφές με τις νέες προκλήσεις του.

Χθες ήταν τα Βαρώσια, σήμερα το Καστελλόριζο. Ή για να θέτουμε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση η μάχη είναι ενιαία και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Δεν διαχωρίζονται τα μέτωπα αυτά. Δεν διασπώνται. Αυτό μας διδάσκει και η αιφνιδιαστική έξοδος του Oruc Reis με κατεύθυνση το Καστελλόριζο, 24ωρα μετά την νέα τουρκική εισβολή στην Αμμόχωστο.

Έπρεπε να είχαμε επιμείνει σε κοινό μέτωπο με την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αντί να τρέχουμε τώρα . Έπρεπε να έχουμε  κρατήσει ζωντανό  το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου. Φευ! Τώρα είμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα.

Να θυμίσουμε ότι, ενώ το Oruc Reis είχε αποσυρθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τουρκικά ερευνητικά παρέμεναν στην κυπριακή ΑΟΖ και εμείς προσποιούμασταν ότι η Κύπρος είναι «άλλη» χώρα. Να σημειώσουμε ότι κάποιοι αφελείς πίστευαν ότι θα επικρατήσει ηρεμία μέχρι τον Δεκέμβριο. Τόσο που άρχισαν να επανεμφανίζονται στην επικαιρότητα και εκείνοι οι οποίοι βλέπουν στην ελληνική αμυντική προσπάθεια «εθνικισμό» και στις τουρκικές διεκδικήσεις «λογική».

Ιδού τώρα! Τώρα βλέπουμε το τουρκικό ερευνητικό να εφορμά στις ελληνικές θάλασσες. Οι Τούρκοι αποκλείουν με Navtex  και πάλι το Καστελλόριζο φθάνοντας αυτή την φορά στα όρια των χωρικών υδάτων του συμπλέγματος. Επτά μίλια από τις ακτές μας θα κάνει έρευνες αυτή την φορά το Oruc Reis. Μόλις ένα μίλι πέρα από τα όρια. 

Και αυτό, ενώ κάποιοι περιμένουν ακόμη τις κυρώσεις της ΕΕ! Επικίνδυνη ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι ευρωπαϊκή ή η συμμαχική αλληλεγγύη θα φέρουν άλλες χώρες να μας ενισχύσουν. Το σχόλιο του Γερμανού κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ συνοψίζει το πολύ που μπορούμε να περιμένουμε. «Λυπηρό και μη συνετό» κατά τον Γερμανό εκπρόσωπο το γεγονός ότι οι Τούρκοι ξαναβγάζουν τον ερευνητικό τους στην περιοχή Καστελλορίζου. Λες και από αυτόν περιμέναμε να μάθουμε ότι η Τουρκία είναι μια «μη συνετή» χώρα!

Δυστυχώς όμως αποδεικνύονται «μη συνετοί» και όλοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η συνύπαρξη με την Τουρκία είναι εφικτή, με όρους πολιτισμού του 21ου αιώνα. Ότι μπορεί ένας «διάλογος» να οδηγήσει σε διευθέτηση των προβλημάτων που δημιουργεί. Ότι μπορεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να επισφραγίσει μια συμφωνία που θα σημάνει τον τέλος των διαφορών μας!

Προβάλλει λοιπόν για μιαν ακόμη φορά το φοβικό ερώτημα εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως «κήρυκες της λογικής»: Και τι να κάνουμε; Πόλεμο; Σε αυτό πρέπει να αντιτείνουμε το πραγματικό ερώτημα: Και τι να κάνουμε; Να υποταχθούμε στην Τουρκία; Γιατί να μην γελιόμαστε. Εχθρός μας είναι η Τουρκία, είτε την κυβερνά ο Ερντογάν, είτε οι κεμαλικοί, είτε οι Γκρίζοι Λύκοι. Όλοι τις ίδιες αρπακτικές διαθέσεις έχουν απέναντι στην Ελλάδα (αλλά και σε όποιον άλλο λαό έχει την ατυχία να συνορεύει μαζί τους).

Βρισκόμαστε σήμερα προ μιας κατάστασης που καταδεικνύει σειρά σφαλμάτων της Ελλάδας. Σφαλμάτων τα οποία έχουν φέρει την Κυβέρνησή μας σήμερα προ του διλήμματος να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της Αγκύρας ή να οδηγήσει τα πράγματα σε σύρραξη.

Η ελληνική Κυβέρνηση είχε πιστέψει ότι μπορούμε να μπούμε σε μια τροχιά διαλόγου. Αλλά είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι ένας διάλογος με την Τουρκία, μπορεί να είναι ειλικρινής και καλόπιστος.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είχε περιγράψει τα επόμενα βήματα, όπως τα φανταζόταν: Διάλογο και σε περίπτωση αποτυχίας, προσφυγή στην Χάγη. Αλλά ουδόλως συνετό είναι να παρουσιάζει κανείς τις προθέσεις του, όταν προσέρχεται σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, έστω διερευνητικών.

Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα παρουσιάζει μια εμμονική συνέπεια στις αρπακτικές της διαθέσεις. Είτε για λόγους πρακτικούς, είτε για λόγους τακτικής κατά καιρούς αναδιπλώνεται, δίνοντας την ευκαιρία στους ημετέρους αφελείς να μιλούν για αποκλιμάκωση. Πολύ γρήγορα όμως επανέρχεται στην πορεία των ιδίων ακριβώς διεκδικήσεων.

Πώς λοιπόν πρέπει να αντιμετωπισθεί αυτή η επιθετικότητα;

Ούτε με άμεσο πόλεμο, ούτε βυθίζοντας ερευνητικά πλοία. Το τελευταίο θα μας έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στην διεθνή σκηνή. Ξαφνικά όλοι θα ανακάλυπταν πως τα τουρκικά πλοία κινούνται σε «διεθνή ύδατα» και αν υπήρχαν και νεκροί, θα εξεγείρονταν εναντίον μας όλοι οι «ανθρωπιστές» του κόσμου. Θα «αρπάζονταν» βεβαίως από την κατά γράμμα ερμηνεία νομικών όρων και αποσπασματικών διατάξεων του διεθνούς δικαίου για να μας κατηγορήσουν.

Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η Άγκυρα ήδη προετοιμάζει την ενορχήστρωση των κινήσεων στις οποίες θα προβεί μετά από μια ελληνική «απερισκεψία». Διότι δυστυχώς η Άγκυρα έχει αυτό που εμείς δεν φροντίσαμε να δημιουργήσουμε. Έχει σχέδια και διαθέτει συγκροτημένο μηχανισμό διαχειρίσεως κρίσεων. Κάθε ενέργειά της είναι μελετημένη. Οι επιτελείς της σχεδιάζουν τις επόμενες πριν καν εμείς κινηθούμε.

Τώρα φέρνουν το ερευνητικό τους ένα μόλις μίλι από τα χωρικά ύδατα του Καστελλορίζου. Αν τους αφήσουμε θα συνεχίσουν. Θα έλθουν ίσως να κάνουν έρευνες στην περιοχή που έχουμε οριοθετήσει με την Αίγυπτο. Ίσως να επιχειρήσουν και γεωτρήσεις. Το μόνο βέβαιον είναι πως όσο τους αφήνουμε, κάθε βήμα τους θα είναι και πιο επιθετικό.

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά πιστεύει ότι αρκεί η προσήλωση στο δίκαιο (υπό την ηθική του έννοια) για να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα δικαιώματά μας. Δυστυχώς αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται επιτελικοί μηχανισμοί, σχέδια και στρατιωτική ισχύς. Εν ολίγοις απαιτείται η ανάπτυξη αποτρεπτικής δυνατότητας. Όπως ακριβώς προβλέπει η Πολιτική Εθνικής Άμυνας.

Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι μετά 15 χρόνια εξοπλιστικής απραξίας η αποτρεπτική μας ισχύς έχει υποβαθμισθεί. Η κινητοποίηση του περασμένου Αυγούστου δεν τους έπεισε. Πρέπει λοιπόν να την επαναλάβουμε. Η επίδειξη αποφασιστικότητας είναι η μόνη οδός πλέον για την αποτροπή. Να δείξουμε ότι σε πείσμα των προβλημάτων, είμαστε προετοιμασμένοι να φθάσουμε στα άκρα. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται με προσφυγές σε διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες. Και η Κύπρος 46 χρόνια περιμένει από τον ΟΗΕ…

Ούτε το «δίκαιο» είναι απάντηση. Οι διαφορές μεταξύ κρατών δεν είναι φύσεως νομικής. Έχουν να κάνουν με επιρροές, κυριαρχία και επιβολή. Και αυτό επιτυγχάνεται αποκλειστικά δια της ισχύος.

Ο Θουκυδίδης πρώτος προσδιόρισε το περίγραμμα των διεθνών σχέσεων: Ο ισχυρός προχωρεί όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του. Αυτή η ρήση πρέπει να είναι ο οδηγός του σχεδιασμού και της πολιτικής μας.

Σε πρακτικό πεδίο χρόνος για συγκρότηση μηχανισμών και οργάνων χειρισμού κρίσεως δεν υπάρχει. Θα πάμε με αυτά που έχουμε. Σε επίπεδο πολιτικό και στρατιωτικό.

Με γνώμονα όμως πως δεν μπορεί η χώρα να υποταχθεί σε τετελεσμένα, λίγους μήνες πριν την επέτειο της επανάστασης του 1821.

πηγή: «ΕΣΤΙΑ»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτορεπόρτερ καταγγέλλει τον τραυματισμό του από κρότου-λάμψης που έριξαν πάνω του αστυνομικοί

Τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια της χθεσινής πορείας διαμαρτυρίας για την εθνική τραγωδία...

Και κατά πολιτικών προσώπων η μήνυση που κατέθεσε τραυματίας στην τραγωδία των Τεμπών

Μηνυτήρια αναφορά που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου του ΟΣΕ και εμπλεκόμενων εταιριών αλλά και...

Η Ακαδημία Αθηνών τιμάει τα τρία παλικάρια, που με αυτοθυσία έσωσαν επιβάτες στη μοιραία...

Η τραγωδία των Τεμπών, που συγκλόνισε τον Ελληνισμό, ανέδειξε και το νόημα της αυτοθυσίας,...

Πόλεμος ανάμεσα σε ΡΑΣ και ΟΣΕ για το πόρισμα «φωτιά» με τους σταθμάρχες –...

Ενοχλήθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το «ξήλωμα» των σταθμαρχών που προσέλαβε με μπλοκάκι

Είχαν πλημμυρίσει την εγχώρια αγορά με ποτά-«μπόμπες» από τη Βουλγαρία

Σε κάβες, μίνι μάρκετ, επιχειρήσεις εστίασης και κέντρα διασκέδασης διακινούσε το εμπόρευμά της εγκληματική...

«Δεν καταλάβαμε ότι καήκαμε» λένε οι πυροσβέστες για τα χημικά εγκαύματα

Στα μυστήρια εγκαύματα που προέρχονται από κάποιο χημικό η προέλευση του οποίου είναι άγνωστη...

Παρέμβαση εισαγγελέα για τους επικίνδυνους ελιγμούς του γερανοφόρου της ΕΛΑΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το βίντεο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας...

ΓΣΕΕ για τον νέο κατώτατο: Δεν αρκούν για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες!

Για μια αύξηση που «βρίσκεται μακριά από τις απαιτήσεις των πιο φτωχών εργαζομένων και...

Έλληνες δικηγόροι προς Ευρωπαίο Επίτροπο: Ποιες είναι οι 11 «πληγές» του κράτους δικαίου στην...

Στα 11 σοβαρά ζητήματα που απειλούν το κράτος δικαίου στην Ελλάδα αναφέρθηκαν  ο Πρόεδρος...

ΕΜΥ: Μέχρι αύριο το πρωί η κακοκαιρία

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού που είχε εκδώσει την Τρίτη προχώρησε...

Μαρία Τσάλλα: Τι φοβούνται στην ΕΥΠ μετά την διαφυγή της Ρωσίδας κατασκόπου

Με όνομα νεκρού βρέφους και μαγαζί στο Παγκράτι κατάφερνε να περνάει απαρατήρητη η Ρωσίδα κατάσκοπος - Πού εστιάζουν οι έρευνες της ΕΥΠ

Ελεύθερος με έναν περιοριστικό όρο και ο 19χρονος για τον ξυλοδαρμό Βαρουφάκη

Ελεύθερος με τη επιβολή ενός περιοριστικού όρου αφέθη ο 19χρονος ο οποίος είχε συλληφθεί...

Νεαρός προσπάθησε να αυτοκτονήσει μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας

Αναστάτωση επικράτησε το μεσημέρι της Παρασκευής μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, όταν ένας νεαρός...

Τέμπη: Συγκλονίζει η αδερφή της 55χρονης Βασιλικής Χλωρού: «Αγαπούσε πολύ τα τρένα»

Την μεγάλη αγάπη που είχε η 55χρονη Βασιλικής Χλωρού για το τρένο το οποίο...

Φωτογραφία με τον ξυλοκοπημένο αρχαιολόγο έδωσε στη δημοσιότητα η Telegraph!

Για μια ακόμα φορά η χώρα μας μπαίνει στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ, για...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Οργή Κυριάκου κατά συνεργατών: Σταματήστε να με παρουσιάζετε ως «βλαμμένο»

Δεν άντεξε άλλο ο Κυριάκος με την επικοινωνιακή διαχείριση...

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία του 18χρονου Αντώνη που «έφυγε» ξαφνικά

Σε κλίμα οδύνης και ανείπωτου θρήνου τελέστηκε στα Μέγαρα...

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: O λόγος που «αποκάλυψε» την ερωτική συνεύρεση του Μάριου με τη Σοφιάνα

Καλεσμένη βρέθηκε στην εκπομπή «Πρωινό μας» μετά την αποχώρησή...

NEWSROOM