Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έλεγχοι για εικονικούς τζίρους και «μαϊμουδιές» στον αριθμό προσωπικού

Οι παραβάτες θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης που έχουν λάβει

Τον ύπνο τους αναμένεται να χάσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που φαίνεται πως προσπάθησαν να… παρακάμψουν το σύστημα και διεκδίκησαν υψηλότερα ποσά από τις επιστρεπτέες προκαταβολές με… αθέμιτα μέσα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού, σύντομα αναμένεται να αρχίσουν σαρωτικοί έλεγχοι σε όσους έλαβαν την κρατική ενίσχυση. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως θα δώσουν έμφαση σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ισχυρές υποψίες πως οι επιχειρήσεις δήλωσαν εικονικούς τζίρους, αλλά και «φούσκωσαν» τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν.

Στόχος των… πονηρών ήταν να φανεί ότι το 2019 είχαν υψηλότερους τζίρους, με αποτέλεσμα ο φετινός κύκλος εργασιών να υπολείπονται κατά πολύ του περσινού. Με αυτόν τον τρόπο διεκδικούσαν μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ελεγχθούν αν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία τους εξαιρούσαν τις εν λόγω επιχειρήσεις από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Το ισχύον πλαίσιο δεν προβλέπει ποινές και πρόστιμα για τους παραβάτες, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως σε περίπτωση που εντοπιστούν επιχειρήσεις που λειτούργησαν με δόλο, θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης που έχουν λάβει.

Πάντως, εκτιμάται ότι μόλις αρχίσουν οι έλεγχοι, θα υπάρξει και το κατάλληλο πλαίσιο για την επιβολή αυστηρών προστίμων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ