Αναδρομικά κληρονόμων: Παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών

Υπέβαλαν αίτημα και για επαναλειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων

Must Read

Αίτημα για επαναλειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αρχικών αιτήσεων αναδρομικών κληρονόμων και μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις που δεν επισυνάφθηκαν στην αρχική αίτηση υπέβαλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Με επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και τον ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2020 έληξε η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αρχικών αιτήσεων για επιστροφή ποσών μειώσεων κύριων συντάξεων σε κληρονόμους συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξή τους την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Καθώς η συγκεκριμένη πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία στις 19 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown, είχε ως αποτέλεσμα αριθμός δυνητικών δικαιούχων να μην προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Εξάλλου, όσοι κληρονόμοι δικαιούχων αναδρομικών προλάβουν να υποβάλουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο πακέτο πληρωμών, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί έως τις 10 Μαρτίου.

Ωστόσο, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και τον Μάρτιο, ώστε όσοι έχουν υποβάλει την αρχική αίτηση να μπορούν να επισυνάψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να πληρωθούν τους επόμενους μήνες.

Από τους κληρονόμους απαιτείται να επισυνάψουν τα ακόλουθα τρία πιστοποιητικά:

  1.  Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς
  2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη
  3. Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών

Παράταση προθεσμίας για τις δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που έληξε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αλλά και αυτών που πρόκειται να λήξουν τον Μάρτιο.

Επίσης, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 και ο χρόνος υποβολής για τις αντίστοιχες υποθέσεις που η σχετική προθεσμία έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του έτους 2020 και για τις οποίες είχε ήδη δοθεί παράταση με απόφαση του Υφυπουργού μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

«Η Κυβέρνηση, με αυτή την απόφαση, επιδιώκει να διευκολύνει τους πολίτες, αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες που έχουν επιφέρει τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας τους μήνες αυτούς, τόσο στην υποβολή των δηλώσεων όσο και στη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This