Τετάρτη 4/8/2021

Η χώρα «κατεβάζει ρολά»: Πανελλαδική απεργία στις 10 Ιουνίου – Ποιοι συμμετέχουν

Γενικός ξεσηκωμός κατά του «εμπρηστικού» εργασιακού νομοσχεδίου

«Ρολά κατεβάζουν» στις 10 Ιουνίου ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, με τους εργαζόμενους να ετοιμάζονται για συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, όλες οι συγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί, με εκείνη της Αθήνας να έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος, της Θεσσαλονίκης έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και, τέλος, εκείνη στο Ηράκλειο της Κρήτης επίσης στο τοπικό Εργατικό Κέντρο.

Στην απεργία έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν, επίσης, τα σωματεία εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ) και τα πλοία, καθώς και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ). Ιδιαίτερα, όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, «χειρόφρενο» θα τραβήξουν Mετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, ενώ δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν όλα τα πλοία.

Για την Πέμπτη 10 Ιουνίου, εξάλλου, μεταφέρεται και η 24ωρη πανελλαδική απεργία τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων, καθώς και οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ. Σημειώνεται πως δεν αποκλείεται να πράξουν το ίδιο και τα υπόλοιπα εννέα ναυτεργατικά σωματεία.

Συμμετοχή και από την ΕΣΗΕΑ

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων στις 10 Ιουνίου κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε και η ΕΣΗΕΑ, καλώντας όλους του δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συντακτών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και ότι με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».

Σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων, η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει ότι μέσω αυτής «ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, ενώ στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών, αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό». Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ