Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τη μετάλλαξη Δ! Έλλειψη στοιχείων σε πραγματικό χρόνο

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την μετάλλαξη Δ».

Must Read

Ανησυχητικά είναι τα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος για την οργάνωση και τη δυνατότητα των νοσοκομείων να ανιχνεύουν τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, σε ένα σημείο μάλιστα που φαίνεται πως θα είναι αυτή που θα επικρατήσει.

Σύμφωνα με τον κ.Γιαννάκο τα δείγματα από τα νοσοκομεία αποστέλλονται σε ειδικά εργαστήρια, τα οποία βγάζουν αποτελέσματα σε 7-10 μέρες, που σημαίνει ότι η παρακολούθηση των δεδομένων της μετάλλαξης στη χώρα μας, είναι ουσιαστικά… ανύπαρκτη, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εξέπεμψε ακόμα σήμα κινδύνου ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό και πως δεν είναι καλή η χαλάρωση που παρατηρείται. «Με τον κορωνοϊό δεν ξεμπερδέψαμε όπως προέβλεψαν πολλοί. Διαπιστώνουμε ότι θέλει πολύ μεγάλη προσοχή με τις μεταλλάξεις του ιού. Ξεχάσαμε τα μέσα ατομικής προστασίας. Χθες στη Θεσσαλονίκη που κυκλοφόρησα διαπίστωνα ότι σε εξωτερικούς χώρους, στα μαγαζιά το μόνο που υπάρχει είναι το αντισηπτικό. Παρότι ο κόσμος ήταν ο ένας πάνω στον άλλο δεν υπήρχαν μάσκες, δεν υπήρχαν αποστάσεις ασφαλείας. Και ταυτόχρονα δεν γίνεται σωστή ιχνηλάτηση γιατί τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τη μετάλλαξη», είπε αρχικά στο thesstoday.gr.

Και περιέγραψε την κατάσταση στα νοσοκομεία και πως δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της μετάλλαξης: «Ενημερωθήκαμε από συναδέλφους που εργάζονται στα εργαστήρια που εξετάζουν τα δείγματα κορωνοϊού και διαπιστώνουμε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση στο ποσοστό θετικότητας. Χθες επικοινώνησα με το εθνικό κέντρο αιμοδοσίας. Εκεί εξετάζουν κατά ομάδες τα δείγματα».

Για να συνεχίσει: «Στην κορύφωση της πανδημίας ήταν περίπου 40 δείγματα θετικά στα 92. Μετά την περασμένη εβδομάδα πέσαμε στα δύο με τέσσερα όμως χθες και προχθές ήταν περίπου δέκα δείγματα θετικά και μάλιστα με ενεργή λοίμωξη χαμηλού κύκλου που μπορεί να παραπέμπει και στη μετάλλαξη δέλτα. Εδώ όμως δεν υπάρχουν εργαστήρια να μπορούν να τα ανιχνεύσουν στα νοσοκομεία. Τα στέλνουμε σε ειδικά εργαστήρια αναφοράς, δειγματοληπτικά και τα αποτελέσματα λαμβάνονται σε επτά με δέκα μέρες. Έτσι δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την μετάλλαξη».

Σε ότι αφορά τα νησιά, ο κ. Γιαννάκος είπε ότι τα νοσοκομεία τους είναι υποστελεχωμένα και όχι καλά εξοπλισμένα, ενώ επεσήμανε και το προφανές για όλους, πλην της κυβέρνησης: «Δεν είναι δυνατόν για την επιτυχία της τουριστικής περιόδου να θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές όλων των πολιτών».

Εξήγησε: «Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή γιατί από τη μια μπορεί να έχεις έσοδα από τον τουρισμό και μετά να τα πληρώσεις με πολλές ανθρώπινες ζωές το φθινόπωρο, όπως συνέβη και πέρυσι το καλοκαίρι με το δεύτερο κύμα, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Οι υγειονομικές μονάδες των νησιών δεν είναι εξοπλισμένες, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να κάνουν ιχνηλάτηση του κορωνοϊού, όχι των μεταλλάξεων, ούτε καν του κανονικού στελέχους. Δεν είναι δυνατόν για την επιτυχία της τουριστικής περιόδου να θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές όλων των πολιτών. Φαίνεται ότι δεν επιτυγχάνουμε τη γενική ανοσία του πληθυσμού γιατί στα νησιά μπορεί να εμβολιάζονται οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά το καλοκαίρι οι μόνιμοι κάτοικοι αποτελούν μειοψηφία, υπάρχουν οι εποχικοί εργαζόμενοι οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι».

Ερωτώμενος για τον εμβολιασμό των υγειονομικών και το θέμα της πιθανής υποχρεωτικότητας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σχολίασε ότι πλέον αυτό το «χαρτί» έχει καεί και πως η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών έχουν εμβολιαστεί.

«Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στον εμβολιασμό περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα. Σήμερα το 90% και πλέον έχουν εμβολιαστεί ή έχουν φυσική ανοσία ή περιμένουν το ραντεβού τους για να κάνουν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση ή δεν εμβολιάζονται με ιατρική εντολή γιατί έχουν νοσήματα όπου αντενδείκνυται ο εμβολιασμός. Με την πειθώ καταφέρνουμε πολλά περισσότερα. Η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα έχει κοπεί τις τελευταίες ημέρες διότι υπάρχει μια απόφαση της επιτροπής βιοηθικής η οποία ουσιαστικά βάζει φρένο στην υποχρεωτικότητα. Συγκεκριμένα λέει ότι μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο αφού εξαντληθούν τα άλλα μέτρα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς πειθαρχικές κυρώσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι σε λίγες μέρες και ο τελευταίος υγειονομικός θα εμβολιαστεί».

Και κατέληξε λέγοντας ότι μέχρι να φτάσουμε στη γενική ανοσία, οι υγειονομικοί θα χρειαστούν κι άλλη δόση εμβολίου: «Μέχρι να επιτευχθεί η γενική ανοσία, οι υγειονομικοί θα χρειαστεί να εμβολιαστούν εκ νέου γιατί τα αντισώματα που έχουν από τον Ιανουάριο -καθώς εμβολιάστηκαν πρώτοι- πέφτουν συνεχώς. Όταν εμβολιαστήκαμε τον Ιανουάριο είχαμε αντισώματα πάνω από 10.000 και τώρα τα αντισώματα πέφτουν συνεχώς. Είναι κάτω από 1.000 στους περισσότερους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This