Πέμπτη 29/7/2021

«Ανοχύρωτα» τα Κέντρα Υγείας των νησιών – Ανεπαρκής η «Γαλάζια Ελευθερία»

Η κυβέρνηση θεωρούσε πως ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων θα καθιστούσε τα νησιά μας Covid-free, αλλά υπολόγισαν χωρίς τους εποχικούς εργαζόμενους και τους τουρίστες που τα επισκέπτονται ανεμβολίαστοι

Το γεγονός ότι η… πολυδιαφημισμένη επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αποδείχθηκε ανεπαρκής για να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού από μη εμβολιασμένους εποχικούς εργαζόμενους και τουρίστες στα δημοφιλέστερα νησιά μας, επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος.   

Όπως αναφέρει πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, το σχέδιο δεν επαρκεί για την κάλυψη της νησιωτικής χώρας, καθώς η πίεση στα Κέντρα Υγείας των νησιών είναι μεγάλη: «Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων εξασφάλιζε ως “covid free” τα νησιά. Όμως, δεν ελήφθη υπ’ όψη ότι τα νησιά γεμίζουν από εποχικούς εργαζόμενους και τουρίστες που είναι ανεμβολίαστοι και μεταδίδουν τον ιό», αναφέρει, για να σημειώσει τα εξής: «Δεν φρόντισαν να ορίσουν ούτε καν ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά, λόγω της πεποίθησης που είχαν ότι επετεύχθη η ανοσία των νησιών από κορωνοϊό. Σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, τα θετικά περιστατικά περιμένουν με συμπτώματα στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας αρκετές ώρες, μέχρι να υπάρξει μέριμνα για τη φιλοξενία τους».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν τα θετικά κρούσματα, ευτυχώς, χωρίς να υπάρχουν βαριά περιστατικά που να χρειάζονται αεροδιακομιδή ή νοσηλεία.

Συγκεκριμένα, η εικόνα που μεταδίδει είναι η εξής:

  • Μύκονος: Τα θετικά περιστατικά που διαγιγνώσκονται στο Κέντρο Υγείας αυξήθηκαν και την περασμένη εβδομάδα έφτασαν τα 15 την ημέρα. Το ξενοδοχείο καραντίνας 25 κλινών είναι γεμάτο και τα θετικά περιστατικά περιμένουν ώρες έξω από τα σκαλιά του Κέντρου Υγείας, με συμπτώματα. Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν μόνο 7 νοσηλευτές, με πολλές ακάλυπτες βάρδιες.
  • Πάρος: Σε καθημερινή βάση, διαγιγνώσκονται 30 με 40 θετικά περιστατικά (39 χθες). Το ξενοδοχείο καραντίνας 30 κλινών γέμισε. Ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς με συμπτώματα, μέχρι να βρεθεί χώρος να φιλοξενηθούν ή να τους παραλάβει ελικόπτερο για μεταφορά. Υπηρετούν μόνο 9 άτομα στη νοσηλευτική υπηρεσία.
  • Τήνος: Τα περιστατικά είναι ελεγχόμενα, ένα με δύο την ημέρα. Δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για ξενοδοχείο καραντίνας. Το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή.
  • Σαντορίνη: Συρρέουν άτομα για τεστ κορωνοϊού. Ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν και στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ένα με δύο περιστατικά. Στο νοσοκομείο διαγιγνώσκονται κάθε ημέρα περί τα 10 θετικά κρούσματα.
  • Ίος: Στο Κέντρο Υγείας διαγιγνώσκονται περί τα 5 θετικά κρούσματα την ημέρα. Βρέθηκε πια ξενοδοχείο καραντίνας 60 κλινών και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ